Iranian Agriculture News Agency

گزارش انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه نشان می‌دهد:

ضرر 2215 میلیارد تومانی صنعت طیور در سال گذشته

یکی از بخش‌های خصوصی صنعت طیور، در گزارشی ضرر و زیان زیربخش‌های مختلف صنعت را تشریح کرد.

ضرر 2215 میلیارد تومانی صنعت طیور در سال گذشته


یکی از بخش‌های خصوصی صنعت طیور، در گزارشی ضرر و زیان زیربخش‌های مختلف صنعت را تشریح کرد.

به گزارش خبرنگار ایانا، صنعت طیور در سال‌های اخیر با نوسانات زیادی همراه بوده است. این موضوع تنها برای مصرف‌کننده نیست، بلکه بازار نهاده‌ها نیز افت و خیزهای زیادی داشته و تولیدکنندگان را اغلب با شرایط دشواری روبه‌رو کرده است؛ زیرا از یک طرف بالا رفتن قیمت نهاده‌ها و از طرف دیگر پایین آمدن قیمت محصول تمام‌شده به‌دلیل عرضه بیش از حد مرغ، در بیشتر مواقع، مرغداران را با شرایطی روبه‌رو می‌ساخت که چاره‌ای جز فروش محصول همراه با ضرر نداشتند.

حال، انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه با ارائه گزارشی مفصل، خسارت‌های مالی وارد شده به سه زیربخش جوجه گوشتی، تولیدکنندگان مرغ و تخم‌مرغ در سال 94 را تشریح کرده و ادامه تولید را برای فعالان صنعت، دشوارتر از گذشته دانسته است.

در این گزارش آمده است: "زیان محصولات تولید شده (مرغ، تخم‌مرغ و جوجه گوشتی) بیش از دوهزار و 215 میلیارد تومان برآورد می‌شود؛ بنابراین در سال 94 نیز مانند سال پیش از آن، تعداد دیگری از تولیدکنندگان ورشکسته شده و بازدهی سرمایه به حدی تنزل یافت که انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاران بزرگ جهت ورود به این صنعت باقی نگذاشت. همچنین کسی تمایل برای بهینه سازی سیستم فرسوده تاسیسات، تجهیزات و ماشین‌آلات خود را نداشته و در نتیجه امیدی به افزایش بهره‌وری وجود ندارد."

این شرایط در حالی است که طبق گفته مسئولان انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه، صادرات 71 هزار تنی مرغ نیز گرهی از مشکلات پیچیده صنعت باز نکرده و از زاویه‌ای دیگر، تولیدکنندگان این بخش به مصرف‌کنندگان داخلی و خارجی، یارانه پرداخت کرده‌اند.


گوشت مرغ

طبق این گزارش، در سال 94 بیش از دو میلیون و 831 هزار تن مرغ زنده تولید شده که البته بالا رفتن سن و وزن کشتار، یکی از دلایل افزایش تولید به‌شمار می‌رود. در حالی این اعداد و ارقام از طرف انجمن مطرح می‌شود که سیاست وزارتخانه در تعدیل وزن و کوتاه کردن روزهای پرورش بوده و برای فرهنگسازی مصرف مرغ سایز در جامعه برنامه‌ریزی می‌کند. به هر حال، طبق برآوردها به ازای هر 100 گرم اضافه وزن، ماهانه 10 هزار تن گوشت مازاد تولید می‌شود.

در سال 94 هر کیلوگرم مرغ زنده به طور میانگین 40886 ریال به فروش رسید که در مقایسه با سال قبل، حداقل کاهشی چهارهزار و 50 ریالی را تجربه کرده است. با احتساب افزایش هزینه‌های تولید و کاهش نرخ محصول نهایی، پرورش‌دهندگان به ازای هر کیلوگرم گوشت مرغ، 500 تومان زیان کرده‌اند. بنابراین می‌توان در مجموع، ضرر یک‌هزار و 417 میلیارد تومانی را برای کل این صنعت، تخمین زد.


جوجه گوشتی

بخش دیگری از گزارش به تحلیل میزان خسارت فعالان جوجه گوشتی پرداخته است. اگرچه تعداد و قیمت این محصول مشابه سال 93 بود، اما تولیدکنندگان، به ازای تولید هر قطعه جوجه، حداقل 200 تومان ضرر کرده‌اند که مجموع خسارت تحمیل شده به این صنعت، از 240 میلیارد تومان فراتر می‌رود. خالی از لطف نیست بدانید در سال گذشته، 1.2 میلیارد جوجه یکروزه گوشتی با میانگین قیمت 10 هزار و 564 ریال به فروش رسیده است.


تخم‌مرغ

گزارش انجمن درباره تخم‌مرغ نیز نگران‌کننده به نظر می‌رسد. اگرچه تولیدکنندگان تخم‌مرغ همانند دو زیربخش قبلی، خسارت‌های بسیاری را متقبل شده‌اند، اما در مجموع می‌توان گفت ضرر 558 میلیارد تومانی آنها در سال گذشته، خسارتی است که به زیان سال پیش از آن افزوده شده و توان ادامه حیات این صنعت را نیز با مشکل روبه‌رو کرده است. این فعالان بیش از 930 هزار تن تخم‌مرغ تولید کرده بودند که محصول خود را به طور میانگین با قیمت سه‌هزار و 280 تومان و همراه با 600 تومان ضرر به ازای هر کیلوگرم به بازار عرضه کردند.

این گزارش می‌افزاید: "هرچند ضرر و زیان دو سال گذشته نقدینگی تولیدکنندگان را کاهش داده، اما باید اذعان کرد که بخشی از عوامل ایجادکننده این شرایط، عملکرد تولیدکنندگان است؛ زیرا برخی از آنها صرفاً بر اساس منافع آنی بنگاه خود تصمیم گرفته و موجبات افزایش تولید را فراهم کرده و به راهکارهای پیشنهادی از طرف انجمن، توجه جدی نکرده‌اند."

البته این گزارش، در ادامه عملکرد تشکل‌ها را نیز در بوته نقد گذاشته و آنها را به جای طرح برنامه‌ریزی که یکی از مهم‌ترین وظایف آنهاست، به پیگیری کمک از طرف دولت متهم کرده است؛ دولتی که به خاطر کسری بودجه، توان یاری رساندن به تشکل‌ها را ندارد. بنابراین نقطه عطف گزارش، در جایی خلاصه می‌شود که تولیدکنندگان را به متکی بودن به توان خود دعوت می‌کند و خلاصی از این دور باطل را منوط به تکیه بر امکانات بخش خصوصی می‌داند./

V-950810-01

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید