کد خبر: ۴۲۶۳۲
تاریخ انتشار: ۲۳ فروردين ۱۳۹۶- ۱۵:۱۰
در نشست استادان دانشکده کشاورزی "تربیت مدرس" مطرح شد:
بر اساس تحقیقات صورت گرفته انسان‌ها 170 برابر سریع‌تر از عوامل طبیعی بر تغییرات اقلیم اثر گذاشتند. شدت تغیـیـرات اقلیمی در چند سال اخیر به خاطر فعالیت‌های انسانـی روند افزایشی بیشتری یافته، به‌طوری‌که میزان غلظت مواد سمی و دی‌اکسید کربن در جو به حد بحرانی رسیده است.

فارغ التحصیل گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس گفت: کشاورزی هوشمند منطبق بر تغییر اقلیم رویکردی با هدف انجام اقدامات مورد نیاز برای تبدیل و تغییر سیستم‌های کشاورزی با توجه به تغییرات آب و هوایی است.

به گزارش ایسنا، ششمین جلسه هم اندیشی استادان دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، با ارائه و سخنرانی بهنام دهقانی، فارغ التحصیل گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس آغاز شد.

وی در بخشی از سخنان خود اظهار داشت: در گزارشی که اخیراً توسط فائو تحت عنوان "آینده غذا و کشاورزی؛ روندها و چالش‌ها" منتشر شده است، چالش تغییرات آب‌ و هوایی و تشدید خطرهای طبیعی ناشی از آن به عنوان یکی از 10 چالش آینده جهان معرفی شده است. براساس پیش‌بینی‌های «فائو»، انتظار می‌رود تا سال ۲۰۵۰، جمعیت جهانی به ۱۰ میلیارد نفر برسد. در این مدت اگر رشد اقتصادی کشورهای جهان را در سطح متوسطی در نظر بگیریم، نسبت به سال ۲۰۱۳، تقاضای کشاورزی ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت. در کنار برنامه ریزی ‌های افزایش تولید در کشاورزی توجه به این نکته ضروری است که تغییرات آب‌ و هوایی منجر به کمبود منابع آبی، فرسایش خاک و انتشار بالای گازهای گلخانه‌ای، از بین رفتن تنوع زیستی و شیوع آفت‌ها و بیماری‌های فرامرزی در گیاهان و حیوانات اهلی مانع شده و بنابراین از شتاب گرفتن رشد بهره‌وری کاسته خواهد شد.

دهقانی افزود: به طور کلی عـواملی را که باعـث تغییر اقـلیم می‌شوند، می‌توان در سـه دسته تقـسیم بندی کرد: عوامل زمینی (پدیده‌های طبیعی رخ دهنده در درون زمیـن یا سطح زمیـن)، عوامل کیهانی (تغییر مدار زمیـن و تغییرات ناشی از انرژی تابشی خورشید) و فعالیت‌های انسانی نیز به عنوان عامل سوم این تغییرات شناخته می شود. عامل اول و دوم را می‌توان به عـنوان عـوامـل طبیعی تغییر اقـلیم در نظر گرفت که انسان نمی‌تواند دخـالتی در آن‌ها داشته باشد.

وی ادامه داد: امروزه هنگامی‌که بحث تغییر اقـلیم مطرح می‌شود، نقش انسان و انجام فعالیت‌های انسانی کـه موجب این تغییـرات می‌شود، مد نظر هست. بر اساس تحقیقات صورت گرفته انسان‌ها 170 برابر سریع‌تر از عوامل طبیعی بر تغییرات اقلیم اثر گذاشتند. شدت تغیـیـرات اقلیمی در چند سال اخیر به خاطر فعالیت‌های انسانـی روند افزایشی بیشتری یافته، به‌طوری‌که میزان غلظت مواد سمی و دی‌اکسید کربن در جو به حد بحرانی رسیده است. چنانچه این روند ادامه پیدا کند، چـنین مسائـلی می‌توانند یک سری مشـکـلات جدی برای انسان و محیط ‌زیست او و نیز ذخایر غذایی‌اش به وجود آورند.

وی در پایان سخنانش گفت: با تغییر اقلیم ضرورت تغییر در کشاورزی و تولید غذا امری اجتناب ناپذیر است. فائو برای مقابله با بحث تغییر اقلیم پیشنهاد کشاورزی هوشمند منطبق بر تغییر اقلیم را کرده است که سه هدف اصلی دارد و شامل افزایش بهره‌وری و درآمد کشاورزی، تطبیق و ایجاد مقاومت در برابر تغییرات اقلیم و کاهش گازهای گلخانه‌ای است. کشاورزی هوشمند منطبق بر تغییر اقلیم رویکردی است با هدف انجام اقدامات مورد نیاز برای تبدیل و تغییر سیستم‌های کشاورزی با توجه به تغییرات آب و هوایی است. سازگاری با این تغییرات در مدیریت تولید غذا، به‌ویژه در زمان کاشت، نوع کشت و آبیاری، پتانسیل افزایش محصول را تا ۱۵ درصد در پی خواهد داشت. بنابراین کشاورزان در جهان در حال توسعه، نیاز به اطلاعات و ابزار فن‌آوری دارند که می‌تواند راهکاری برای تغذیه جمعیت رو به رشد جهان باشد. پس ضرورت توجه به آینده امنیت غذایی کشور در چنین شرایطی امری اجتناب ناپذیر است و باید توجه ویژه ای به این مسئله داشت.

پس از ارائه دهقانی، جلسه به صورت هم فکری و تبادل نظر و ارائه پرسش و پاسخ تا پایان ادامه داشت و در این زمینه استادان حاضر در جلسه به ارائه نظرات و پیشنهادهای خود، در خصوص " تغییر اقلیم" ، پرداختند.


ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار