توسعه بازار صادراتی با افزایش کیفیت خرما/ زیرساختهای شیلات خوزستان تقویت شوند
رئیس انجمن خرمای استان خوزستان و نایب رییس اتاق بازرگانی خرمشهر خواستار تسهیلات کم بهره با هدف نوسازی واحدهای بسته بندی و فرآوری خرما در استان شد.
به گزارش خبرنگار ایانا، ماجد مطوریانپور با اشاره به تعدد مشکلات بخش کشاورزی در استان خوزستان گفت: شوری آب تخصیص یافته به کشاورزی در پاییندست رودخانهها، نبود سردخانه جهت نگهداری محصولات کشاورزی به ویژه خرما و همچنین سیفیجات در شمال استان، دریافت آببهای مضاعف از میانکاری در نخلستانهای پایین دست رودخانهها، شماری از این مشکلات هستند.
رئیس انجمن خرمای استان خوزستان با تاکید بر لزوم تامین تسهیلات کم بهره برای توسعه محصول خرما اضافه کرد: در حال حاضر در استان خوزستان ۲۳ هزار کشاورز در بخش نخیلات و ۲۰ هزار نفر در فرآوری محصول خرما مشغول فعالیت هستند. این نشاندهنده اشتغال زایی خیلی خوب خرما در استان است. اما ۶۴ کارگاه بستهبندی خرما در استان وجود دارد که نیاز به نوسازی و بازسازی دارند. همچنین نیاز به تامین سرمایه در گردش برای خرید محصول از کشاورز در فصل برداشت نیز وجود دارد.
مطوریان پور افزود: توسعه محصول خرما ارزآوری بسیار خوبی را برای کشور محقق می کند. در حال حاضر کشورهای عربی مانند تونس و عربستان، به عنوان رقبای ما در تولید خرما، به صورت مناسبی در تولید و فرآوری این محصول پیشرفت داشتهاند اما خرما در ایران توجه لازم را دریافت نکرده است.
وی ادامه داد: حدود ۲۰ تا ۲۵ روز در سال به برداشت خرما سپری می شود و باقی طول سال باید روی فرآوری، انبارش و صادرات این محصول کار کرد.
رئیس انجمن خرمای استان خوزستان گفت: در حال حاضر نخلستانها از سیستم آبیاری سنتی استفاده میکنند که شوری آب، جزر و مد دریا به ویژه در شهرهای آبادان و خرمشهر و همچنین عدم اجرای صحیح طرحهای آبیاری، مشکلاتی را ایجاد کرده است. حل این مشکلات نیاز به مطالعه و اجرای صحیح طرح های پیشنهادی دارد.
وی همچنین به لزوم تجمیع ظرفیت نخلستانهای خرد در قالب تعاونی به هدف امکان بهرهمندی از تجهیزات مکانیزه اشاره کرد و گفت: ما باید کشاورزی و کارگاه های فرآوری را مکانیزه کنیم تا بتوانیم در رقابت با سایر کشورهای تولیدکننده خرما بازار را از دست ندهیم. در حال حاضر آن چه مزیت رقابتی ما در بازارهای صادراتی شده است، قیمت پایین محصول است که به دلیل تفاوت نرخ ارز ممکن شده است. ما از نظر کیفیت امکان رقابت با سایر رقبا را نداریم.
تامین اجتماعی بخش کشاورزی را مورد حمایت قرار دهد
مطوریان پور با اشاره با اشتغال 43 هزار نفر در بخش نخیلات گفت: این جامعه از هیچ کمک یا تخفیف تامین اجتماعی استفاده نکرده و کارگاه های ما 30 درصد حق بیمه می دهند. در بخش صیادی نیز تامین اجتماعی هزینه بالایی را به عنوان حق بیمه دریافت می کند در حالی که جا دارد صیادی بین مشاغل سخت و زیان آور طبقه بندی و از مزایان آن بهرهمند شوند. ما خواستار کاهش حق بیمه کشاورزان از 30 درصد به 10 درصد هستیم.
لزوم حمایت از صادرات
نایب رئیس اتاق بازرگانی خرمشهر تصریح کرد: دولت باید صادرکننده را با خود همراه کند. اما در حال حاضر مسائل مرتبط با بازگشت ارز حاصل از صادرات مشکلاتی را برای صادرکننده رقم زده، که موجب نارضایتی صادرکنندگان شده است. راه اندازی مرکز تجارات ارز و طلا اتفاق خوبی است ولی باید در نظر گرفت که اختلاف قیمت این مرکز با بازار آزاد 12 تا 13 هزار تومان است. این در حالی است که تولید کننده با ارز آزاد نهادههای مورد نیاز خود را تامین می کند. ولی در زمان بازگرداندن ارز ملزم به تحویل ارز به مرکز تجارت ارز و طلا است.
مشکل دیگر طولانی بودن روند صادرات است که با توجه به نرخ تورم در کشور زیان بالایی را به صادرکننده محصولات کشاورزی تحمیل می کند.
توسعه زیرساختهای شیلات استان
مطوریان پور گفت: شیلات استان خوزستان نیز به عنوان بخش بزرگی از کشاورزی استان خوزستان گرفتار چالش هایی است. حوزچههای پرورش ماهی گرمابی خرمشهر و اهواز از زیرساختهای مناسبی برخوردار نیستند. فاز 2 این طرح ها بعد از بالغ بر 7 سال، اخیرا در شرف برقرسانی قرار گرفته است. نصب کونتور نیز برای تخصیص آب به این حوزچهها تکلیف شده هست که هر کدام از این کونتورها بالغ بر نیم میلیون تومان قیمت دارند.
دیدگاه تان را بنویسید