Iranian Agriculture News Agency

پژوهش موسسه های زیست شناسی مولکولی گیاهی گرگور مندل و سالک در باره جذب آهن به گیاهان

کمک به گیاهان برای جذب آهن/گیاهان آهن خاک را چگونه جذب می کنند؟

گیاهان نیز مانند انسان ها برای رشد و حفظ سلامت خود به آهن نیاز دارند. اما برخی گیاهان در گرفتن این ماده حیاتی از خاک از سایرین بهتر عمل می کنند. اکنون در مطالعه ای که توسط پژوهشگران در موسسه سالک انجام شده است نشان می دهد که متفاوت بودن این ژن در گیاهان می تواند تا حد زیادی توانایی گیاه را برای رشد در محیطی که آهن در آن جا کمیاب است تعیین کند.

کمک به گیاهان برای جذب آهن/گیاهان آهن خاک را چگونه جذب می کنند؟

گیاهان نیز مانند انسان ها برای رشد و حفظ سلامت خود به آهن نیاز دارند. اما برخی گیاهان در گرفتن این ماده حیاتی از خاک از سایرین بهتر عمل می کنند. اکنون در مطالعه ای که توسط پژوهشگران در موسسه سالک انجام شده است نشان می دهد که متفاوت بودن این ژن در گیاهان می تواند تا حد زیادی توانایی گیاه را برای رشد در محیطی که آهن در آن جا کمیاب است تعیین کند.

به گزارش ایانا از وبسایت ساینس دیلی این پژوهش که در مجله nature communications در تاریخ ۲۴ مه ۲۰۱۷ چاپ شده است میتواند به بهبود بازدهی محصولات برای کشاورزان و غنی تر کردن منابع غذایی از نظر دارا بودن آهن برای انسان ها و حیوانات کمک کند.

وولفگانگ بوش دانشیار در بخش مولکولی گیاهی سالک و آزمایشگاه زیست شناسی مولکولی و نویسنده ارشد این مقاله جدید می گوید: "تقریبا همه ی زندگانی بر روی کره زمین بر گیاهان استوار است- حیوانات از گیاهان تغذیه می کنند و ما از حیوانات و گیاهان تغذیه می کنیم." او ادامه می دهد: "برای ما بسیار مهم است که بفهمیم گیاهان چگونه مشکل خود را در گرفتن آهن از خاک حل می کنند به دلیل اینکه حتی اگر میزان آن بر روی زمین فراوان باشد، آن نوعی که گیاهان می توانند از آن استفاده کنند در واقع بسیار کمیاب است."

این پژوهش، که توسط بوش و پژوهشگران دیگری از موسسه زیست شناسی مولکولی گیاهی گرگور مندل ( که خود بوش نیز قبلا در آنجا بوده است) انجام شده است، بر روی علف هرز تالیانا اریبیدوپسیس ( thaliana Arabidopsis ) تمرکز کرده است؛ هم خانواده ی کلم و گیاه خردل.

آن ها دانه های این علف را از گونه هایی که به طور طبیعی در سراسر سوئد که دارای تنوع خاکی بسیاری از جمله نوعی که دارای آهن بسیار کمی است رشد می کنند جمع آوری کردند. تیم پژوهش به ویژه به گونه هایی که خود را با خاک های کم آهن انطباق می دهند و ریشه های بلندی پیدا می کنند (نشانه ی سلامت گیاه) حتی در آن شرایط سخت، علاقه مند بودند.

پژوهشگران، دانه ها را در شرایط کم آهن پرورش دادند و در این مدت طول ریشه آنها را اندازه گیری کردند. آنها سپس از یک روش جدید به نام "مطالعه ارتباط گسترده ژنوم ها" که به ژن های مرتبط با صفت مورد نظر مربوط است استفاده کردند ( در مورد اندازه گیری طول ریشه). مثلا ژنی به نام FRO2 تاثیرگذاری زیادی بر طول ریشه دارد. مدل های مختلف این ژن به دو گروه تقسیم می شوند، یکی گروهی که با ریشه کوتاه مرتبط است و یکی گروهی که با ریشه بلند ارتباط دارد.

برای پی بردن به این مسئله که گونه های مختلف این ژن آیا در طول ریشه تفاوت ایجاد می کنند یا نه، تیم پژوهش دانه هایی را که این ژن در آنها غیر فعال شده بود را پرورش دادند. ریشه های تمام گیاهانی که این ژن در آنها غیر فعال شده بود رشد کافی نکردند و کوتاه ماندند. گروه پژوهش سپس این ژن را در سایر دانه ها فعال کردند و آنها را در شرایطی که آهن کم وجود داشت پرورش دادند. نتیجه حاکی از این بود که آن نوع ژنی که موجب فعال تر شدن ژن FRO2 می شد به میزان زیادی بر رشد ریشه گیاه و سلامت آن در شرایطی که کمبود آهن وجود دارد تاثیر می گذارد. سانتوش ساتبای، یکی از پژوهشگران موسسه سالک و نویسنده ارشد این مقاله می گوید: "تصور ما این بود که با استفاده از گونه های مختلف گیاه تالیانا ارابیدوپسیس در مناطق جفرافیایی مشخص شده، می توانیم تطبیق پذیری این گیاه را در شرایط محلی با توجه به رشد ریشه و در شرایطی که کمبود آهن وجود دارد مشخص کنیم و این کار را کردیم"، او ادامه می دهد: " ما امیدواریم که جامعه کشاورزی بتواند از این اطلاعات سود ببرد."

ژن FRO2 در تمام گیاهان مشترک است. بنابراین افزایش آن در محصولات غذایی و یا یافتن انواعی از آن که در خاک های فقیر رشد می کنند می تواند برای افزایش بازدهی محصول در مواجهه با رشد جمعیت و خطرات گرم شدن زمین برای زمین های قابل کشت بسیار مهم باشد.

بوش اضافه کرد: "حداقل دو بیلیون نفر در سراسر جهان در حال حاضر از کمبود آهن رنج می برند. هر کاری که ما در جهت افزایش ذخیره آهن در گیاهان بتوانیم انجام دهیم به مردم بسیاری کمک خواهد کرد."

مترجم: بهاران پدرام

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید