/اصلاحیه/ مدیرعامل سازمان تعاون روستایی در گفتو گو با ایانا:
یارانه روستاها را به شهرهای بیامکانات تبدیل کرده است
نیروی انسانی یکی از ارکان اصلی تحقق کشاورزی پایدار است و به همین دلیل مهاجرت از روستاها اهمیت ویژهای مییابد.
حسین شیرزاد، مدیرعامل سازمان تعاون روستایی،در گفتو گوی اختصاصی با گروه اجتماعی خبرگزاری ایانا درباره تاثیر مهاجرت روستاییها بر جامعه، گفت: «هرگونه خروج نیروهای مولد از سکونتگاههای روستایی دو تأثیر عمده دارد؛ یک دانش انباشتهشده بومی و انتقال آن به نسل جوان از دست میرود و دیگری از تعداد نیروهای کار کم میکند، اما انتقال سرریز امری بدیهی و از تبعات مدرنیته است. به عبارت دیگر، وقتی کشور توسعه پیدا میکند، سرریزهای بخش کشاورزی باید در بخشهای خدماتی و صنعتی شاغل شوند اما اگر چنین نمیشود و ناتوانی در بخش صنعت و خدمات وجود دارد، ارتباطی به سیاستهای بخش کشاورزی ندارد.»
او «تغییرات فضایی» را دلیل اصلی افزایش مهاجرت دانست و گفت: «از پنج موجی که بر مهاجرت تأثیر میگذارد، یک موج بخش سیاستهای کشاورزی است اما بخش اعظم آن به تحولات فضایی برمیگردد. یکسری ساختار در جوامع روستایی بهوجود آوردیم که باعث فرار از سکونتگاههای روستایی شدند.»
شیرزاد با ارائه نمونههایی از این تغییرات گفت: «سیاست پرداخت یارانه یکی از این نمونهها است. همچنین تبدیل شتابزده روستاهابه شهرهای میانی و کوچک بدون ایجاد امکانات مناسب نیز بر میزان مهاجرت تاثیرگذار بوده است.»
مدیرعامل سازمان تعاون روستایی با تاکید بر نقش تغییرات اقلیم بر افزایش مهاجرتها از روستاها به مناطق شهری گفت:«تغییرات شدید اقلیمی باعث میشود برخی سکونتگاهها توان اکولوژیک خود را از دست بدهند و در چنین شرایطی نرمال جدیدی بهوجود میآید. باید بپذیریم که وارد دوران پسااقلیم و پساخشکسالی شدهایم که بر توان اکولوژیک و سبد غلات و بازده تولید ما تأثیر گذاشته و در برخی مناطق تولید کاهش پیدا کرده است. در چنین شرایطی، روستایی هم مثل ما بر اساس قانون منفعت و سود عمل میکند، بنابراین اولین انتخابش سکونت در مناطق شهری است که امکانات بیشتری دارد.»
دیدگاه تان را بنویسید