Iranian Agriculture News Agency

احیای تالاب ‌هامون در گرو توافق با افغانستان



شهروند| معاون محیط ‌زیست طبیعی تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌ زیست در نشست خبری به مباحث مربوط به اقدامات دولت برای احیای دریاچه ارومیه، مذاکرات با افغانستان برای احیای تالاب‌ هامون و وضع شیوع آنفلوآنزای مرغی در کشور پرداخت.
«فرهاد دبیری» در ابتدای این نشست و در تشریح اقدامات دولت برای احیای دریاچه ارومیه گفت: «در مورد حفاظت از تالاب‌ها، به‌ویژه دریاچه ارومیه دیدگاه‌های متفاوتی وجود دارد. یکی از دیدگاه‌ها که تندترین آنهاست، معتقد است مرگ دریاچه حتمی است و سازمان نباید در تلاش برای احیای آن وقت خود را تلف کند، اما در طیف دیگر، برخی معتقدند همان‌طور که انسان می‌تواند در زمینه تخریب محیط‌ زیست اثرگذار باشد، می‌تواند در حفاظت از آن نیز ایفای نقش کند.»
او با بیان این‌که تلاش این سازمان بر حفظ دریاچه ارومیه و تعویق مرگ آن است، در توضیح این تلاش گفت: «ممکن است براساس دیدگاه‌های مختلف، ١٠٠٠‌سال یا ٥٠٠‌سال دیگر دریاچه را نداشته باشیم. در زمینه میزان عمر دریاچه ارومیه میان اکولوژیست‌ها جدال‌هایی وجود دارد، اما آنچه برای ما اهمیت دارد آن است که مرگ دریاچه ارومیه را تسریع نکنیم بلکه بالعکس تلاش کنیم آن را به تعویق بیندازیم.»
معاون سازمان حفاظت محیط ‌زیست با اشاره به این‌که عوامل انسانی بیش از خشکسالی و تغییر اقلیم در خشک شدن دریاچه ارومیه تأثیر داشته است، درباره وضع کنونی این دریاچه هم سخن گفت: «تا دو روز گذشته سطح طراز دریاچه ارومیه ١٧٠,٥٤ بوده است. براساس اطلاعات سازمان هواشناسی میزان بارش آذربایجان‌غربی به‌ویژه آبریز دریاچه ارومیه از ابتدای ‌سال آبی تا روز دوشنبه ١٣ دی، ١٠٠ میلیمتر بوده است. طراز آبی دریاچه ارومیه در ‌سال گذشته ١٢٧٠.٢١ بوده و امسال ١٢٧٠.٥٤ است، بنابراین امسال نسبت‌به ‌سال گذشته ٣٣ سانت افزایش طراز در دریاچه ارومیه داشته‌ایم. مساحت دریاچه ارومیه در همین زمان ٢١٠‌هزار هکتار است. این در حالی است که مساحت این دریاچه در ‌سال گذشته ١٦٠‌هزار هکتار بوده است.»
کمبود اعتبارات ستاد احیای دریاچه ارومیه یکی از معضلات این ستاد برای حفظ دریاچه است که دبیری به این موضوع هم اشاره کرد: «ستاد با وجود کمبود اعتبارات مالی توانسته تدابیری را اتخاذ کند که در این راستا سازمان جنگل‌ها، وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط‌ زیست کمک‌رسان بوده‌اند. سازمان محیط‌ زیست نیز در اجرای طرح‌های آبرسانی و حفاظت اکولوژیک فعالیت داشته است. در ٨٠ روستای حوزه دریاچه ارومیه، فعالیت‌هایی در زمینه تجدید نظر در نوع مصرف آب و الگوهای جدید اشتغال انجام شده که این اقدامات باعث کاهش مصرف آب و انتقال آن به پیکره دریاچه ارومیه شده است که در صورت گسترش این اقدامات مقدار زیادی آب به دریاچه برمی‌گردد.» معاون سازمان حفاظت محیط‌زیست به وضع تالاب ‌هامون هم اشاره کرد: «امسال‌ سال پرآبی برای تالاب ‌هامون بود ولی نگرانی اصلی آن است که بتوانیم بر مشکلات موجود در ارتباط با همسایه خود، کشور افغانستان فایق بیاییم و سهم خود را از این کشور برای‌ هامون دریافت کنیم.»
دبیری با اشاره به این‌که احداث و فعالیت سدهایی مانند سد کجکی در افغانستان شرایطی را فراهم می‌کند که به لحاظ تأمین حق‌آبه تالاب‌ هامون در مضیقه قرار بگیریم، گفت: «مذاکراتی با طرف‌های افغان در جریان است. آقای روحانی به طرف مذاکره‌کننده ایرانی در وزارت نیرو و سازمان حفاظت محیط‌زیست تأکید کردند که دریافت حق‌آبه ‌هامون جزو اولویت‌های مذاکرات باشد که در صورت به نتیجه رسیدن این مذاکرات، نگرانی ما در مورد تالاب‌ هامون کمتر خواهد شد.»
او با اشاره به این‌که یکی از ابزارهای ما برای دستیابی به حق‌آبه ‌هامون بحث ثبت تالاب‌ هامون به‌عنوان ذخیره‌گاه زیست کره است، گفت: «امیدواریم بتوانیم طرف افغانی را متقاعد کنیم تا این کشور در حفاظت تالاب مشارکت داشته باشد چون تنها بخش ایرانی تالاب ثبت ذخیره‌گاه شده است، بنابراین از طرف یونسکو مذاکراتی در این زمینه خواهیم داشت تا از هر دو طرف تالاب‌ هامون حفاظت شود.» بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان هم در روزهای گذشته بحث‌های فراوانی را به‌همراه داشته است که معاون سازمان حفاظت محیط‌ زیست از تلاش‌های این سازمان برای مقابله با این بیماری هم سخن گفت: «یکشنبه گذشته با حضور دکتر جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری، دستگاه‌ها و سازمان‌های مختلف ازجمله سازمان دامپزشکی، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط‌ زیست جلسه‌ای مربوط به این موضوع برگزار شد. سازمان دامپزشکی گزارش مبسوطی در مورد بیماری آنفلوآنزا ارایه داد. منشأ این بیماری از آسیای جنوب شرقی است و یک‌سال پیش فائو اعلام کرد اگرچه منطقه آسیای جنوب شرقی خاستگاه اصلی آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان است ولی این بیماری فراتر رفته و به سمت سیبری حرکت کرده است. این مسیر، مسیر مهاجرت پرندگان است.»

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید