Iranian Agriculture News Agency

گزارش ساینس‌دیلی از تحقیقات انجمن علمی امریکایی پیشرفت

حفاظت از محصولات برنج بدون هیچ‌گونه هزینه اضافی/ مکانیسم ژنتیکی کشف شده با حفظ مقاومت گیاه، بازده برنج را کاهش نمی‌دهد

مطالعات جدید گزارش می‌دهد که به‌تازگی مکانیسم ژنتیکی در برنج شناسایی شده است که می‌تواند در حفظ مقاومت این گیاه در برابر بیماری‌های ویرانگر به‌کار رود، بدون اینکه باعث اختلال در مبادلات عادی ازجمله کاهش در عملکرد دانه شود.

حفاظت از محصولات برنج بدون هیچ‌گونه هزینه اضافی/ مکانیسم ژنتیکی کشف شده با حفظ مقاومت گیاه، بازده برنج را کاهش نمی‌دهد

مطالعات جدید گزارش می‌دهد که به‌تازگی مکانیسم ژنتیکی در برنج شناسایی شده است که می‌تواند در حفظ مقاومت این گیاه در برابر بیماری‌های ویرانگر به‌کار رود، بدون اینکه باعث اختلال در مبادلات عادی ازجمله کاهش در عملکرد دانه شود.

به گزارش ایانا از وب‌سایت ساینس‌دیلی، بلاست برنج (1) یک بیماری قارچی خطرناک است که باعث نابودی محصول برنج می‌شود و به این طریق بیشتر ژن‌های مقاوم در برابر این عامل بیماری‌زا بازده دانه برنج را به خطر می‌اندازند.

در گذشته، محققان مجموعه ژن‌هایی را که مقاومت زیاد و بادوامی در برابر قارچ‌ها داشتند، شناسایی کرده‌اند. در اینجا، یون دنگ ( Yiwen Deng ) چنین ژن‌هایی را با جزئیات بیشتر کشف کرده است و دریافته که پیگم‌آر (2) ( PigmR ) به‌طور ویژه‌ای مؤثر بوده و مقاومت کاملی را روی 50 نوع مختلف از بلاست برنج ایجاد می‌کند. نویسنده گزارش می‌دهد که اگر پیگم‌آر در دانه‌ای که ساخته می‌شود بروز کند، به هر حال، مانع از تولید دانه‌ها شده و بنابراین میزان محصول کاهش می‌یابد. این گزارش را ساینس‌دیلی از انجمن امریکایی پیشرفت علم گزارش کرده است.

بر اساس این گزارش آنها دریافتند که در حالت دیگری از سایر ژن‌ها، پیگم‌اس (3) ( PigmS ) با خواص مقاومتی پیگم‌آر تداخل می‌یابد. جالب اینکه دریافته‌اند در یک سویه از گیاه برنج، پیگم‌آر در سراسر گیاه ظاهر می‌شود در صورتی که ظهور پیگم‌اس به بافت‌های تولیدمثلی محدود می‌شود؛ بنابراین محدودیت خسارات دانه به پیگم‌آر مربوط می‌شود.

با حذف قسمت‌های ویژه، امکان مقاومت به بلاست برنج در بخش‌های ریشه، ساقه و برگ بدون به خطر انداختن محصول به گیاه بخشیده می‌شود. همچنین محققان آمینواسیدهای خاصی را که در انسداد عملکرد پیگم‌آر نقش دارد، شناسایی کرده‌اند.

این امتیازات می‌تواند در افزایش حفاظت محصولات برنج بدون تغییر در مقادیر تولید برنج، کمک کند./


ترجمه: مهشید جلالیان


پی‌نوشت:

1- بلاست برنج ( Rice Blast ) نوعی بیماری قارچی بوده که عامل آن Magnaporthe oryzae است که باعث سوختگی در ساقه یا برگ‌های گیاه می‌شود.

2- رنگدانه آر

3- رنگدانه اس

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید