چهارمین جشنواره برداشت عدس شهرستان ورزقان برگزار شد
چهارمین جشنواره برداشت عدس شهرستان ورزقان با حضور جمعی از مسئولین استان و شهرستان، مردم منطقه و عدسکاران شهرستان در روستای آبخواره این شهرستان برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایانا در آذربایجان شرقی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی در این جشنواره بابیان اینکه اینگونه جشنوارهها بهمنظور تقدیر و پاسداشت زحمات کشاورزان برگزار میشود، گفت: عدس جزء محصولات وارداتی است و کشاورزان استان آذربایجان شرقی حدود 20 درصد عدس موردنیاز کشور را تولید میکنند، از خروج ارز جلوگیری میکنند این مسئله بسیار حائز اهمیت است.
اکبر کرامتی با اشاره به نقش جشنوارهها در معرفی ظرفیتهای کشاورزی و گردشگری ادامه داد: با برنامهریزی مناسب و همکاری مردم منطقه میتوان جشنوارههای باشکوه و در شان کشاورزان برگزار کنیم. ورزقان هم به لحاظ کشاورزی و هم گردشگری ظرفیت دارد و میتواند یک الگو باشد.
وی بیان کرد: باید سعی کنیم در سالهای آینده درجه مکانیزاسیون در مزارع را افزایش دهیم تا عملکرد محصول عدس را در شهرستان ورزقان بیش از این افزایش دهیم.
کرامتی با اشاره به کلون بومی که شهرستان ورزقان است تاکید کرد: ما برای اولین تولیدکننده بذر عدس در این شهرستان مجوز صادر کردیم و حمایت هم میکنیم، انتظار داریم مرکز تحقیقات نیز در خصوص خالصسازی کلون بومی اقداماتی انجام دهد تا ما به سمت کشت پائیزه این محصول برویم.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی نیز در این جشنواره گفت: ضروری است کشاورزان ورزقان از تکنولوژی و علم در کنار تجربه بهره ببرند تا رتبه اول بودن خود را در زمینه تولید عدس حفظ کنند.
جلال رحیم زاده با بیان اینکه موسسه تحقیقات دیم کشور در دو سال اخیر قدمهای خوبی بهمنظور خالصسازی تودهای که در ورزقان کاشته میشود برداشته است، افزود: مقایسهای که با رقم بیله سوار و کیمیا شده است نشان میدهد که رقم عدس ورزقان هم در کیفیت و هم پخت رقم بهتری است که باید در سطح کشور مطرح و توسعه داده شود.
وی ادامه داد: کشاورزان ورزقان باید در کنار مروجان و کارشناسان کشاورزی سعی کنند نسبت به خالصسازی توده اقدام کنند و با همکاری با شرکت تولیدکننده بذر باعث شوند تا رقم عدس ورزقان در سایر مناطق کشور گسترش یافته و آوازه یابد.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه اعتمادی به بارندگیهای بهاره نیست اضافه کرد: بهتر است کشاورزان به کشت پائیزه عدس به جای کشت بهاره اقدام کنند چرا که با کشت پایلوتی که انجام شد مشخص شد که در کشت پائیزه عدس نسبت به بهاره افزایش عملکرد وجود دارد و رقم عدس ورزقان مقاوم به سرما است.
وی به اهمیت افزایش ضریب مکانیزاسیون نیز اشاره کرد و گفت: با همکاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره) تسهیلات خوبی در این زمینه ارائه میشود و کشاورزان با دریافت تسهیلات با بهره چهار درصد از بانک ملی میتوانند نسبت به خرید ادوات دنباله بند اقدام کنند. با استفاده از این ادوات کشت را بهصورت ردیفی انجام دهند که در این صورت مبارزه با علف هرز تسهیل میشود و عملکرد نیز افزایش مییابد.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی بابیان اینکه آذربایجان شرقی رتبه دوم تولید عدس در کشور را بعد از استان اردبیل به خود اختصاص داده است، گفت: در سال زراعی جاری 21 هزار هکتار از اراضی زراعی این استان بهویژه در منطقه ورزقان به زیر کشت محصول عدس رفته بود که از این میزان سطح زیر کشت، بیش از 13 هزار و 650 تن محصول با عملکرد 650 کیلوگرم برداشتشده و روانه بازار مصرف میشود.
وی بابیان اینکه کیفیت محصول عدس ورزقان در رتبه نخست کشوری قرار داشته و عدس ورزقان دارای شهرت ملی و جهانی است ادامه داد: محصول عدس استان آذربایجان شرقی به علت تولید به شکل ارگانیک و محصول سالم از مرغوبیت و سلامت بالایی برخوردار است .
رحیم زاده افزود: بعد از شهرستان ورزقان، شهرستانهای اهر، سراب، میانه و هریس به ترتیب بیشترین سطح زیر کشت عدس را به خود اختصاص دادهاند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ورزقان نیز در این جشنواره بابیان اینکه سطح زیر کشت عدس در شهرستان ورزقان، 14 هزار هکتار است گفت: تولید محصول عدس این شهرستان بالغبر 10 هزار تن بوده است.
پرویز عزتی با بیان اینکه شهرستان ورزقان با 74 درصد تولید رتبه نخست تولید عدس استان آذربایجان شرقی را به خود اختصاص داده است افزود: تولید 12 درصد عدس کشور به شهرستان ورزقان اختصاص دارد.
وی با بیان اینکه عدس از محصولات اصلی زراعی شهرستان ورزقان و در شهرستان بعد از گندم در رتبه دوم قرار دارد ادامه داد: عدس در تناوب با غلات کشت می شود و نقش بسزایی در بهبود حاصلخیزی، ساختار خاک و افزایش عملکرد دارد .
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ورزقان با اشاره به درآمد پنج هزار میلیاردریالی این محصول در ورزقان افزود: امسال همه مزارع عدس زیر کشت شهرستان در قالب طرح جهش تولید در دیمزارها کشتشده است و کشاورزان طرف قرارداد از توصیههای آموزشی ترویجی و توزیع رایگان کودهای بذر مال و اسیدآمینه بهره بردند.
وی با توجه به اینکه کشت پائیزه این محصول به دلیل استفاده بهینه از بارشها تولید بالایی نسبت به کشت بهاره دارد گفت: لذا مدیریت جهاد کشاورزی تلاش دارد با برگزاری مزارع نمایشی و کلاسهای آموزشی ترویجی کشت پائیزه این محصول را افزایش دهد .
فرماندار شهرستان ورزقان نیز در این جشنواره گفت: شهرستان ورزقان با تولید سالانه 10 هزار تن عدس رتبه اول را دارد.
مهدی نعمتی بابیان اینکه بذر عدس شهرستان ورزقان ازنظر کیفیت و طعمی که دارد خاص و نمونه است و الگوی مناسب برای استفاده در سایر شهرستانها است، ادامه داد: شهرستان ورزقان قطب تولید عدس در سطح کشور بوده و 12 درصد عدس موردنیاز کشور از شهرستان ورزقان تأمین میشود.
وی افزود: این ظرفیتی که در شهرستان است نشان از این است که مردم این منطقه اهل کار و تلاشاند و نیاز به حمایت و توجه بیشتر از سوی مسئولین دستگاههای ذیربط است. انتظار داریم با توجه به اینکه عدس ورزقان بهصورت خام به فروش میرود و کمترین بهره عاید کشاورزان منطقه میشود، حمایت بیشتری در این خصوص صورت گیرد.
فرماندار شهرستان ورزقان اضافه کرد: نیاز است به همت مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ورزقان تعاونی عدس کاران در این منطقه تشکیل شود تا با حمایتهای دولتی و ارائه تسهیلات ویژه به عدس کاران فرآوری عدس انجام شود.
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان شرقی نیز در این جشنواره گفت: امنیت غذایی بهعنوان یکی از مهمترین مقولهها برای کشورها مهم است و در کشور ما نیز قرارگاه امنیت غذایی در سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی راهاندازی شده است.
محمد اسکندری افزود: 84 درصد جمعیت شهرستان ورزقان را روستاییان تشکیل میدهند که مشغول تولید هستند.
وی بر حمایت از روستاییان در راستای تامین امنیت غذایی است تاکید کرد و گفت: روستا بهعنوان قطب مولد است. در روستا کشاورزی، دامداری و زنبورداری و... انجام میشود و روستاییان مصرفکننده نیستند بلکه در عرصه تولید قدم برمیدارند.
وی با اشاره به اهمیت فرآوری محصولات کشاورزی افزود: لازم است مسئولان محلی و استانی نسبت به ایجاد صنایع تبدیلی در شهرستان ورزقان همت کنند تا محصولات تولیدی مردم منطقه بهویژه عدس برندسازی شوند.
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان شرقی بابیان اینکه ضریب مکانیزاسیون شهرستان ورزقان 2.47 است، بیان کرد: هرچند این ضریب مکانیزاسیون رقم خوبی است ولی در حوزه مکانیزاسیون باید اقدامات جهشی انجام دهیم.
اسکندری با اشاره به اینکه جشنوارهها در معرفی توانمندیهای شهرستانها بسیار بااهمیت هستند افزود: با برگزاری این جشنوارهها محصولات تولیدی مردم منطقه به دنیا معرفی میشود و زمینه حل مشکلاتی مثل نبود صنایع تبدیلی نیز فراهم میشود.
در چند سال اخیر رغبت کشاورزان استان آذربایجان شرقی به کشت حبوبات روند رو به رشدی داشته و کاشت این محصول نسبت به سالهای گذشته افزایش قابلملاحظهای یافته است، کشت حبوبات به دلیل افزایش مواد آلی خاک از طریق تثبیت بیولوژیکی ازت، کاهش جمعیت علفهای هرز، کاهش جمعیت آفات گندم و سایر غلات بسیار حائز اهمیت است و در تناوب با غلات موجب افزایش حاصلخیزی خاک و افزایش درآمد کشاورزان خواهد شد.
بر اساس آمار سازمان فائو درحالیکه در بخش تولید عدس کشورهای کانادا، هند و استرالیا پیشرو هستند ایران نیز جایگاه دوازدهم تولید این محصول را به خود اختصاص داده است و کمتر از ۱.۲ درصد در این تولید سهم دارد.
عدس یکی از قدیمیترین منابع غذایی شناختهشده است که بیش از سه هزار سال قدمت دارد و بومی کشورهای جنوب آسیا، مصر و نواحی مدیترانه است.
ازجمله خواص عدس میتوان به مؤثر بودن در لاغری، سلامت قلب، مغز، معده، پوست، مو و عضله سازی اشاره کرد، همچنین عدس برای درمان کمخونی، دیابت، کلسترول و فشارخون نیز مفید بوده و نسبت به سایر حبوبات بیشترین میزان آهن را دارد.
بهطورکلی عدس به دو نوع سبز و قرمز تقسیم میشود که عدس سبز در سه سایز درشت و متوسط و ریز و عدس قرمز فقط در سایز ریز کشت میشود. میزان تولید عدس در ایران برابر با 80 هزار تن است که 91 درصد آن را کشت دیمی و 9 درصد باقیمانده را کشت آبی تشکیل میدهد.
استانهای اردبیل، آذربایجان شرقی و لرستان به ترتیب در رتبههای اول، دوم و سوم استانهای پیشرو در تولیدات عدس قرار دارند و سرانه مصرف در ایران در حدود سه کیلوگرم است و نسبت به سایر حبوبات از محبوبیت بیشتری در میان مصرفکنندگان قرار دارد.
دیدگاه تان را بنویسید