کد خبر: ۴۲۰۲۷
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۵- ۱۲:۱۳
نوآوری‌های کشاورزی برای کاهش تغییرات آب و هوایی و ایجاد توانایی بازیابی در برابر آن
تأثیرات آب و هوا بر کشاورزی از زمانی که انسان شروع به کشاورزی کرد شناخته شده است، تغییرات آب و هوایی کشاورزی را بیشتر از گذشته به آب و هوا وابسته کرده است. تغییرات دما؛ افزایش بارش باران در برخی نقاط و کاهش آن در نقاطی دیگر؛ تغییر الگوهای فصلی، آفات و بیماری‌ها و حوادث آب و هوایی شدیدتر و بیشتر از گذشته در حال وقوع است.

تأثیرات آب و هوا بر کشاورزی از زمانی که انسان شروع به کشاورزی کرد شناخته شده است، تغییرات آب و هوایی کشاورزی را بیشتر از گذشته به آب و هوا وابسته کرده است. تغییرات دما؛ افزایش بارش باران در برخی نقاط و کاهش آن در نقاطی دیگر؛ تغییر الگوهای فصلی، آفات و بیماری‌ها و حوادث آب و هوایی شدیدتر و بیشتر از گذشته در حال وقوع است.

به گزارش ایانا، اما آگاهی درباره تأثیرات کشاورزی بر تغییرات آب و هوایی اکنون در حال افزایش است. این تاثیرات به طور مشخص حاصل تولید متان و اکسید نیتروژن است، نصف متان و تقریباً 60 درصد اکسید نیتروژن حاصل از فعالیت‌های انسانی در کشاورزی تولید می‌شود.

اکنون کشاورزان به جای کنارآمدن با پدیده‌های آب و هوایی کوتاه‌مدت مانند سیل و خشکسالی باید با تغییرات آب و هوایی که شیوه کشاورزی آن‌ها را تغییر خواهد داد کنار آیند.

در سراسر جهان، کشاورزان نیاز فوری به نوآوری‌هایی دارند که آن‌ها را برای تولید غذای کافی برای خودشان و جمعیت درحال رشد جهان توانمند می‌سازد. چالش دیگر آن‌ها در کنار این چالش این است که نوآوری‌ها و روش‌های آن‌ها باید به نحوی باشد که از محیط زیست محافظت کند، مخصوصاً از آب و خاک، و سهم کشاورزی در تغییرات آب و هوایی را کم کند. در ادامه این مطلب و مطالب آینده مثال‌هایی از این نوآوری‌ها در سراسر جهان را می‌خوانیم.


محصولات کشاورزی مقاوم در برابر علف‌کش‌ها

محصولات کشاورزی مقاوم در برابر علف‌کش‌ها (HT)(1) و محصولات مقاوم در برابر آفات مقاومت سیستم‌های کشاورزی در برابر آب و هوا و توانایی شان برای کاهش تغییرات آب و هوایی را به‌شدت افزایش داده است. برای مثال محصولات HT نیاز به خیش‌زنی و دیگر مدل‌های مکانیکی کنترل علف را کاهش داده است، همچنین مصرف سوخت را تا 44 درصد در کشت ذرت و 60 درصد در کشت سویا کاهش داده است. هر دو محصولات HT و محصولات مقاوم در برابر آفات مقدار مواد شیمیایی را که لازم بود کشاورزان به کارگیرند کاهش داده‌اند و همچنین باعث شده‌اند تا کشاورزان بتوانند مواد شیمیایی را به کار برند که از علف‌کش‌ها و آفت‌کش‌های گذشته کمتر سمی‌اند. کاهش خیش‌زنی و شخم‌کاری به حفظ سا ختار خاک کمک می‌کند؛ فرسایش خاک را کاهش می‌دهد؛ نفوذ و حفظ آب در خاک را افزایش می‌دهد و باعث ساخت ماده آلی خاک می‌شود. این مزایا در عین حال که سهم کشاورزی در تغییرات آب و هوایی را کاهش می‌دهد از محیط زیست محافظت می‌کند و توانایی بازیابی سیستم‌های کشاورزی را افزایش می‌دهد.

مزیت بزرگ انواع مختلف HT این است که آن‌ها تحت کاهش شخم‌کاری کنترل علف را آسان‌تر می‌کنند، در حالی که با طیف گسترده‌ای از علف‌کش‌ها هم آسیب نمی‌بینند. برای مثال، کلزای HT، انواع گوناگون کلزا، برای اولین بار در سال 1995 در کانادا معرفی شد و الان 95 درصد محصول ملی کانادا است، کاشته‌شده در شش میلیون هکتار. کلزای HT که در شرایط بدون شخم‌کاری یا با شخم‌کاری کم کشت شده است باعث کاهش بیش از 31هزار تن سوخت مصرفی در سال شد و انتشار کربن دی اکسید را بین سال‌های 1996 تا 2004 به اندازه 94هزار تن کاهش داد. همچنین به کارگیری شیوه کشاورزی بدون شخم‌کاری در کشت کلزا باعث ساخت ماده آلی خاک شده است که خود این امر باعث ماندن حدود 1میلیون تن کربن در خاک و آزاد و منتشرنشدن آن در جو شده است. همچنین این شیوه باعث بهبود ساختار خاک؛ کاهش آسیب‌پذیری خاک در برابر فرسایش آب و باد و افزایش دسترسی گیاه به آب شده است، همه این مزایا برای کشاورزی پایدار در چمن‌زار ضروری است. فراتر از دستاورهای محیط زیستی این روش، کشاورزان هم به سرعت از مزایای این شیوه در قالب برداشت بیشتر، هزینه‌های کمتر و بازگشت سرمایه بهتر برخوردار می‌شوند./


ترجمه: صبا نائلی


پی‌نوشت:

1- Herbicide-tolerant


منبع:

کتابچه مشترک Consultative Group for International Agricultural Research و Technical Centre for Agricultural and Rural Cooperation

ارسال به دوستان
نسخه چاپی
عناوین مرتبط
نام:
ایمیل:
* نظر: