کد خبر: ۵۰۷۵۰
تاریخ انتشار: ۰۲ دی ۱۳۹۶- ۱۴:۱۲
رئیس پژوهشکده چای در تشریح جزئیات توفیقات پژوهشی صنعت چای نوید داد:
رئیس پژوهشکده چای کشور اعلام کرد: در دولت یازدهم تدبیر و امید، پژوهشکده چای توانسته است دستاوردهای علمی ارزنده‌ای را به جامعه کشاورزی کشور به ویژه جامعه تولید و صنعت چای عرضه کند.


رئیس پژوهشکده چای کشور اعلام کرد: در دولت یازدهم تدبیر و امید، پژوهشکده چای توانسته است دستاوردهای علمی ارزنده‌ای را به جامعه کشاورزی کشور به ویژه جامعه تولید و صنعت چای عرضه کند.

به گزارش خبرگزاری کشاورزی ایران(ایانا)، دکتر رضا آزادی در نشست خبری که به مناسبت هفته پژوهش و فناوری انجام شد، با بیان اینکه همان طور که مقام معظم رهبری فرموده‌اند، پژوهش و فناوری را زیر بنای تولید و اشتغال می‌دانیم، اظهار کرد: در بحث اقتصاد مقاومتی نیز بیشتر بر روی حوزه‌های حمایت از تولید ملی و مدیریت مصرف تحقیقات و اقدامانی را انجام داده‌ایم و عمیق آن را دنبال می‌کنیم.
آزادی افزود: پژوهشکده چای کشور دارای چندین آزمایشگاه حرفه‌ای و تخصصی، دو کارخانه تحقیقاتی و حرفه‌ای قدیمی است که در این پژوهشکده مستقر است و می‌بایست در بعد رسانه‌ای کمک شود تا این کارخانه که در حال حاضر قدیمی‌ترین کارخانه چای کشور است و بعد از سال‌ها ترمیم و بازسازی شده، به خوبی به مردم معرفی شود.
وی با بیان اینکه پژوهشکده چای یک پژوهشکده ملی است، خاطرنشان کرد: این پژوهشکده دارای هفت ایستگاه تحقیقاتی در شهرهای مختلف و آزمایشگاه‌هایی پیشرفته همچون شیمی، ژنتیک، گیاه پزشکی و … است.
رییس پژوهشکده چای کشور یکی از با ارزش‌ترین موضوع های در سیستم‌های کاری را پرسنل متخصص و هرم نیروی انسانی دانست و گفت: در گذشته ۵۶۰ نفر در اداره کل خدمات پژوهشی چای و ایستگاه‌های تحقیقاتی در حال فعالیت بودند که این میزان در سال ۱۳۹۲ به ۲۳۱ نفر و چهار عضو هیات علمی رسید که نشان می‌داد همچنان چیدمان این پژوهشکده بیشتر اداری است تا تحقیقاتی و علمی، اما با این وجود در حال حاضر حدود ۵ درصد نیروهای ما هیات علمی هستند و در چند سال آینده چیدمان این پژوهشکده تغییرات اساسی خواهد کرد.
آزادی تصریح کرد: پژوهشکده چای دستاوردهای علمی ارزنده‌ای را عرضه کرده است، به طوری که طی سال های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ خورشیدی در دولت یازدهم تدبیر و امید، پژوهشکده چای (یکی از پژوهشکده‌های تابعه موسسه علوم باغبانی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی) توانسته است دستاوردهای علمی ارزنده‌ای را به جامعه کشاورزی کشور به ویژه جامعه تولید و صنعت چای عرضه کند.
رییس پژوهشکده چای کشور مهم‌ترین دستاوردهای این پژوهشکده را در شش محور اساسی دانست و گفت: دستاوردهای علمی پزوهشکده چای کشور در محورهای «پژوهش و فناوری»، «تولید محصولات فناورانه»، «نظارت، ثبت و گواهی (بذر، نهال، کود، سموم و آفت کش‌ها)»، «ترویج کشاورزی»، «آموزش کشاورزی» و «مدیریت ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی» ارائه می‌شود.
آزادی ادامه داد: از جمله مهم ترپن دستاوردهای این پژوهشکده در حوزه پژوهش و فناوری در چهار سال گذشته (۹۵- ۱۳۹۲) می‌توان به دستاوردهای تحقیقاتی قابل ترویج شامل ۲۸ عنوان دستاورد تحقیقائی، تجاری سازی دانش فنی شامل هفت عنوان دستاورد تحقیقاتی قابل تجاری شدن و افزایش تعاملات ملی و بین المللی با هدف بهره‌مندی از ظرفیت‌های علمی، بین المللی و انتقال فناوری اشاره کرد.
وی با اشاره به دستاورد‌های حوزه تولید محصولات فناورانه، عنوان کرد: پژوهشکده چای پس از شناسایی وضعیت موجود شامل تولید و نیروی انسانی، بررسی و تحلیل راه کار‌ها و راه حل‌های پیش رو بر اساس پتانسیل‌های موحود و با استفاده از نتایج و دستاوردهای حاصل از حداقل ۲۳ عنوان پروژه تحقیقاتی خاتمه یافته که برگرفته از سال‌ها تجربه اعضای هیات علمی و محققان پژوهشکده چای در زمینه‌های محتلف کشت و صنعت چای است، نسبت به تدوین دانش فنی تولید چای ارگانیک همت گمارده و پس از انجام کلیه مراحل قانونی، طی یک تفاهم نامه و قرارداد با بخش خصوصی اقدام به انتقال و تجاری سازی ابن دانش فنی بر اساسی وظایف حاکمیتی و برگرفته از سیاست‌های کلان سازمان تحفیفات، آموزش و ترویج کشاورزی کرده است.

تفاهم نامه دانش فنی پژوهشکده چای در میان ۱۵ قرارداد منتخب در فن بازار ایران
رییس پژوهشکده چای افزود: تفاهم نامه دانش فنی موصوف در هفته پژوهش سال ۱۳۹۴، به عنوان یکی از هشت دستاورد فناورانه منتج به عقد قرارداد منتخب سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و قرارداد آن به عنوان یکی از ۱۵ قرارداد منتخب در فن بازار ایران‌‌‌ همان سال به امضاء رسیده است.
آزادی ادامه داد: پس از انعقاد قرارداد، این دانش فنی موفق به کسب گواهی چای ارگانیک در دو بخش باغ و فرآوری چای از یکی از معتبر‌ترین سازمان‌های تایید کننده محصولات ارگانیک در اروپا (شرکت سرس از کشور آلمان) شده است و در ‌‌‌نهایت محصول حاصل از پیمان مشارکت این دانش فنی با بخش خصوصی با تاییدیه معتبر، در فن بازار ایران در سال ۱۳۹۵ خورشیدی به عنوان یکی از ۴۰ دستاورد منتخب کشوری رونمایی شد.


چای به عنوان دومین نوشیدنی پرمصرف پس از آب در کشور 

وی با بیان اینکه چای به عنوان دومین نوشیدنی پرمصرف پس از آب در کشور شناخته و استفاده می‌شود، گفت: در حوزه نظارت، ثبت و گواهی با عنایت به اهمیت موضوع امنیت غذایی، از سال ۱۳۹۳ زمینه همکاری تخصصی و حرفه‌ای آزمایشگاه شیمی و چشش چای پژوهشکده چای با سازمان ملی استاندارد ایران در قالب انجام ارزیابی‌های کمی و کیفی چای‌های داخلی و واردانی در سطح منطقه‌ای شروع و تاکنون ادامه دارد.

تهیه شش عنوان اپلیکشن در حوزه‌های مختلف تولید و فرآوری چای
رییس پژوهشکده چای با اشاره به دستاوردهای این پژوهشکده در حوزه ترویج کشاورزی، عنوان کرد: انجام و اجرای نظام نوین ترویج در حوزه چای و معرفی ۲۱ محقق معین در پهنه‌بندی‌های مناطق چای در ۱۰ شهرستان چای خیز استان گیلان، انتقال دستاوردهای نحقیقانی حوزه مکانیزاسیون به چای کاران از طریق ایستگاه‌های تحقیقاتی تابعه پژوهشکده، تهیه ۱۳ عنوان نشربه فنی، ترویجی و دستورالعمل‌های فنی فروست‌دار مرکز فناوری و اطلاع‌رسانی کشاورزی سازمان در حوزه‌های مختلف محصول چای، تهیه شش عنوان اپلیکشن در حوزه‌های مختلف تولید و فرآوری چای و برگزاری هفته انتقال یافته‌های چای و روز مزرعه در ۱۴ دوره از جمله دستاوردهای حوزه ترویج کشاورزی پژوهشکده می‌باشد.
آزادی خاطرنشان کرد: در حوزه آموزش کشاورزی نیز با توسعه آموزش مهارتی بهره برداران با برگزاری ۲۴ دوره آموزشی، توسعه آموزش دانشگاهی با پذیرش سالانه ۲۰ کار آموز و کارورز، توسعه آموزش‌های شغلی کارکنان و مدیران با برگزاری ۲۸ دوره طی چهار سال و همکاری با دانشگاه‌ها در ۳۰ عنوان پایان‌نامه گام‌های مهمی برداشتیم.
وی در ادامه دستاوردهای حوزه مدیریت ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی را تشریح کرد و افزود: گروه ژنتیک و به‌نژادی پژوهشکده چای از سال ۱۳۷۸ در قالب طرح «گزینش کلونی»، فعالیت‌ها و اقدامات منظمی در قالب چند پروژه زمان‌بندی‌شده انجام داده که منجر به دستیابی به کلون‌های امیدبخش شده است.
رییس پژوهشکده چای ادامه داد: دستاوردهای حاصل از آزمایش‌های مقدماتی در دو ایستگاه تحقیقات چای فشالم (فومن) و لاهیجان شامل دستیابی به دو کلون امیدبخش در منطقه چای‌کاری فومن با عملکرد برگ سبز قریب به ۵/۵ تن در هکتار محصول استاندارد (دو برگ و یک غنچه) و با میانگین رتبه کیفیت چای خشک حدود ۱۵ از ۲۰ (مطلوب) و دو کلون امیدبخش در منطقه چای‌کاری لاهیجان با عملکرد برگ سبز بیش از ۵ در هکتار محصول استاندارد (دو برگ و یک غنچه) و با میانگین رتبه کیفیت چای خشک ۱۴ از ۲۰ (مطلوب) است.
وی جمع‌آوری، ایجاد و حفظ و نگهداری ژنوتیپ‌های انتخابی چای داخلی (۴ کلون امیدبخش) و حفظ و نگهداری کلکسیون‌های ارقام خارجی چای وارداتی (۲۳ رقم) را از دیگر دستاورد‌های حوزه مدیریت ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی دانست.
رضا آزادی در رابطه با اقدامات مهم ستادی پژوهشکده چای کشور، عنوان کرد: در این رابطه در سه حوزه «منابع انسانی و پشتیبانی»، «مالی» و «برنامه، بودجه و آمار» اقدامات شاخصی همچون هوشمند سازی و توسعه دولت الکترونیک با استفاده از فناوری‌های نوین و توسعه زیرساخت‌های شبکه، نوسازی و مستندسازی اموال و ایستگاه‌های تحقیقاتی شامل، ارزیابی عملکرد اعضای غیرهیات علمی از طریق سامانه سمپات، اجرای سیستم حقوق و دستمزد در نظام حسابداری تعهدی، اجرای سیستم اموال و انبار در نظام حسابداری تعهدی،، موافقت‌نامه طرح‌های تملک دارایی‌های سرمایه‌ای (تخصیص ملی) با سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان گیلان (بالغ‌بر ۸٫ ۷۱۰٫ ۰۰۰٫ ۰۰۰ ریال)، موافقت‌نامه طرح‌های تملک دارایی‌های سرمایه‌ای (تخصیص استانی) با سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان گیلان (بالغ‌بر ۶٫ ۴۳۰٫ ۰۰۰٫ ۰۰۰ ریال) و اجرای سامانه بودجه (صبا) انجام شده است.

افزایش ارزش‌افزوده چای با تولید و معرفی محصولات جدید و جانبی

رییس پژوهشکده چای کشور همچنین در رابطه با برنامه‌های استراتژیک (پیش رو) این سازمان، اظهار کرد: از جمله این برنامه‌ها افزایش ارزش‌افزوده چای با تولید و معرفی محصولات جدید و جانبی از چای در زمینه‌های دارویی، بهداشتی و غذایی است.


وی افزود: چای ازجمله محصولات باغبانی است که تنها در مناطق شمالی کشورمان (گیلان ‌و مازندران) شرایط مناسب برای کشت و پرورش این محصول وجود داشته و در اقتصاد منطقه نقش مهمی را ایفاء‌ می‌کند، به‌طورمعمول از برگ چای برای چای‌سازی استفاده می‌شود این برنامه با توجه به شرایط کنونی چای در ایران و نیز لزوم دستیابی به تنوع در تولید محصولات جانبی از اهمیت خاصی برخوردار است، به طوری که با نوآوری‌های طراحی‌شده در برنامه مذکور برای نخستین بار در ایران امکان تولید محصولات جدیدی همچون رنگ خوراکی، روغن بذر چای، حشره‌کش طبیعی، ساپونین، سم انتخابی در استخرهای پرورش میگو، تولید محصول خوراکی فراسودمند، تولید نوشابه و … از گیاه چای علاوه بر تولیدات معمول از چای باهدف افزایش ارزش‌افزوده فراهم می‌شود.

آزادی از دیگر برنامه‌های استراتژیک این سازمان را تقویت حوزه نظارتی تخصصی دولت با ایجاد آزمایشگاه جامع چای در پژوهشکده برای نظارت بر مبادی ورودی واردات چای به ایران عنوان کرد و گفت: در کشورهای توسعه‌یافته قانون فراهم کردن تغذیه سالم برای جامعه با اهدافی همچون کاهش هزینه‌های بهداشت و درمان و مهم‌تر تضمین نسلی سالم برای آیندگان آن کشور به‌عنوان یک اصل جدایی‌ناپذیر تعیین‌کننده قوانین سخت‌گیرانه حاکمیتی را در نظارت‌های دولت‌ها در حوزه غذا رقم می‌زند.
رییس پژوهشکده چای اضافه کرد: همانطور که گفته شد چای به‌عنوان دومین نوشیدنی پس از آب در کشور با مقبولیتی بالا سهم از سبد کالای هر سطح طبقاتی از جامعه را به خود اختصاص داده است به طوری که بر طبق آمار ۱۳۹۵ گمرک جمهوری اسلامی ایران بیشترین مقدار واردات چای از گمرکات کشور از حوزه جنوب کشور بوده و بنابراین با عنایت به اهمیت موضوع امنیت غذایی تقویت حوزه نظارتی تخصصی دولت با ایجاد آزمایشگاه جامع چای در مبادی ورودی واردات چای به ایران ضروری و دارای اهمیت می‌باشد.
آزادی همچنین واردات ارقام بر‌تر گیاه چای و انجام آزمایش‌های سازگاری آن‌ها در ایران را از دیگر برنامه‌های پیش رو پژوهشکده دانست و تصریح کرد: تبادل ریخته ژنتیکی بین کشور‌ها یکی از منابع مهم معرفی گیاهان است، ریخته‌های ژنتیکی به‌عنوان منابع ژنتیکی مفیدی هستند که پس از ورود به یک کشور و طی مراحل قرنطینه مورد ارزیابی قرارگرفته و در صورت سازگاری برای تولید در سطح تجاری آزادسازی می‌شوند.
وی افزود: علاوه بر این، منابع ژنتیکی وارداتی می‌توانند دستمایه‌های خوبی برای برنامه‌های دورگ‌گیری با‌شند متأسفانه بررسی سوابق واردات ارقام چای به ایران نتایج مفیدی به دست نمی‌دهد، واردسازی ارقام چای طی هفت دوره واردات از کشورهای سریلانکا (۳ دوره)، بنگلادش (۲ دوره)، ژاپن (۱ دوره) و گرجستان (۱ دوره)، از برنامه هدفمندی پیروی نمی‌کرد و ورود سه سری تقریباً مشابه از ارقام سریلانکایی در فواصل زمانی کوتاه شاهدی بر این مدعاست. در حال حاضر ارقام بر‌تر در مناطق چای خیز توسط گروه کار‌شناسی شناسایی شده و واردات هدفمند ارقام چای از کشورهایی که شرایط آب و هوایی شبیه ایران دارند یکی از اهداف پژوهشکده چای است.
رییس پژوهشکده چای در ادامه تعیین سطح زیر کشت مناطق چای‌کاری با استفاده از تکنیک ماهواره‌ای، تعامل دوطرفه با کشورهای چای خیز دارای دستاوردهای علمی جهت انتقال تجربیات، مدیریت بهینه نهاده‌های کشاورزی با تکمیل نقشه حاصلخیزی باغ‌های چای، اجرای نظام نوین ترویج، معرفی و ارائه نتایج تحقیقات انجام‌گرفته درزمینه‌ی روش‌های نوین آبیاری، توسعه مکانیزاسیون و معرفی دستگاه‌های جدید به چای‌کاران و کارخانه‌داران، برگزاری، دوره‌های تخصصی چای‌سازی و ارزیابی‌های کیفیت چای به کار‌شناسان سازمان‌های نظارتی و کارخانه‌های چای‌سازی، پیشنهاد اصلاح روش خریداری برگ سبز چای توسط دولت و ارائه روش‌های نوین و بهینه سازی روش‌های فعلی در حوزه بازرگانی چای را به عنوان دیگر برنامه‌های پیش روی این پژوهشکده معرفی و تشریح کرد.
به هیچ عنوان سیاسی نیستیم
 آزادی در پایان پاسخ به پرسش یک از خبرنگاران مبنی بر این که مهم‌ترین چالش در پیشبرد اهداف آینده پژوهشکده چای و دلیل برخی هجمه‌ها به این پژوهشکده را چه می‌دانید، اظهار کرد: یکی از این چالش‌ها عدم توجه کافی به امر پژوهش است که می‌بایست بیشتر از این به این موضوع اهمیت داده شده است، در رابطه با پرسش دیگر، بنده و دیگر همکارانم افرادی علمی بوده و به هیچ عنوان سیاسی نیستیم و به فکر خدمت هستیم به نظر من دلیل انتقادات می‌تواند از عدم اطلاع از دستاورد‌ها و اقدامات این پژوهشکده باشد که با کمک شما اصحاب رسانه دستاورد‌ها منعکس و در دسترس عموم مردم قرار خواهد گرفت.


ارسال به دوستان
نسخه چاپی
عناوین مرتبط
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار