Iranian Agriculture News Agency

تداوم نظارت مستمر و بی‌اغماض بر فعالیت مراکز نگهداری از حیوانات و باغ وحش ها در کشور

مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت شکار وصید سازمان حفاظت محیط زیست در تشریح اقدامات این سازمان درخصوص باغ وحش‌ها و باغ‌های پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات کشور بر پایش مستمر و نظارت بی‌اغماض و تسریع در روند ساماندهی این واحدها تاکید کرد.

تداوم نظارت مستمر و بی‌اغماض بر فعالیت مراکز نگهداری از حیوانات و باغ وحش ها در کشور

مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت شکار وصید سازمان حفاظت محیط زیست در تشریح اقدامات این سازمان درخصوص باغ وحش‌ها و باغ‌های پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات کشور بر پایش مستمر و نظارت بی‌اغماض و تسریع در روند ساماندهی این واحدها تاکید کرد.

به گزارش ایانا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، مدیرکل حفاظت و مدیریت شکار وصید سازمان حفاظت محیط زیست اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص باغ‌های وحش و پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات کشور تشریح کرد . علی تیموری با بیان اینکه احداث مراکز نگهداری حیات وحش با اهداف بالا بردن سطح آگاهی عامه مردم در رابطه با حیوانات و شناخت اهمیت آنها به عنوان بخشی از تنوع زیستی صورت می‌پذیرد، گفت: این سازمان با آن بخش از مراکزی سرو کار دارد که ارتقاء فرهنگ عمومی عامه مردم را در رابطه با حیات وحش مورد هدف قرار می دهند؛ هر چند در دهه اخیر باغهای وحش در سراسر دنیا، مطالعه و تحقیق در خصوص حیات وحش را بسیار مد نظر قرار داده و بدین ترتیب به محلی برای انجام تحقیقات دانش پژوهان تبدیل شده است .

وی با اشاره به اینکه اقبال عمومی برای ایجاد باغ‌های وحش در ایران از حدود سال 90-89 رونق گرفت؛ بیان کرد: همزمان ما با واحدهای کوچکی در داخل پارک‌ها و مراکز شهری روبرو بودیم که جمع‌آوری همه آنها در یک زمان به جهت تقابل با مدیران شهری و عادت شهروندان، غیر قابل امکان بود .

تیموری ادامه داد: پیرو تشکیل کمیته فنی ساماندهی و نظارت بر باغهای وحش و پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات در سال 89، پس از بررسی‌ها و جلسات متعدد و اجماع نظرات مخالف و موافق برای حذف یا باقی ماندن این واحدها، واحدهای موجود داخل شهری تحت عنوان مراکز نگهداری از حیوانات بصورت پارک حیات وحش، باغ وحش، باغ پرندگان و مرکز نگهداری از حیوانات تعریف شدند .

مدیرکل حفاظت و مدیریت شکار وصید با تاکید بر اینکه حجم زیاد مراکز حیات وحش بدون مجوز در کشور و خرید و فروش‌های غیر مجاز آنها مشکل عمده این مراکز بود، گفت: پس از جلسات متعدد با مسئولین و کارشناسان ستادی و استانی و نیز مدیران شهری و طی مراحل و اقدامات لازم، یک به یک، موانع و مسائل مربوط مرتفع و از تعداد بسیار محدود مراکز دارای مجوز در سال 90 به حدود 40 درصد در سال 92 و در حال حاضر به حدود صد در صد متمایل شده است .

ابلاغ دستورالعمل ایجاد و مدیریت مراکز نگهداری حیات وحش کشور

وی در ادامه به ایجاد کمیته فنی ساماندهی و نظارت بر باغ‌های وحش و پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات و دبیرخانه دائمی مربوط و استمرار جلسات این کمیته به منظور ساماندهی و نظارت بهینه بر این واحدها اشاره کرد و گفت: دستورالعمل ایجاد و مدیریت مراکز نگهداری حیات وحش کشور تدوین و ابلاغ شده است .

تیموری از برگزاری نشست تخصصی مروری بر دستورالعمل‌ها و ضوابط احداث و مدیریت باغ‌های وحش و پرندگان خبر داد و گفت: ضوابط استقرار باغ‌های وحش و پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات پیگیری و تنظیم شده است .

مدیرکل حفاظت و مدیریت شکار وصید سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه چهارچوب و چگونگی تقسیم‌بندی مراکز نگهداری حیوانات وحشی تعیین شده است، گفت: چک لیست پایش و ارزیابی باغ‌های وحش و پرندگان تدوین و بانک اطلاعاتی جامع مراکز نگهداری حیات وحش کشور ایجاد شده است .

وی از تهیه پیش نویس سامانه مدیریت پارک‌ها و باغ‌های وحش و پرندگان و مراکز نگهداری دارای مجوز کشور خبر داد و افزود: ضوابطی که در خصوص طراحی و شرایط نگهداری باغ‌های وحش و پرندگان باید مد نظر قرار گیرد به منظور آگاهی رسانی تدوین شده است .

پایش مستمر باغ‌های وحش و پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات

تیموری با اشاره به پایش باغ‌های وحش و پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات و ابلاغ موارد به منظور ساماندهی به‌صورت مجزا به ادارت کل حفاظت محیط زیست استان‌ها، گفت: این سازمان بر نقل و انتقالات حیوانات وحشی مابین باغ‌های وحش و پرندگان و به‌طور کلی واحدهای نگهداری حیوانات نظارت داشته است .

وی افزود: اقدام لازم به منظور صدور مجوز با تاکید بر نظر دفاتر تخصصی با هدف استمرار ساماندهی باغهای وحش و پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات صورت گرفته است .

مدیرکل حفاظت و مدیریت شکار وصید سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه به منظور بهسازی و ساماندهی باغهای وحش و پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات ابلاغیه های به ادارات کل استان ها ارسال شده است ، افزود: اقداماتی برای مجاب کردن مسئولین باغ‌های وحش، باغ‌های پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات به بهینه‌سازی و افزایش فضاهای نگهداری صورت گرفته است .

وی از پیگیری راه‌های قوت ضوابط و مقررات باغ‌های وحش به منظور قوی‌تر شدن ضمانت اجرایی این مقررات و تسریع در روند ساماندهی این واحدها خبر داد و گفت: جلسات مکرر با مدیران دیگر ارگان‌ها از جمله دامپزشکی و شهرداری برای ساماندهی مراکز نگهداری حیات وحش به منظور ایجاد مدیریت بهینه برگزار شده است .

وضعی متوسط تغذیه‌ای، بهداشتی و جایگاهی اکثر واحدها

تیموری با اشاره به آمار ارسالی از ادارات کل حفاظت محیط زیست استان‌ها و بازدیدهای انجام شده بیان کرد :وضعیت تغذیه‌ای، بهداشتی و جایگاهی اکثر واحدها متوسط تا خوب ارزیابی شده است .

وی گفت: تلاش می شود تا از طریق انتقال گونه های مازاد پردیسان بصورت امانی به باغ‌های وحش و پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات دارای شرایط جایگاهی مناسب‌تر گام به گام و گونه به گونه شرایط نگهداری گونه‌ها بهینه‌سازی شود .

تیموری یاد آور شد: انتقال گونه‌های مازاد پردیسان صرفا برای باغ‌های وحش و پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات دارای مجوز مورد تایید استان و سازمان دارای شرایط بهینه نگهداری امکان‌پذیر است .

مدیرکل حفاظت و مدیریت شکار وصید سازمان حفاظت محیط زیست عنوان کرد: با اعمال محدودیت‌ها در خرید، فروش، ورود، صدور، معاوضه، مبادله، دریافت و اهداء هر نوع جانور وحشی برای واحدهای بدون مجوز، به نوعی انجام اصلاحات و اخذ مجوز برای واحدها ضروری و لازم الاجرا شده است .

توقف صدور مجوز برای مرکز جدید نگهداری از حیوانات

تیموری با بیان اینکه صدور مجوز برای مرکز نگهداری از حیوانات جدید متوقف و طی نامه به ادارات کل حفاظت محیط زیست استانها ابلاغ شده است، تاکید کرد: سازمان حفاظت محیط زیست همانند گذشته از ایجاد باغها و پارکهای درخور و محیط های شایسته و سرشار از آرامش برای حیات وحش جانوری که به نوعی ترویج آرامش و نیز فرهنگ حمایت از حیوانات و حیوان دوستی در جامعه انسانی نیز می باشد، حمایت می کند .

وی با اشاره به آخرین آمار ارسالی از وضعیت باغ‌های وحش و پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات از سوی استان‌ها و نیز ساماندهی و در مواردی حذف واحدها تنظیم شده است، عنون کرد: در حال حاضر 70 واحد باغ وحش، باغ پرندگان و مرکز نگهداری از حیوانات در کشور وجود دارد که با انجام اصلاحات و رفع مسائل عمده، صدور مجوز 65 واحد از این تعداد به ادارات کل استانی ابلاغ شده است .

تیموری افزود: این در حالی است که در سال 92 کمتر از 40 درصد واحدها دارای مجوز بوده اند که در دوسال اخیر با فشار مضاعف محیط زیست، این واحدها خود را به دستورالعمل سازمان نزدیک نموده و در افزایش فضا و محل نگهداری (در مواردی به چندین برابر) و نیز تغذیه و بهداشت واحد کوشیده و بدین ترتیب موفق به رفع حداقل ها و رفع مجوز شده اند .

به گفته وی، پایش واحدها به طور مداوم به منظور بهبود حداکثری فضاها و ارتقاء وضعیت تا رسیدن به برترین ها همچنان ادامه دارد .

باغ وحش ارم(تهران) و باغ وحش باراجین(قزوین) واحد برتر سال معرفی شدند

تیموری با بیان اینکه باغ‌های وحشی نیز وجود دارند که با توجه به جمیع جوانب توانسته اند شرایط جایگاهی مناسب‌تری برای گونه ها فراهم کرده و رویکرد اصلاح پذیر و تعاملی داشته باشند؛ اظهار داشت: باغ وحش ارم(تهران) و باغ وحش باراجین(قزوین) توانسته اند به پاس رویکردهای تعاملی و بهینه سازی ها به عنوان واحدهای برتر سال معرفی شوندکه این مهم می تواند نقطه عطفی باشد برای ارتقاء سایر واحدها باشد .

وی ادامه داد : حدود 10 واحد نیز در کل کشور موفق به کسب موافقت اصولی شده اندکه پس از پایان عملیات اجرایی (طبق نظر سازمان)، پروانه ایجاد واحد به نام متقاضی صادر خواهد شد .

الزام مراکز جدید التاسیس به رعایت دستورالعمل

تیموری تاکید کرد: سعی سازمان حفاظت محیط زیست بر به حداقل رساندن مراکز جدید التاسیس که رعایت مندرجات دستورالعمل را بنمایند؛ اما همه می دانیم اجرای این مهم بدون همکاری ادارات کل حفاظت محیط زیست و دستگاههای مرتبط اجرایی استانی غیر ممکن است .

وی با تاکید بر اینکه اگر چه تلاش سازمان حفاظت محیط زیست بر ساماندهی وضعیت فضاهای نگهداری غیر قابل کتمان بوده است؛ اظهار داشت: اما واقعیت این است که از آنجائیکه بخش بزرگی از باغهای وحش و پرندگان کشور توسط بخش خصوصی اداره می شوند، بی تردید متاثر از وضعیت اقتصادی کشور خواسته و ناخواسته نمی‌توانند انتظارات محیط زیست را به منظور به‌سازی فضاهای نگهداری مرتفع سازند .

تیموری افزود : اتمام فعالیت سیرک‌ها در کل کشور، تحمیلی را بر باغ‌های وحش و سایر مراکز نگهداری حیات وحش کشور به منظور طراحی جایگاه‌های جدیدی در این واحدها به منظور ساماندهی گونه‌های سیرک ها در برداشته است؛ در این میان با وجود همه حداقل‌های موجود، تمام تلاش سازمان حفاظت محیط زیست بر این است که پایش باغ‌های وحش و سایر مراکز نگهداری توسط کارشناسان اداره کل حفاظت محیط زیست استان به‌طور مرتب و پیرو آن ارائه گزارش سه ماهه به سازمان و توسط کارشناس سازمان حداقل سالی یکبار (در مورد هر استان) انجام گیرد .

مدیرکل حفاظت و مدیریت شکار وصید سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: نباید فراموش کرد که استمرار و جدیت در این امر منوط به همکاری بی شائبه همه دستگاهها و مسئولان ذیربط است و همراهی مدبرانه مسئولان شهری با تسهیل تامین حداقل های فضای نگهداری مناسب یک باغ وحش در کنار صرف حمایتهای بی قید وشرط می تواند سازمان حفاظت محیط زیست را در رسیدن به آرمان‌هایش یاری رساند .

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید