Iranian Agriculture News Agency

گرامیداشت روز جهانی زمین پاک در ایران از دوم تا نهم اردیبهشت/ هفت نکته برای داشتن زمین پاک

روز جهانی زمین پاک هرساله در 22 آوریل مصادف با دوم اردیبهشت‌ماه در تمام دنیا برگزار می‌شود تا به همه مردم روی زمین یادآوری کند که نباید سیاره خود، زمین را فراموش کنند و به فکر حفظ آن باشند.

به گزارش ایانا به نقل از روابط عمومی سازمان امور اراضی کشور، تاریخچه این مناسبت به سال 1969 و زمانی بازمی‌گردد که جان مک‌مونل فرزند یک مبلغ دینی مستقل و علاقه‌مند به عرصه دین، علم و صلح، ایده برگزاری یک روز جهانی به نام روز زمین پاک را در همایش یونسکو درباره محیط زیست مطرح و در همان سال پرچم زمین پاک را طراحی کرد.

یوتانت دبیرکل سازمان ملل (1971-1962) از ایده مک‌کونل استقبال کرد و این روز به یک روز جهانی در تقویم‌های سراسر دنیا تبدیل شد.

در ایران هم زمان با دیگر کشورهای جهان هفته زمین پاک از روز دوم اردیبهشت به مدت یک هفته در سراسر کشور برپا می‌شود و نخستین روز این هفته (دوم اردیبهشت‌ماه) به نام روز زمین پاک نام‌گذاری شده است.


مراقبت از زمین

در اوایل اکتبر 1969 جان مک کانل که روزنامه‌نگار و علاقمند به نجوم بود به چند نفر از اعضای انجمن شهر سانفرانسیسکو پیشنهاد داد تا نخستین روز بهار به عنوان روز زمین (Earth Day) نامیده شود؛ او معتقد بود که "اعتدال بهاری" یا تساوی روز و شب که در 21 مارس (یکم فروردین) روی می‌دهد، نشانه‌ای از نو شدن زندگی است و چون از دیرباز در فرهنگ‌ها و ملیت‌های گوناگون، نخستین روز بهار 21 مارس دانست شده و آن را گرامی داشته‌اند، این روز می‌تواند فارغ از تمایزهای فرهنگی، مذهبی، ملیتی و نژادی، مردم جهان را به اندیشه درباره "پرستاری از زمین و دوستی با همسایه" تشویق کند.

نخستین اعلامیه روز زمین در سال 1970 توسط شهردار سانفرانسیسکو، در بزرگ‌داشت صلح، عدالت و "مراقبت از زمین" خوانده شد. بعداً اوتانت (Uthant) دبیرکل سازمان ملل طی یک بیانیه 21 مارس را روز زمین خواند. در روز 21 مارس، در مقرهای سازمان ملل در نیویورک ژنو "زنگ صلح" به صدا درمی‌آید.

مک‌کانل گفته است که اعتدال بهاری، همه بشریت را به شناخت زمین و احترام به توازن زیبای آن فرا می‌خوند؛ توازن میان حضور جانوران بر زمین، ماهیان در دریا، پرندگان در هوا، و نوع بشر در همه جا. نکته‌ی مهم این است که انسان باید پیوسته با هوشیاری مراقب باشد که این توازن ظریف به هم نریزد.


هفت نکته برای داشتن زمین پاک

نشنال جئوگرافیک National Geographic برای آنکه هرکس سهمی در بهتر شدن هوای اطرافش داشته باشد نکاتی را پیشنهاد کرده است :

1- در استفاد از کاغذ صرفه‌جویی کنید و سعی کنید کارهایتان را بدون استفاده از کاغذ انجام دهید. به طور مثال تا حد امکان قبض‌هایتان را از طریق اینترنت پرداخت کنید.

2- در ساخت و انبوه شدن جنگل‌ها کمک کنید. هر نهال می‌تواند سال‌های سال هم خاطره خوشی برای شما و هم کمکی به محیط زیستتان باشد.

3- به انجمن‌های حمایت از محیط‌زیست کمک کنید. آنها با تلاش بی وقفه خود سعی در نجات زمین دارند.

4- در محل کارتان هم به سبز بودن زمین فکر کنید. برنامه‌ای ترتیب دهید که کاغذ کمتری مصرف شده و اسراف نشود. برای نوشتن از هر دو روی کاغذ استفاده کنید.

5- اگر به سفر رفتن فکر می‌کنید حتما سفر با قطار را در اولویت قرار دهید. تحقیقات نشان می‌دهد که دی‌اکسیدکربنی که قطارها برای زمین تولید می‌کنند 4 تا 15 درصد کمتر از هواپیماهاست. پس قطار را فراموش نکنید.

6- در مصرف آب صرفه‌جویی کنید. اسراف در آب می‌تواند به ضرر زمین تمام شود.

7- در محله خود جستجو کنید. می‌توانید از همین هفته به محله خود بروید و کمی کنکاش کرده و ببینید که سوپرمارکت‌ها و دیگر مغازه‌ها چطور زباله تولید می‌کنند و چقدر می‌توان به آنها نکات مفیدی را گوشزد کرد.

اگر رودخانه‌ای نزدیک محل سکونت شماست آن را زیر نظر بگیرید و راه‌هایی برای تمیز نگه داشتن آن به همسایه‌ها پیشنهاد کنید.

در نهایت بهترین راه کمک زمین می‌تواند لذت بردن از آن باشد. از خانه بیرون بروید و انگیزه خود را برای نجات این محیط زیبا بیشتر کنید.

"یادم باشد کاری نکنم که به قانون زمین بربخورد"

سهراب سپهری

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید