واگذاری برخی وظایف در حوزه کشاورزی به بخش خصوصی ضروری است

آذربایجان شرقی-ایانا-سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: افزایش بهره‌وری، توسعه فناوری‌های نوین و واگذاری بخشی از وظایف به بخش خصوصی در حوزه کشاورزی ضروری است.

واگذاری برخی وظایف در حوزه کشاورزی به بخش خصوصی ضروری است

شهرام شفیعی در نشست تخصصی مسئله‌محور روسای مراکز جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی با اشاره به تولید موفق ۸۰۰ هزار تن گندم در سال جاری در استان گفت: مراکز جهاد کشاورزی در صف اول تولید قرار دارند و با تلاش هایی که انجام شد ۶۰۳ هزار تن گندم مازاد کشاورزان نیز خریداری شد.

وی با تأکید بر محدودیت‌های موجود در بخش آب و خاک افزود: توسعه کشاورزی با محدودیت‌های کنونی ممکن نیست و باید تمرکزمان را بر افزایش بهره‌وری قرار دهیم. ۱۲ شهرستان استان که در حاشیه دریاچه ارومیه قرار دارند، با محدودیت‌های شدید کمی و کیفی آب مواجه‌اند و حتی در برخی مناطق امکان استفاده از چاه‌های موجود نیز وجود ندارد.

شفیعی به برنامه هفتم توسعه اشاره کرد و گفت: مصرف آب در بخش کشاورزیطی این برنامه باید از ۸۰ میلیارد مترمکعب فعلی تا به ۶۵ میلیارد مترمکعب کاهش یابد و تا سال ۱۴۱۱ به ۵۱ میلیارد مترمکعب برسد. همچنین، به ازای هر مترمکعب آب باید ۲.۶ کیلوگرم محصول تولید کنیم.

وی ضمن اشاره به محدودیت‌های خاک و تغییر کاربری اراضی اظهار کرد: برخی اراضی به دلیل این تغییرات از چرخه تولید خارج شده‌اند. در حوزه تولید محصولات اساسی نیز باید تا پایان برنامه به خودکفایی ۹۰ درصدی برسیم. برای تحقق این هدف، چاره‌ای جز استفاده از فناوری‌های نوین، روش‌های دانش‌بنیان، و افزایش تولید در واحد سطح نداریم.

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با تأکید بر لزوم توسعه زنجیره‌های ارزش در تولید گفت: اگر تولید ارزش افزوده نداشته باشد، توجیه اقتصادی ندارد. توسعه زنجیره های ارزش را در آذربایجان شرقی به عنوان یکی از اهداف محوری خود قرار داده ایم و تلاش می کنیم سرمایه گذاران بخش های دیگر اقتصاد را برای سرمایه گذاری در این زمینه تشویق کنیم.

شفیعی گفت: آموزش مهارتی برای دانشجویان و فارغ‌التحصیلان کشاورزی ضروری است و باید دوره‌های آموزشی برای افزایش مهارت آنان برگزار شود تا بتوانند پاسخگوی نیازهای کشاورزان باشند.

وی در پایان به ضرورت واگذاری بخشی از وظایف به بخش خصوصی اشاره کرد و افزود: باید وظایفی که قابلیت واگذاری به بخش خصوصی را دارند شناسایی کنیم و اختیارات بیشتری به استان‌ها بدهیم تا این وظایف به درستی واگذار شوند. این موضوع نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و هماهنگی بین بخش‌های مختلف است.

مدیرکل دفتر ساماندهی مراکز جهاد کشاورزی و شبکه ترویج نیز در این نشست تخصصی با اشاره به تفاوت بین مشکل و مسئله اظهار کرد: مشکل عاملی است که باعث ناراحتی ما شده و مانع از انجام کار می‌شود. اما باید تمرین کنیم تا مشکلات را به مسائل تبدیل کنیم. زمانی که احساس ما به ثبت یک مستند تبدیل شود و با امکانات فنی به آن بپردازیم، می‌توانیم برای آن راه‌حل مناسبی پیدا کنیم.

کیوان کشاورز تبدیل مشکلات بخش کشاورزی به مسئله را ضروری دانست و افزود: زمانی که مشکلات تبدیل به مسئله شوند، می‌توان برای آن‌ها پروژه و زمان‌بندی تعریف کرد. به‌عنوان‌مثال، کمبود نیرو مشکلی بود که با آن مواجه بودیم، اما با تعریف راه‌حل‌های مختلف، آن را به یک مسئله تبدیل کرده‌ایم.

کشاورز در ادامه با اشاره به تجربیات کشورهای پیشرفته در مدیریت مسائل گفت: این کشورها دارای سیستم‌های پیشرفته‌ای هستند و خود را مقید می‌دانند که در قالب این چارچوب‌ها حرکت کنند. اما متأسفانه ما فاقد چنین سیستم منسجمی هستیم.

وی در پایان تأکید کرد: ایجاد چنین سیستم‌هایی و تعریف چارچوب‌های مشخص در مدیریت مراکز جهاد کشاورزی می‌تواند گامی مهم در حل چالش‌های موجود و ارتقای بهره‌وری باشد.

معاون مدیرکل دفتر ساماندهی مراکز جهاد کشاورزی و شبکه ترویج نیز در این جلسه گفت: در سطح کشور یک هزار و 449 مرکز جهاد کشاورزی وجود دارد که یک هزار و 97 مرکز مصوب، 184 مرکز غیر مصوب و 168 مرکز مجازی وجود دارد که این تعداد برای استان آذربایجان شرقی 70 مرکز جهاد کشاورزی است که 54 مرکز مصوب و 16 مرکز غیرمصوب است.

مهدی ابراهیم نژاد با اشاره به نسبت تعداد مراکز جهاد کشاورزی به تعداد آبادی در سطح کشور و آذربایجان شرقی گفت: در سطح کشور به ازای هر یک مرکز ، ۶۸ آبادی وجود دارد که در آذربایجان شرقی این عدد 1 به 44 است.

وی ادامه داد: در سطح کشور به ازای هر یک مرکز 3 هزار و 880 بهره بردار حوزه کشاورزی است که در آذربایجان شرقی این عدد به ازای هر یک مرکز 5 هزار و 392 است که خرد بودن اراضی یکی از دلایل این مسئله است.

ابراهیم نژاد ادامه داد: در سطح کشور به ازای ۱ کارشناس 824 بهره بردار وجود دارد در صورتیکه در آذربایجان شرقی این عدد ۱ کارشناس برای یک هزار‌ و ۴۰ بهره بردار بخش کشاورزی است.

وی گفت: ماهیت کار ‌‌وزارت جهاد کشاورزی کار ترویجی است وترویج وظیفه اطلاع رسانی و آگاهی بخشی دارد تا امنیت غذایی تامین شود. بیش از۹۵ درصد حوزه کشاورزی توسط بخش خصوصی اداره می شود.

ابراهیم نژاد بیان کرد: استفاده از ظرفیت کارشناسان و مراکز غیردولتی ‌باید مورد توجه قرار‌گیرد. بحث انگیزشی برای مراکز‌جهاد کشاورزی در دستور کار قرار دارد. با داشتن آمار دقیق از کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی می توانیم اقدامات لازم برای افزایش بهره‌وری و انگیزش انجام دهیم.

 

خبرنگار: مهسا رمضانی

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید