پیشنهاد واگذاری اجرای سیستم "ارزیابی مخاطرات" تولید مواد غذایی به دانشگاه تهران
متولیان بهداشت مواد غذایی کشور به جای این که در ابتدا به هر کارخانهای مجوز تولید بدهند، اول فاکتور "ارزیابی مخاطرات" را بررسی کنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)، در نشست امروز انجمن صنایع فرآوردههای گوشتی کشور با خبرنگاران رسانههای کثیرالانتشار، استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران و عضو فرهنگستان علوم با اعلام این توصیه گفت: مسئولان وزارت بهداشت باید پیش از آنکه صورتمسئله را در مورد دغدغههای رعایت بهداشت مواد غذایی کشور پاک کنند، باید با انجام بهترین کار که انجام سیستم "ارزیابی مخاطرات" در جایی است که این محصولات را تولید میکنند، از ابتدا تا انتهای خطوط تولید را تحت کنترل داشته باشند.
نوردهر رکنی از مسئولان وزارت بهداشت خواست تا در اظهار نظرها و تصمیمهای خود ضعف سیستم نظارتی را به تولید تعمیم ندهند و تولیدکننده محصولات سالم را قربانی معدود شرکتهای خاطی و متخلف از استانداردهای تدوینشده نکنند.
وی با بیان اینکه تولید مادهای مانند MDM (به غلط مصطلح به خمیر مرغ) در تمام دنیا انجام میشود و منع مصرف یک ماده غذایی به صرف تخطی برخی متخلفان از طی مسیر درست آن، راهکار اساسی برای حل مشکلات نظام غذایی کشور نیست، افزود: در واقع یکی از مشکلات رایج نظارت بهداشتی در کشور ما این است که سازمانهای ذینفع مانند سازمان استاندارد، سازمان دامپزشکی و سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، هرکدام نگاه و تفسیر خود را حاکم بر سیستم نظارت بهداشت مواد غذایی کشور میداند.
این استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران با بیان اینکه متولیان امر باید به جای هرگونه ادعای برخورداری از دانش کامل در امور نظارتی بهدنبال راهکارهای علمی روز دنیا برای حل مشکلات بهداشت مواد غذایی کشور باشند، خاطرنشان کرد: بهویژه که امروزه همگان اتفاق نظردارند که محال هست که در هیچ ماده غذایی نتوان تقلب کرد، لذا از دستگاههای نظارتی مسئول انتظار میرود به جای رفع صورتمسئله و پیچیدن نسخه نخوردن مواد غذایی تولید شده به مردم، راهکارهای کارشناسی و نوین دنیا مانند اجرای سیستم ارزیابی مخاطرات تولید را در دستور کار قرار دهند و از زیر بار اینگونه مسئولیتها شانه خالی نکنند.
به گفته رکنی، این سیستم بر خلاف سیستمهای دیگر مانند انواع ایزو یا HACCP نیست که یکبار صادر و در ادامه از نظارت پیوسته از مرحله ابتدای تولید تا انتها مصون بماند.
این عضو فرهنگستان علوم که در گذشته نیز بهعنوان مشاور با سازمان استاندارد ایران همکاری داشته است، به دستگاههای اجرایی مسئول توصیه کرد تا به جای انداختن مشکلات و کاستیها به گردن هم و اتخاذ راهکار اساسی، اجرای سیستم "ارزیابی مخاطرات" در محل تولید را به نهادی بیطرف مانند دانشگاه تهران واگذار کنند تا از این پس فقط کارخانههایی مجاز به تولید شوند که در ارزیابی مخاطرات سربلند و موفق بوده باشند./
F-930706-02
دیدگاه تان را بنویسید