Iranian Agriculture News Agency

آینده تهران را فروخته‌اند / شهردار تهران در نخستین نشست خبری اش با رسانه ها


شهروند . نیره خادمی| نشست پشت انبوه میکروفن‌ها و از آن پایین فقط نیمی از صورتش پیدا بود. دیروز سالن ایران‌زمین شورای شهر تهران شلوغ‌تر از همیشه بود؛ بیشتر از ٢٠٠ خبرنگار حوزه شهری بعد از سال‌ها به نشست خبری شهردار تهران آمده بودند تا از شهردار جدید تهران انبوه سوالاتشان را بپرسند و خلاف نشست‌های خبری دوره گذشته شهرداری، دست پر به رسانه‌هایشان برگردند. حالا ٥٠ روز از انتخاب محمدعلی نجفی به ‌عنوان پنجاه‌و‌هشتمین شهردار تهران گذشته است و او دیروز را برای پاسخ‌دادن به سوالاتی انتخاب کرد که بعد از رفتن محمدباقر قالیباف از شهرداری تهران، درباره عملکرد ١٢ساله او مطرح است. شهردار جدید تهران دیروز حرف‌های زیادی برای گفتن داشت؛ از موضوع ممنوع‌التصویری‌اش در رسانه ملی که به گفته خودش هنوز رسمی به او اعلام نشده تا موضوعات مختلف مالی و استخدامی شهرداری که در ماه‌های گذشته سروصدای زیادی به راه انداخته است. نجفی حالا در تفسیر خود از وضعیت دارایی‌های شهر تهران به جای «شهرفروشی» از واژه «آینده‌فروشی» استفاده می‌کند و این یعنی شهرداری تا سال‌های آینده در برابر ساخت‌و‌سازهایی قرار دارد که عوارض آنها از سوی مدیریت قبلی دریافت و هزینه شده است. محمدعلی نجفی دیروز در پاسخ به سوال «شهروند» درباره اینکه چه میزان از دارایی‌های شهر تهران فروخته شده و چه میزان از آن باقی مانده است، به املاک فروخته‌شده‌ای اشاره کرد که درست نبوده است: «متاسفانه حجم زیادی از املاک شهرداری تهران به اشتباه فروخته شده است؛ اما هنوز نمی‌شود عدد و رقمی برای آن اعلام کرد. حتی مواردی فروخته شده است که در طرح فضای سبز و سایر طرح‌های شهری بوده است و همین حالا مدعیانی از سوی سایر نهادها و شخصیت‌های حقیقی داریم که معتقدند شهرداری سر آنها کلاه گذاشته است. شهرداری معاملاتی را انجام داده که برای آنها شرایط قید‌شده در قرارداد فروش در آن رعایت نشده است و حالا طرف دیگر معاملات مدعی شهرداری هستند.» او از بخشی از دارایی‌های فروخته‌شده تهران حرف زد که به ‌طور فیزیکی نبوده‌اند و در قالب تراکم به شکل هولوگرام و اشکال دیگر واگذار شده اما هنوز به ساخت‌وساز تبدیل نشده است: «در این ٥٠ روز نتوانسته‌ایم آمار املاک فروخته‌شده را احصا کنیم. البته کمیته‌ای در کنار سازمان املاک شهرداری تشکیل شده است تا میزانی از تراکم‌هایی که پیشاپیش فروخته شده است را به دست بیاورد. به کار بردن تعبیر آینده‌فروشی برای این کار طبعا درست است. بنابراین حتی تا چند ماه آینده هم ساخت‌و‌سازهایی در تهران می‌شود که عوارضی بابت آن به شهرداری پرداخته نمی‌شود چون قبلا پرداخت شده است. مدیریت قبلی شهرداری هم این پول‌ها را درست یا غلط هزینه کرده است.»
شهردار تهران در پاسخ به سوال دیگر «شهروند» از اعتراضات مردمی محله پاسداران «برای تغییر کاربری فضای سبز ٤‌‌هزار متری» به ‌عنوان یکی از مشکلاتی که از فروش املاک به وجود آمده، نام برد: «در موضوع خیابان پاسداران که این‌ روزها مردم به آن اعتراض دارند، باید بگویم که این زمین بوستان نبوده و پس از بررسی‌ها مشخص شد که شهرداری زمین و تراکم روی زمین را به پیمانکار واگذار کرده و حتی مبلغی هم در کنار آن پرداخت کرده است؛ حالا ما چه کاری می‌توانیم انجام دهیم؟ مطمئن هستیم اگر شکایتی هم صورت گیرد، دیوان عدالت هم به نفع پیمانکار رأی می دهد؛ اما در مواردی هم سایر نهادهای دیگری بوده‌اند که املاکی را به اسم شهرداری و با هزینه شهرداری واگذار کرده‌اند که یکی دیگر از این مشکلات است.»
نجفی در پاسخ به سوال دیگر «شهروند» درباره زمانبندی برای تعیین تکلیف میزان دارایی‌های شهر تهران به مصوبه شورای شهر تهران در مورد الزام برای گزارش ١٠٠روزه از وضعیت کنونی تهران اشاره کرد: «٢٥روز از زمان این مصوبه گذشته است و قطعا حداکثر تا ٧٥روز دیگر گزارش وضعیت تهران را در زمانی که تحویل گرفته‌ایم، به شورا داده و حتما بخش‌های غیرمحرمانه آن را هم در اختیار رسانه‌ها قرار می‌دهیم.»
تخلف شهرداری برای رسمی‌کردن ٦٠٠٠ پرسنل شهرداری
شهردار تهران که از این به بعد قرار است هر فصل یک نشست خبری با رسانه‌ها داشته باشد، خبرهای مهمی را در این نشست اعلام کرد. یکی از مهمترین سوالات درباره پرونده عیسی شریفی بود که گفته می‌شود مرتبط با اتهامات شرکت «هلدینگ یاس» یکی از پیمانکاران شهرداری است، آن هم در شرایطی که هیچ خبری درباره شکایت شهرداری از آن منتشر نشده است. شهردار تهران در پاسخ به سوالی در این‌باره گفت که ما در مقابل خیلی از تخلفات شکایت کردیم اما ممکن است رسانه‌ای نشده باشد: «اگر با تخلف غیر قابل گذشت مواجه شوم، هیچ درنگی در تغییر این افراد نخواهم داشت. موارد متعددی در معاونت مالی و اداری و منابع انسانی وجود داشته که دستور داده‌ام از سوی دستگاه قضائی مورد پیگیری قرار بگیرد.» او در توضیحات خود به یکی از تخلفات معاونت نیروی انسانی اشاره کرد: «گزارشی داشتیم که از اول فروردین امسال تا زمانی که مسئولیت شهرداری به من واگذار شد، حدود ٦٠٠٠ نفر از پرسنل شهرداری رسمی شده‌اند. این به نظر من یک تخلف است، لذا گفتم که پرونده مدیرکل منابع انسانی تشکیل شود و با توجه به این‌که او بازنشسته است، باید این تخلف در هیأت تخلفات مستقر در ریاست‌جمهوری مورد پیگیری قرار بگیرد.»
شایعه ممنوع‌التصویری شهردار تهران یکی از سوالاتی بود که نجفی به آن پاسخ داد: «روز پنجشنبه نشستی با فرماندهان نیروهای انتظامی داشته و حتی مصاحبه‌ای با شبکه‌های تلویزیونی انجام دادم اما این مصاحبه پخش نشد و بعد هم شایعه ممنوع‌التصویری‌ام را شنیدم. روز گذشته در جلسه هیأت دولت می‌خواستم از آقای علی عسگری بپرسم که اگر ممنوع‌التصویر هستم فکری کنم، البته دقیقا نمی‌دانم این اتفاق افتاده است یا خیر؟» شهردار تهران درباره حمل‌ونقل عمومی به شبکه‌ای اشاره کرد که باید در شهر تهران ایجاد شود با این توضیح که در کنار آن باید با هوشمند‌سازی و دولت الکترونیک به سمت کاستن از سفرهای کاری درون‌شهری برویم: «باید استفاده از خودروهای شخصی در تهران و بسیاری از کلانشهرها گران‌تر شود. بسیاری از کلانشهرها شهروندانشان برای استفاده از بزرگراه‌ها باید هزینه‌هایی را بپردازند، اما در تهران این مورد پیش‌بینی نشده لذا باید در این خصوص چاره‌ای اندیشیده شود. ما هم طرحی داریم که امیدواریم شورا و مجلس از آن حمایت کنند تا کسانی که در ساعات پیک ترافیک از خودروی شخصی استفاده می‌کنند، هزینه‌ای را نسبت به آنچه که به شهر از آلودگی هوا و... تحمیل می‌کنند، پرداخت کنند.» او از طرح جدید شهرداری و وزارت راه برای حل معضل بافت‌های فرسوده پایتخت خبر داد که پس از تکمیل تا آخر هفته به ریاست‌جمهوری ارسال شود: «اساس این طرح استفاده از توانایی بخش خصوصی در نوسازی بافت فرسوده است.»
احتمال تعطیلی بعضی مجلات همشهری
موسسه همشهری که چند روز قبل هم طرح تحقیق و تفحص از آن به هیأت‌رئیسه شورا تقدیم شده است، از ماه‌های قبل زیر ذره‌بین شهردار تهران بوده است و او حالا از احتمال تعطیلی برخی از مجلات آن خبر داد: «بعضی مجلات گروه همشهری شرایط غیررقابتی را ایجاد و به بخش خصوصی فعال در این حوزه هم خسارت‌های بسیاری را وارد کرده بودند. تعدادی از مجلات این گروه زیر ٢٠‌درصد مصرف می‌شوند و ٨٠‌درصد آنها برگشت می‌خورد و در مقابل یارانه بسیاری برای آنها توسط شهرداری پرداخت می‌شود. قطعا اگر از شهروندان تهرانی پرسیده شود که عوارض آنها جمع‌آوری شود و برای مجلاتی که نمونه آنها در بخش خصوصی وجود دارد، پرداخت شود، فکر نمی‌کنم موافق باشند.» نجفی که البته معتقد است تعداد بیشتری از مجلات همشهری تعطیل شود اما فعلا به تعطیلی چهار عنوان از مجلات رضایت داده است: «موافق نیستیم که همکاران ما بیکار شوند؛ اما قطعا راضی هم نیستیم که این سوبسید به این مجلات داده شود.»
دفاع از انتصابات و نفی شرط‌ها برای شهردار
پاسخ به انتصابات افراد نزدیک به قالیباف و احمدی‌نژاد در شهرداری و فشار بر شهردار از نهادهای مختلف باز هم یکی از اصلی‌ترین سوالاتی بود که به اشکال مختلف پرسیده شد. شهردار تهران همان حرف‌های قبلی را تکرار کرد که در انتصابات به اصلاح‌طلب بودن توجه ندارد با این توضیح که «٦ معاون در شهرداری تغییر داده‌ام که احتمالا عصر دوشنبه هم یک معاون دیگر تغییر خواهد کرد؛ به این ترتیب ٧ معاون در شهرداری تهران تغییر کرده است. ٤ نفر از این افراد به اصلاح‌طلبی معروف هستند و سه نفر دیگر معتدل متمایل به اصلاح‌طلبان هستند.» نجفی این را هم گفت که نام برخی در شبکه‌های مجازی به‌عنوان گزینه مطرح می شود که اصلا جزو گزینه‌های من نیستند. او درباره افشاگری تخلفات شهرداری گذشته به تخلفات در زمان احمدی‌نژاد اشاره کرد که در سال‌های ٨٢ تا ٨٤ حدود ٣٢‌هزار میلیارد بوده است: «در آن زمان آقای چمران اجازه طرح موضوع را تا پایان شورا نداد.» نجفی این را هم گفت که هیچ نهادی او را برای افشانکردن تخلفات قالیباف تحت‌فشار قرار نداده است: «نه‌تنها از سوی شهرداری بلکه از سوی هیچ‌یک از مراجع نظارتی دیگر ازجمله وزارت اطلاعات، اطلاعات سپاه، شورا هم شرطی برای شهردارشدن من تعیین نشده است. من هم شرط هیچ مرجعی را قبول نمی‌کردم، چراکه داوطلب شهردارشدن نبودم و طبیعتا کسی که داوطلب نباشد، شروطی را هم قبول نمی‌کند.» شهردار تهران معتقد است که بعضی از عملکردهای مالی قالیباف قابل دفاع نیست: «برخی دستگاه‌های امنیتی به برخی مسائل زوم ‌کرده‌اند و ما هر موضوعی را که شائبه‌ای داشته باشد، در مدیریت شهری پیگیری خواهیم کرد.»
