Iranian Agriculture News Agency

١١‌میلیون ایرانی چاق


شهروند| ‌یازده میلیون فرد چاق در ایران؛ این نگرانی جدی وزارت بهداشت درباره سلامت ایرانی‌هاست. نمونه‌اش حرف‌هایی است که دیروز ایرج حریرچی، سخنگوی وزارت بهداشت در نشست خبری‌اش در این‌باره زد و آمارهایی که او از وضع نگران‌کننده چاقی در ایرانی‌ها اعلام کرد.
او گفت که میزان چاقی در کشور نسبت به ۳۵‌سال گذشته، بیش از ٥ برابر شده و درحال حاضر ١١‌میلیون فرد چاق در کشور داریم. حریرچی این را هم گفت که اضافه وزن و چاقی از مهمترین موضوعاتی است که درحال‌حاضر سلامت جامعه را به خطر انداخته است: «یک‌چهارم زنان یعنی ٢٤,١‌درصد چاق هستند. همچنین یک‌سوم یعنی ٦٠‌درصد زنان اضافه وزن دارند. ١٣.٨‌درصد مردان هم چاق و بیش از یک‌سوم اضافه وزن دارند.»
او ادامه داد: «همچنین نسبت به ٣٥‌سال گذشته میزان افراد دارای اضافه وزن ٣,٥ برابر افزایش داشته و از ٥‌میلیون به ١٨‌میلیون رسیده ‌است.» سخنگوی وزارت بهداشت این را هم گفت که ٩٠ تا ٩٥‌درصد از زنان و مردان در جامعه ما کم‌تحرک هستند و همچنین ٣٠‌درصد از غذای مصرفی ما ایرانیان اضافه است.
به گفته حریرچی: «چاقی و اضافه وزن علاوه بر این‌که به خودی خود بیماری است، باعث بروز بیماری‌های قلبی و عروقی، ازجمله سکته مغزی و قلبی، دیابت و افزایش قابل توجه سرطان شده‌ است و در مجموع طول عمر افرادی که اضافه وزن دارند کمتر است و دچار مرگ زودرس می‌شوند.»
او دیروز درباره کیفیت نداشتن بعضی داروهای داخلی هم گفت: «قبل از شروع دولت یازدهم مردم با کمبود داروهای بسیاری مواجه بودند و اولین گام طرح تحول برطرف‌کردن کمبود دارو بود. درحال حاضر متوسط کمبود دارو ٢٥ تا ٣٠ قلم است که منطبق با کشورهای پیشرفته دنیاست.»
این نخستین‌بار نیست که مقام‌های وزارت بهداشت درباره نگران‌کننده بودن شیوع چاقی در ایرانی‌ها هشدار می‌دهند. چندی پیش، این مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بود که گفت چاقی و اضافه ‌وزن ایرانی‌ها را تهدید می‌کند. زهرا عبداللهی با هشدار نسبت به روند افزایش چاقی در کشور، مهمترین علت چاقی را مصرف منابع مواد قندی دانسته بود: «برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی، کل قند و شکر مصرفی در برنامه غذایی روزانه باید کمتر از ٦ قاشق چایخوری باشد که این مقدار، قند پنهان در مواد خوراکی را نیز شامل می‌شود.»
براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت،‌ از ‌سال ١٩٨٠ تا‌ سال ٢٠١٤ شیوع چاقی در جهان دو برابر شده است. در حدود دو‌میلیارد نفر در جهان دچار اضافه وزن یا چاقی هستند. شیوع چاقی در کودکان و نوجوانان هم از ٤٢‌میلیون نفر در‌ سال ٢٠١٣ به ٧٠‌میلیون نفر در ‌سال ٢٠٢٥ می‌رسد.
براساس این گزارش، در‌ سال ٢٠١٤ بیش از ١,٩‌میلیارد بزرگسال ١٨‌سال و بالاتر اضافه وزن داشتند که از این تعداد بیش از ٦٠٠‌میلیون نفر چاق بودند. کودکان چاق در بزرگسالی شانس بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع ٢، بیماری‌های قلبی و عروقی، سرطان کولون، سرطان پستان و بیماری‌های مفصلی استخوانی دارند. در افراد بزرگسال چاق نیز خطر ابتلا به دیابت نوع ٢، سرطان پستان، سرطان کولون، مشکلات عاطفی، روانی و اجتماعی مثل استرس، اعتماد به نفس پایین و افسردگی بیشتر است.
به‌گفته مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، براساس بررسی‌های انجام شده در کشور، بیش از نیمی از مردان و زنان بزرگسال دچار اضافه وزن و چاقی هستند و باید اعلام کرد که روند اضافه وزن و چاقی در کودکان و دانش‌آموزان کشور نیز رو به افزایش است.
از طرف دیگر ایران در رده بندی فوربس در مکان هفتاد و هفتم از لحاظ چاقی قرار گرفته است و تقریبا ٥٣ درصد ایرانیان براساس ارزیابی مجله فوربس اضافه وزن دارند.
سازمان بهداشت جهانی، چاقی را یکی از مهمترین عوامل مرگ‌ومیر در دنیا قلمداد می‌کند. به گفته این سازمان، سالانه حدود سه و نیم‌میلیون نفر در دنیا به علت چاقی جان خود را از دست می‌دهند و ۶۵‌درصد جمعیت جهان در کشورهایی زندگی می‌کنند که افزایش وزن و چاقی بیش از کم‌وزنی باعث مرگ می‌شود. شمار افراد چاق در دنیا بیش از دو‌میلیارد نفر است، به علاوه تقریبا نیمی از موارد دیابت و یک‌چهارم موارد بیماری‌های ایسکمیک قلب به اضافه وزن و چاقی نسبت داده می‌شود.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید