رئیس مرکز اصلاحنژاد دام کشور در گفتوگو با ایانا خبر داد:
سامانه جدید پرورش دام سبک در دستور کار/ تأمین 400 هزار تن گوشت قرمز از طریق دام سبک
اگرچه طبق قانون، هرساله باید از بهرهبرداری دام سبک از مراتع کاسته شود، اما مسئولان بهدنبال راهی جایگزین برای تولید گوشت قرمز این دامها هستند.
اگرچه طبق قانون، هرساله باید از بهرهبرداری دام سبک از مراتع کاسته شود، اما مسئولان بهدنبال راهی جایگزین برای تولید گوشت قرمز این دامها هستند.
رئیس مرکز اصلاحنژاد دام کشور امروز در گفتوگو با خبرنگار ایانا با اعلام این خبر گفت: مطابق قانون افزایش بهرهوری در کشاورزی، سالانه باید سه میلیون رأس از دامهایی که از مراتع تغذیه میکنند، کاسته شود؛ بنابراین باید به فکر سامانه جدیدی بود تا این کاهش را جبران کند.
محمدرضا ملاصالحی با اشاره به اینکه طبق برآوردهای معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی، حدود 46 میلیون رإس گوسفند و حدود 20 میلیون رأس بز در کشور وجود دارد، افزود: توسعه سامانههای مزرعهای و بسته میتواند راهحلی جایگزین برای جبران کاهش دام سبک باشد.
به گفته وی، اکنون بیشترین دام سبک در اختیار عشایر است که کمتر از 30 درصد علوفه را بهصورت دستی آن هم در فصول زمستان تأمین میکنند و بیش از 70 درصد خوراک دامهایشان به تغذیه در مراتع وابسته است. سیستمهای نیمهبسته نیز در روستاها وجود دارد که بیشتر متکی به پسچر مزارع و مراتع اطراف خود هستند و البته از علوفه دستی هم استفاده میکنند. این در حالی است که در سامان جدید، دام سبک را با هدف تولید گوشت یا شیر بهصورت کاملاً بسته نگهداری کرده و علوفه را نیز به شکل دستی در اختیار دام قرار میدهند. البته در پرورش گوسفند، تولید گوشت در اولویت بوده و در ارتباط با پرورش بز، بیشتر تولید شیر مد نظر خواهد بود.
رئیس مرکز اصلاحنژاد دام کشور اظهار کرد: مزیتی که این دامها دارند، استفاده از پسماندهای مزارع است و از آنجا که در کشور مزارع زیرکشت غلات به وفور یافت میشود، میتوان منابع قابل توجهی برای تغذیه دام سبک پیدا کرد.
ملاصالحی با بیان اینکه طی چهار سال اخیر، تعدادی از واحدهای بسته دام سبک راهاندازی شده است، ادامه داد: برای تسهیل در پرورش دام سبک و انتقال آن از مراتع به سامانههای بسته، باید بتوان اصلاحنژاد آنها را به گونهای ترتیب داد که این دام با شرایط جدید پرورش سازگار باشد؛ بنابراین باید با کمک منابع دامی بومی و تلاقی آنها با منابع وارداتی، این مشکل را برطرف کرد.
وی با اشاره به اینکه هماکنون حدود 820 هزار تن گوشت قرمز در کشور تولید میشود، تأکید کرد: حدود 48 درصد و به عبارتی 400 هزار تن از این مقدار توسط دام سبک تولید شده و حدود 52 درصد آن سهم دام سنگین است. ضمن اینکه حدود 10 درصد از نیاز داخلی گوشت از خارج وارد میشود.
ملاصالحی افزایش جمعیت و بالا رفتن تقاضا برای مصرف گوشت در آینده را گریزناپذیر دانست و بیان کرد: پیشبینی میشود تا پایان برنامه ششم توسعه، ضریب خوداتکایی که اکنون به آن رسیدهایم، حفظ شود. البته برای حفظ آن باید تولید گوشت حداقل یک میلیون تن در سال باشد. یکی از راههای افزایش تولید، توسعه سامانههای بسته است./
V-960424-01
دیدگاه تان را بنویسید