جلسات محرمانه با مقامات
او از برگزاری جلسه‌ای با مقامات امنیتی خبر داد که البته محرمانه بوده است و رسانه‌ای نمی‌شود: «اگر بخشی از منابع و منافع شهر تهران به ناحق به کسی داده شده، باید برگردد و مسامحه و رودربایستی با کسی ندارم اما دقت کنید که حرف‌هایی که تحت‌عنوان افشاگری زده می‌شود، بعضا درست نیست. اهل افشاگری نیستم و با دقت و رعایت انصاف حقوق مردم و شهروندان را دنبال می‌کنم و مماشات و مسامحه‌ای هم ندارم.»
مناقصه‌ها و مزایده‌ها، عمومی و شفاف می‌شود
همکاری شهرداری تهران با قرارگاه‌های سپاه موضوع دیگری بود که شهردار تهران درباره آن حرف زد. او از همکاری شهرداری با قرارگاه خاتم اعلام رضایت کرد، با این توضیح که قرارگاه طلب‌های زیادی از شهرداری دارد و پروژه‌ها را به خوبی پیش می‌برد: «همکاری با این قرارگاه ادامه خواهد داشت اما در قالب رقابت سالم و شفاف. به جای این‌که پروژه‌ها به‌طور انحصاری واگذار شوند، مایل هستیم پروژه‌ها در مناقصه‌ها و مزایده‌ها، عمومی و شفاف واگذار شود.»
مشاور قالیباف گزارش املاک را به ما نداد
نجفی درباره انتشار اسناد واگذاری املاک گفت که هیچ نقشی در آن نداشته است: «نسخه‌ای که از آن داشتم را تنها در اختیار دبیرخانه مبارزه با فساد ریاست‌جمهوری قرار دادم.» با وجود این شهرداری تهران گفت که نحوه واگذاری‌های املاک شهرداری را پس از بررسی اعلام خواهد کرد: «قالیباف مشاور خاصی برای پیگیری موضوع و به‌عنوان رابط دستگاه قضائی انتخاب کرده بود که تا ١٠روز قبل به‌عنوان نماینده شهردار با قوه‌قضائیه ارتباط داشت اما به ما گزارشی نداد. به تازگی نامه‌ای به دستگاه قضا نوشتم که اعلام شد دیگر نماینده قالیباف رابط ما با قوه‌قضائیه نیست. پس هنوز موضوع املاک برای من مبهم است و حتی معتقدم عده‌ای که اسم‌شان در لیست بوده، املاک نگرفته‌اند و باید اعاده حیثیت شود و در عوض عده‌ای که اسمشان در نامه نبوده، ملک گرفته‌اند. کمیته‌ای را درخصوص موضوع املاک تشکیل داده‌ایم تا ابعاد این واگذاری‌ها مشخص شود اما باید اعلام کنم که واگذاری املاک تنها از طریق سازمان املاک شهرداری نبوده و از طرق دیگر هم به اسم و هزینه شهرداری واگذار می‌کردند که اگر فرصت شود، پس از بررسی اعلام خواهم کرد.»
شهر آفتاب و شهروند برای شهرداری است
شهردار تهران درباره نحوه استخدام‌ها در شهرداری تهران و روند واگذاری شهر آفتاب و شهروند به بانک شهر و نحوه پرداخت بدهی شهرداری تهران به این بانک هم گفت: «با ورود شورا در دوره قبل واگذاری‌ها انجام نشده بود. طلب شهرداری به این بانک به قوت خود باقی است. این دو مجموعه همچنان برای شهرداری تهران هستند و طرح‌های جدیدی برای این دو مجموعه داریم. اگر بخواهیم این مجموعه را واگذار کنیم، کل مجموعه را واگذار نخواهیم کرد و بخشی از سهام آنها را واگذار می‌کنیم. چند پروژه بزرگ دیگر وجود دارد که پیشنهاد کردیم بانک‌ها ازجمله بانک شهر برای مشارکت در آنها ورود پیدا کند.» به گفته نجفی، آخرین گزارش از نیروی انسانی شهرداری تهران در روزهای آینده منتشر خواهد شد: «درحال‌ حاضر ٦٨‌هزار و ٤٠٠نفر در شهرداری تهران مشغول به کار هستند. علت انتشار رقم‌های مختلف به دلیل این است که برخی آمار ازجمله آمار استخدام‌های شرکت ‌هادیان‌شهر در محاسبات نمی‌آمد. برخی کارکنان شهرداری هم در واقع کارکنان پیمانکاران هستند که جزو حقوق‌بگیران یعنی همان ١٣٠‌هزار نفری که چند روز قبل اعلام شد، هستند اما پرسنل شهرداری نیستند.»
٣٠‌هزار‌میلیارد تومان بدهی آخرین رقمی است که در روزهای گذشته از سوی شهرداری تهران مطرح شد اما شهردار تهران خبرهای جدیدتری هم در این‌باره داشت: «بدهی‌ها قطعا بیشتر از این است؛ مثلا تعاونی ناجا به تازگی مدعی شده که ٢٤٠٠‌میلیارد تومان طلب دارد اما رقم آن در بدهی‌های شهرداری تهران منظور نشده و به صورت معجزه‌وار کشف می‌شود. حدود ٣٠‌هزار‌میلیارد تومان بدهی شهرداری تهران، ١٨‌هزار‌میلیارد آن به بانک‌ها و ٩هزار‌میلیارد آن به پیمانکاران و مابقی سایر بدهی‌هاست، درحالی که ٢٢‌هزار و ٥٠٠‌میلیارد تومان بودجه لازم برای امسال برای تکمیل پروژه‌ها نیاز است اما نباید جزو بدهی‌های شهرداری تهران در نظر گرفته شود.» با وجود این، نجفی معتقد است که تهران ظرفیت‌های زیادی برای سرمایه‌گذاری خارجی دارد.
کمتر از ٢٠٠ هولوگرام رد شده است
شهردار تهران از ردشدن تعدادی از هولوگرام‌های داده شده خبر داد: «اعلام کردیم هرکسی از قبل هولوگرام دریافت کرده است، بیاید و هولوگرامش بررسی شود. تاکنون ٤٢٧ مراجعه وجود داشته که از این میان ٢٠٠ مورد بررسی شده که تعدادی تأیید یا تعدادی رد شده‌اند.» او درباره کسب درآمدهای پایدار هم به افزایش عوارض شهری اشاره کرد که باید درباره آن طرح‌هایی به تصویب برسد؛ پروسه‌ای که البته کمی هم زمان‌بر است؛ درحالی که موجب نارضایتی و ناراحتی عده‌ای از شهروندان هم خواهد شد. شهردار تهران درباره مسائل شهرسازی هم گفت که در مدیریت شهری جدید تراکم‌فروشی نخواهیم داشت و تا آخر ‌سال ضوابط بلندمرتبه‌سازی یک‌بار برای همیشه تا آخر امسال تصویب خواهد شد: «زیرنظر معاونت شهرسازی شهرداری تهران و با هماهنگی وزارت راه‌وشهرسازی کمیته‌ای برای تجدیدنظر طرح تفصیلی تشکیل خواهیم داد و همچنین ضوابط بلندمرتبه‌سازی را نیز یک‌بار برای همیشه تا آخر امسال تصویب خواهیم کرد.» نخستین نشست مطبوعاتی شهرداری تهران درحالی به پایان رسید که بسیاری از خبرنگاران به دلیل کمبود وقت موفق نشدند تا سوالات خود را از محمدعلی نجفی بپرسند. روابط‌عمومی شهرداری هم ساعتی بعد از پایان جلسه در پیامی از رسانه‌ها عذرخواهی و اعلام کرد؛ افرادی که موفق به طرح سوال نشده‌اند، در نشست بعدی شهردار در اولویت هستند.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید