Iranian Agriculture News Agency

دوم فروردین94 روزجهانی آب با شعار "آب و توسعه پایدار"

خبرگزاری کشاورزی ایران(ایانا): روز جهانی آب مصادف با دوم فروردین هر سال (۲۲ مارس) از سوی سازمان ملل نام گذاری شده‌ است. روز جهانی آب برای نخستین بار در سال ۱۹۹۲ میلادی، در کنفرانس محیط زیست و توسعه سازمان ملل در شهر ریودوژانیرو کشور برزیل رسما مطرح شد. در این کنفرانس از کلیه کشورها خواسته شد تا در راستای اجرای بیانیه شماره ۲۱ سازمان ملل، این روز را به عنوان روز ترویج و آگاه سازی مردم در مورد آب اختصاص دهند.

آب یکی از بزرگ ترین چالش‌های قرن حاضر است که می‌تواند سرمنشاء بسیاری از تحولات مثبت و منفی جهان قرار گیرد. هر سال، در روز جهانی آب جنبه خاصی از آب شیرین برجسته می شود. امسال نیز بر اساس روال سال های گذشته سازمان ملل متحد شعار "آب و توسعه پایدار" را برای 22 مارس 2015 میلادی برابر با روز جهانی آب انتخاب نموده است.

علاوه بر کشورهای عضو سازمان ملل، بسیاری از سازمان‌های غیردولتی، NGOها نیز در این روز بر اهمیت آب سالم تأکید کرده و این روز را به عنوان روز توجه عموم به مسایل حیاتی آب در نظر می‌گیرند. مشارکت آژانس‌ها و نمایندگی NGOها مسائلی از قبیل چگونگی دستیابی بیش از یک میلیارد نفر به آب شرب سالم و یا نقش زن و مرد در خانواده برای دستیابی به آب سالم را پررنگ ‌تر می‌کند. همچنین آژانسی از سوی سازمان ملل برای هماهنگی مسائلی در مورد روز جهانی‌آب تعیین می‌شود که بسیاری از مسایل را در مورد منابع آبی منعکس می‌کند.

بخش امور اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل (UNDESA)، دهه 2005 تا 2015 را با عنوان (آب برای زندگی) معرفی کرده است. این دهه با هدف جهانی‌ (تمرکز بیشتر روی موضوعات مربوط به آب) آغاز شده که تلاش برای استفاده از مشارکت زنان در فعالیت‌های توسعه مرتبط با آب و همکاری در همه سطوح برای دستیابی به اهداف مربوط به آب در اعلامیه هزاره و برنامه نشست جهانی توسعه پایدار در ژوهانسبورگ را شامل می‌شود.

عنوان‌های ویژه روزهای جهانی آب از 1994

از سال 1993، هر سال یک شعار جدید درباره مسائل حیاتی و حساس آن زمان برگزیده می‌شود تا فعالیت‌های جامعه بر پایه آن شعار شکل گیرد؛ تا آنجا که از سال 1994 تاکنون عنوان‌های ویژه روزهای جهانی آب به ترتیب زیر بوده است:

1994: آب و دغدغه‌های همگانی

1995: آب و زنان

1996: آب و شهرهای تشنه

1997: آب جهان، آیا کافیست؟

1998: آب زیرزمینی، گنجینه پنهان

1999: همه در پایین دست رودخانه‌ها زندگی می‌کنند

2000: آب برای قرن 21

2001: آب برای سلامت

2002: آب برای توسعه

2003: آب برای آینده؛ 2004: آب و بلایا

2005: آب برای زندگی

2006: آب و فرهنگ

2007: سازگاری با کم آبی

2008: آب و سلامت

2009: آب های مشترک،فرصت‌های مشترک

2010: آب پاک برای جهان سالم

2011 : آب برای شهرها: پاسخ به چالش شهرنشینی

2012: آب و امنیت غذایی

2013: آب در هر مکان برای همگان با همکاری های بین المللی

و 2014: آب و انرژی.

بنابراین گزارش، دانشگاه سازمان ملل (UNU) و سازمان توسعه صنعتی ملل متحد (UNIDO) از طرف بخش آب سازمان ملل متحد، مسئولیت هماهنگی این روز را به عهده دارند و هدف از انتخاب این شعار، تسهیل توسعه سیاست ها و چارچوب های میان بری است که بتواند پلی میان وزارتخانه ها و بخش ها ایجاد کرده و آنها را به سمت امنیت انرژی و استفاده پایدار آب در یک اقتصاد سبز سوق دهد.

سازمان ملل متحد که همکاری نزدیکی با کشورهای عضو و سایر ذینفعان مربوط دارد به طور جامع توجه خود را به ارتباط میان آب و انرژی، معطوف داشته است.

این توجه به ویژه برای بیان بی عدالتی ها در مورد صدها میلیون ها انسانی است که در محله های کثیف و مناطق روستایی فقیرنشین و بدون دسترسی به آب آشامیدنی سالم، بهداشت صحیح، خدمات مناسب غذا و انرژی، زندگی می کنند.

این گزارش می افزاید: روز جهانی آب نخستین بار در سال 1992، در بیست و یکمین دستور جلسه کنفرانس (محیط زیست و توسعه سازمان ملل UNCED) در شهر ریودوژانیرو برزیل رسما مطرح شد.

در این کنفرانس از کلیه کشورها خواسته شد تا در راستای اجرای بیانیه 21 سازمان ملل، این روز را به عنوان روز ترویج و آگاه سازی مردم در مورد آب اختصاص داده و از طریق پخش و اشاعه نشریات و برگزاری کنفرانس‌ها، سمینارها و نمایشگاه‌ها در گرامیداشت آن بکوشند.

علاوه بر کشورهای عضو سازمان ملل متحد، بسیاری از سازمان‌های غیردولتی، مسائلی از قبیل چگونگی دستیابی بیش از یک میلیارد نفر به آب شرب سالم و یا نقش زن و مرد در خانواده برای دستیابی به آب سالم را پررنگ تر می‌کند.

این دهه با هدف جهانی ‌"تمرکز بیشتر روی موضوعات مربوط به آب" آغاز شده که تلاش برای استفاده از مشارکت زنان در فعالیت‌های توسعه مرتبط با آب و همکاری در همه سطوح برای دستیابی به اهداف مربوط به آب در اعلامیه هزاره و برنامه نشست جهانی توسعه پایدار در ژوهانسبورگ را شامل می‌شود.

گزارش و ترجمه: افسانه زعیم زاده

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید