Iranian Agriculture News Agency

رئیس پژوهشکده سبزی و صیفی در گفت‌وگو با ایانا عنوان کرد:

اجرای 170 طرح پژوهشی ملی/ افزایش نرخ تکثیر مینی‌تیوبر سیب‌زمینی در شرایط گلخانه/ اجرای 10 طرح تحقیقاتی در زمینه کشت محصولات جدید گلخانه‌ای در سال جاری

سطح زیر کشت سبزی و صیفی در جهان ۵۸ میلیون هکتار و میزان تولید این محصولات بیش از یک میلیارد تن است. کشور چین با تولید سالانه ۵۳۹ میلیون تن بزرگ‌ترین تولیدکننده این محصولات در جهان است و پس از آن هند با تولید ۱۰۰ میلیون تن، آمریکا با تولید سالانه ۳۵ میلیون تن و ترکیه با تولید سالانه ۲۵ میلیون تن در رتبه دوم تا چهارم جهانی قرار دارند. با اجرای طرح توسعه کشت گلخانه‌ای سبزی و صیفی در کشور و انتقال کشت این محصولات از عرصه به گلخانه و با افزایش تولید به ۲۱ میلیون تن ایران می‌تواند همچنان مقام پنجم تولید سبزی و صیفی جهان را به خود اختصاص دهد.

اجرای 170 طرح پژوهشی ملی/ افزایش نرخ تکثیر مینی‌تیوبر سیب‌زمینی در شرایط گلخانه/ اجرای 10 طرح تحقیقاتی در زمینه کشت محصولات جدید گلخانه‌ای در سال جاری

سطح زیر کشت سبزی و صیفی در جهان ۵۸ میلیون هکتار و میزان تولید این محصولات بیش از یک میلیارد تن است. کشور چین با تولید سالانه ۵۳۹ میلیون تن بزرگ‌ترین تولیدکننده این محصولات در جهان است و پس از آن هند با تولید ۱۰۰ میلیون تن، آمریکا با تولید سالانه ۳۵ میلیون تن و ترکیه با تولید سالانه ۲۵ میلیون تن در رتبه دوم تا چهارم جهانی قرار دارند. با اجرای طرح توسعه کشت گلخانه‌ای سبزی و صیفی در کشور و انتقال کشت این محصولات از عرصه به گلخانه و با افزایش تولید به ۲۱ میلیون تن ایران می‌تواند همچنان مقام پنجم تولید سبزی و صیفی جهان را به خود اختصاص دهد.

رئیس پژوهشکده سبزی و صیفی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا با اشاره به تاریخچه تشکیل این پژوهشکده گفت: تحقیقات مربوط به محصولات سبزی و صیفی، همزمان با ایجاد مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال 1339 در اداره‌کل بررسی‌های باغبانی آغاز شد. با تغییر نام این اداره به بخش تحقیقات باغبانی در سال 1350 تحقیقات محصولات سبزی و صیفی نیز در این بخش ادامه یافت. در سال 1357 بخش تحقیقاتی سبزی و صیفی از بخش تحقیقات باغبانی منفک و در مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر به‌عنوان بخش‌ مستقل ایجاد و فعالیت‌های پژوهشی محصولات سبزی و صیفی به آن واگذار شد.

محسن خدادادی افزود: در سال 1378 بخش تحقیقات سبزی و صیفی به مرکز تحقیقات استان تهران در ورامین منتقل شد و فقط انجام تحقیقات در محصولات سیب‌زمینی و پیاز در مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر باقی ماند. در سال 1388، با انتقال مجدد تحقیقات سبزی و صیفی از ورامین به کرج، این بخش مجدداً احیا و فعالیت خود را از سر گرفت. در سال 1395 با تشکیل مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، بخش تحقیقات سبزی و صیفی در قالب پژوهشکده سبزی و صیفی و در زیر مجموعه مؤسسه علوم باغبانی به فعالیت خود در زمینه تحقیقات گلخانه‌ای و فضای باز محصولات سبزی و صیفی ادامه می‌دهد.

وی بیان کرد: هم‌اکنون 35 نفر عضو هیئت علمی پژوهشکده سبزی و صیفی تحقیقات مربوط به محصولات سبزی و صیفی گلخانه‌ای و فضای باز را در ستاد پژوهشکده در کرج و مراکز تحقیقات کشاورزی استانی دنبال می‌کنند.

رئیس پژوهشکده سبزی و صیفی، مهم‌ترین دستاوردهای پژوهشی طی سال‌های گذشته را معرفی یک رقم اسفناج به نام ورامین 88، معرفی دو رقم خربزه بنام‌های خاتونی و درگزی، معرفی یک رقم طالبی به نام سمسوری 88، معرفی سه رقم کاهو به نام‌های وارش، طاوسی و ستاره، دو رقم خربزه در دست معرفی، یک رقم ریحان و یک رقم اسفناج در دست معرفی عنوان کرد.

خدادادی تغییر شیوه کشت در محصولات مختلف سبزی و صیفی برای افزایش عملکرد و بالا بردن کارآیی مصرف آب، بهینه‌سازی روش‌های آبیاری در جهت افزایش راندمان آبیاری، تعیین بهترین عمق و تراکم کشت در محصولات مختلف سبزی و صیفی، تعیین بهترین و اقتصادی‌ترین شرایط تغذیه‌ای برای محصولات مختلف سبزی و صیفی، کاربرد مالچ‌های مختلف در کنترل علف‌های هرز و کاهش هزینه‌های تولید و معرفی بهترین پایه و روش پیوندزنی در افزایش عملکرد محصولات مختلف سبزی و صیفی را از دیگر دستاوردهای پژوهکشده سبزی و صیفی طی سال‌های گذشته اعلام کرد.

وی ادامه داد: همچنین می‌توان به چند دستاورد دیگر پژوهشی پژوهکشده سبزی و صیفی طی سال‌های گذشته اشاره کرد که ازجمله آنها بررسی جایگزینی مواد بیولوژیکی به جای مواد شیمیایی در افزایش انبارمانی محصولات سبزی و صیفی، بهینه‌سازی شرایط نگهداری سیب‌زمینی و پیاز با هدف افزایش مدت انبارمانی، اجرای 170 فقره طرح پژوهشی ملی و مستقل، انتشار بیش از 208 فقره مقالات چاپ شده در مجلات معتبر علمی و پژوهشی داخلی و خارجی، انتشار نشریات ترویجی و فنی، کتاب و تهیه دستورالعمل‌های فنی کشت و پرورش سبزی و صیفی بوده است.

خدادادی در پایان با اشاره به انجام طرح‌های تحقیقاتی در زمینه محصولات گلخانه‌ای در این پژوهشکده تأکید کرد: با اجرای طرح توسعه کشت گلخانه‌ای سبزی و صیفی در کشور و انتقال کشت این محصولات از عرصه به گلخانه، پژوهکشده سبزی و صیفی نیز به این عرصه ورود پیدا کرده است و اجرای 10 طرح تحقیقاتی در زمینه کشت محصولات جدید گلخانه‌ای را در دستور کار خود در سال جاری قرار داده است./

A-960313-01

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید