کد خبر: ۴۲۸۱۸
تاریخ انتشار: ۲۸ فروردين ۱۳۹۶- ۲۱:۰۹
برنامه پژوهشیِ اروپایی ها برای استفاده از دورریز میلیون ها تُن پسماند حبوبات به بار نشست:
سالانه میلیون ها تُن پسماند حبوبات نظیر بقایای دانه های نخود سبز در اروپا دور ریخته می شود. اما در ایتالیا دانشمندان برای تولید نوعی زیست پلاستیکِ همساز با محیط از آن بهره می برند. این طرح در قالب یک برنامه پژوهشیِ اروپایی شکل گرفته است.

سالانه میلیون ها تُن پسماند حبوبات نظیر بقایای دانه های نخود سبز در اروپا دور ریخته می شود. اما در ایتالیا دانشمندان برای تولید نوعی زیست پلاستیکِ همساز با محیط از آن بهره می برند. این طرح در قالب یک برنامه پژوهشیِ اروپایی شکل گرفته است.

به گزارش ایانا از یورو نیوز، در یک مرکز آزمایشگاهی در پارمای ایتالیا، دانشمندان تلاش دارند به پسماندِ حبوبات کنسرو، زندگی و کارکردِ تازه ای ببخشند، چراکه این بقایا، حاوی فیبر و پروتئین گیاهیِ چشمگیری هستند.

در این روش، حبوبات پس از شستشو، چرخ می شوند و سپس یک حلاّل طبیعیِ ویژه به آن ها اضافه می شود. اِلنورا اومیلتا، شیمی دانِ این آزمایشگاه درباره فرآیندِ کار می گوید: «پروتئین گیاهی در یک حلاّلِ واسطه حل می شود. بعد مرحله جداسازیِ مایع از جامد را داریم، یعنی جداسازی بخشِ حاویِ فیبر از محلول کلی. عصاره استخراج شده ممکن است حاوی مقداری نمک باشد، اما درصدِ پروتئین موجود در آن بسیار بالااست. چیزی نزدیک به هشتاد درصد.»


از فیبرهای گیاهی برای تولید ترکیبات تازه استفاده می شود. پروتئین ها ماده اصلی سازنده زیست پلاستیک ها هست.
سمونا برونکو، مدیر فنی این پروژه می گوید: «میزانِ خلوص، به ویژه خلوصِ پروتئین مهم است چراکه کیفیت و کاراییِ محصول نهایی یعنی زیست پلاستیک را افزایش می دهد. ما از پلیمرهای طبیعی استفاده می کنیم که در یک فرآیند ترکیبِ گرم با فیبر و پروتئین آمیخته می شوند و دانه هایی از زیست پلاستیک می سازند.»

این فرآیند دو فایده محیطی دارد. نخست آنکه پسماندها بازیافت می شوند و دیگر اینکه به جای نفت، که ماده اصلی ساخت پلاستیک سنتی است، از منابع تجدید پذیر استفاده می شود. کارگاهی در اسلوونی از چنین دانه هایی برای تولید آزمایشیِ گلدان های کوچک بهره می برد. دانه های زیست پلاستیک در دستگاه تزریق قرار می گیرند، سپس به وسیله حرارت ذوب شده، در قالب های ویژه شکل داده می شوند.

اِوا اشتراسر، یکی از مالکان این کارگاه می گوید: «این محصول می تواند در پوسالِ خانگی (کود حاصل از تجزیه پسماندهای آلی) به چرخه زیستی برگردد. وقتی دیگر نیازی به آن ندارید آن را در پوسال و یا حتی در خاکِ باغچه می گذارید. بعد از سه تا چهار ماه خود به خود تجزیه و جذب خاک می شود. ابتدا هزار نمونه آزمایشی تولید کردیم تا ببینیم که محصول نهایی چطور جواب می دهد. حالا دنبال مشتریان علاقمند هستیم، کسانی نظیرِ کشاورزان حافظ محیط زیست و کسانی که نمی خواهند با ضایعات پلاستیکی سر و کار داشته باشند.»

اما آینده زیست پلاستیک ها در گرو این است که صنایع غذایی به شکل گسترده در زمینه بازیافت پسماندها سرمایه گذاری کنند./

ارسال به دوستان
نسخه چاپی
عناوین مرتبط
نام:
ایمیل:
* نظر: