جدول ویژگیهای میکروبی گوشت قرمز تازه/ منجمد و عمر ماندگاری (Shelf-Life) گوشت گاو ، شتر، گوسفند و بز
گوشت قرمز سالم، چه مشخصاتی دارد؟
اگرچه فرآوردههای خام دامی، پیش از توزیع در بازار، توسط سازمان دامپزشکی بررسی میشوند، اما اطلاع از سلامت آنها برای مصرفکننده نیز لازم و ضروری است تا در کوچه پس کوچههای بازار، فریب نخورد.
اگرچه فرآوردههای خام دامی، پیش از توزیع در بازار، توسط سازمان دامپزشکی بررسی میشوند، اما اطلاع از سلامت آنها برای مصرفکننده نیز لازم و ضروری است تا در کوچه پس کوچههای بازار، فریب نخورد.
به گزارش خبرنگار ایانا، این روزها مردم در تب و تاب خرید عید بهویژه اندوختههای خوراکی و غذایی هستند. یکی از همین اقلام خوراکی، گوشت قرمز است که اتفاقاً در چند ماه اخیر، نوسانات قیمتی آن، سر و صدای فراوانی در رسانهها به راه انداخت که هنوز هم گرد و غبار آن، فروکش نکرده است. به هر ترتیب، رسالت خبرگزاری تخصصی کشاورزی، ایجاب میکند که اطلاعرسانی در این حوزه را نیز مدنظر قرار داده و در راستای ارتقای سطح دانش عمومی جامعه، برای مصرف محصولات مختلف غذایی، بکوشد.
طبق دستورالعمل اجرایی سازمان دامپزشکی کشور، نخستین موردی که توجه خریدار به آن جلب میشود، مشخصات ظاهری یا ارگانولپتیک است. بهطور کلی، برای گوشت قرمز علاوه بر اینکه بسته به نوع، جنس و سن دام داشتن رنگ طبیعی لازم است، باید بدون هر گونه تورم، خون مردگی، تغییر رنگ، خراش، علائم بیماری و یا ذرات خارجی باشد. ضمن اینکه رطوبت غیرطبیعی، بوی ترشیدگی یا تعفن نداشته و باید سفت و بدون چروکیدگی باشد.
درباره گوشت قرمز منجمد باید گفت که هرگونه آثار سوختگی ناشی از انجماد، لکههای رنگی ناشی از رشد قارچ، وجود آب یا خونابه در داخل بستهبندی و خراب بودن شکل بستهبندی از عواملی است که باید از خرید آن اجتناب کرد. پوشش بستهبندی گوشت قرمز تازه یا منجمد باید خواص حسی، ظاهری و سایر ویژگیهای محصول را حفظ کرده و آن را در برابر آلودگیهای میکروبی و سایر آلودگیها و نیز در برابر تبخیر سطحی و خشک شدن محافظت کند.
گوشت قرمز فاسد شده بهطور کلی دارای چهار مشخصه زیر است:
1- تغییر رنگ قرمز به سبز، قهوهای و خاکستری و یا ایجاد یک لایه لزج و چسبناک از علائم فساد سطحی گوشت است.
2- استشمام بوی غیرطبیعی در محل اتصال گوشت به استخوان از علائم فساد عمقی گوشت تلقی میشود.
3- از دست رفتن قوام گوشت و نرم و لزج شدن آن از علائم فساد کلی گوشت بهشمار میرود.
4- تغییر رنگ چربی گوشت و استشمام بوی بد، از علائم اکسیداسیون و فساد چربی گوشت است.
جدول 1 - ویژگیهای میکروبی گوشت قرمز تازه/ منجمد
فرآورده | آزمون | الگو یا رویه نمونهبرداری | تعداد نمونه ( n ) | c | m | M |
لاشه (تازه/ منجمد) | شمارش کلی باکتریهای هوازی مزوفیلیک (در گرم یا cm 2 ) | 3 | 5 | 3 | 10 4 ×5 | 10 4 ×5 |
اشرشیاکلی (در گرم) | 2 | 5 | - | منفی | - | |
شمار | 3 | 5 | 2 | 50 | 500 | |
گوشت قطعهبندی/ بستهبندیشده (با یا بدون استخوان) تازه/ منجمد | شمارش کلی باکتریهای هوازی مزوفیلیک (در گرم یا cm 2 ) | 3 | 5 | 3 | 10 5 | 10 6 |
سالمونلا (در 25 گرم یا cm 2 ) | 2 | 5 | - | منفی | - | |
اشرشیاکلی (در گرم) | 3 | 5 | 2 | 50 | 500 |
جدول 2 - عمر ماندگاری ( Shelf-Life ) گوشت گاو و گاومیش، شتر، گوسفند و بز
نام فرآورده | شکل عرضه | شرایط نگهداری دما (درجه سانتیگراد) | عمر ماندگاری* | |
لاشه | گاو و گاومیش و شتر | - تازه 1.4 لاشه (نیمشقه) - منجمد 1.4 لاشه (نیمشقه) (لفافپیچیشده) | 0 تا 4+ 18- | 5 روز 12 ماه |
گوسفند و بز | - تازه - منجمد (لفافپیچیشده) | 0 تا 4+ 18- | 3 روز (72 ساعت) 9 ماه | |
قطعات گوشت (با یا بدون استخوان) | گاو و گاومیش و شتر | - تازه (بستهبندی معمولی) (بستهبندی در خلاء) (بستهبندی با اتمسفر اصلاحشده) - منجمد (بستهبندی کارتنی) | 0 تا 4+ 0 تا 4+ 0 تا 4+ 18- | 3 روز (72 ساعت 7 روز 10 روز 12 ماه |
گوسفند و بز | - تازه (بستهبندی معمولی) (بستهبندی خلاء) (بستهبندی با اتمسفر اصلاحشده) - منجمد (بستهبندی کارتنی) | 0 تا 4+ 0 تا 4+ 0 تا 4+ 18- | 3 روز (72 ساعت) 5 روز 7 روز 9 ماه |
V-951218-01
دیدگاه تان را بنویسید