توسعه قفسهای دریایی در مسیر کاهش تلاش صیادی
معاون صید و بنادر ماهیگیری سازمان شیلات ایران از سیاستگذاری این سازمان برای سوق جامعه صیادی به سمت آبزیپروری خبر داد.
به گزارش خبرنگار ایانا، اهمیت توسعه اقتصاد دریامحور و لزوم تغییر جهت سفره مردم به استفاده از پروتئین کمآببر آبزیان، به دلیل ویژگیهای اقلیمی ایران، انقدر مورد بحث و بررسی قرار گرفته که دیگر نیاز به پرداخت مجدد نداشته باشد. توسعه فعالیتهای شیلاتی بر اساس اسناد بالادستی کشور، در حال انجام، و بنا بر آمار رسمی کشور، تا حد قابل قبولی موفق هم بوده است.
بر اساس آمار ارائه شده توسط سازمان شیلات ایران، کل تولید محصولات شیلاتی در سال 1401 چیزی 1 میلیون و 352 هزار تن بوده است که این میزان تولید در سال 1402 با وجود مشکلات موجود بر سر راه شیلات کشور، به 1 میلیون و 418 هزار تن افزایش یافته است.
تولید آبزیان در کشور از ۵۵۳ هزار تن در سال ۹۹ به ۵۵۶ هزار تن در سال ۱۴۰۰، ۶۰۱ هزار تن در سال ۱۴۰۱ و ۶۳۷ هزار تن در سال ۱۴۰۲ رشد داشته است. به همین نسبت آمار صید و صیادی نیز از ۷۱۵ هزار تن در سال ۹۹ به ۷۰۲ هزار تن در سال ۱۴۰۰، ۷۵۰ هزار تن در سال ۱۴۰۱ و ۷۷۱ هزار تن در سال ۱۴۰۲ افزایش پیدا کرده است که این نشان دهنده رشد ۱۵ درصدی آبزی پروری و ۷.۸ درصدی صید و صیادی در تولید محصولات شیلاتی کشور است.
در کنار این که این رشد تولید که تا حد زیادی می تواند موجب مباهات صنعت شیلات کشور و نشان از توسعه فرهنگ آبزیمصرفی و افزایش درآمد ارزی حاصل از صادرات آبزیان برای کشور باشد؛ افزایش تلاش صیادی، نگرانیهایی را برای حفظ ذخایر ارزشمند آبزیان کشور ایجاد کرده است. از این رو سازمان شیلات ایران ترویج فرهنگ آبزیپروری در برابر صیادی را در دستور کار قرار داده است.
عطاءالله رئیسی، معاون صید و بنادر ماهیگیری سازمان شیلات ایران در این ارتباط به خبرنگار ایانا گفت: قطعاً با توجه به محدودیت ذخایر، تلاش ما بر تمرکز بر کیفیت صید به جای کمیت بوده، و اعطای مجوزهای صید لانگ لاین طی سالهای اخیر نیز با همین هدف انجام شده است.
وی افزود: به همین منظور، شیلات نیز امتیازات خاصی برای بهسازی و نوسازی ناوگان صیادی در نظر گرفته است. به این ترتیب که کسانی که نسبت به نوسازی شناور خود و یا تغییر روش صید از گوشگیر یا تور با لانگ لاین اقدام می کنند، از امتیازات خاص سازمان شیلات برخوردار می شوند.
وی هدف از این اقدام را تبدیل کمیت به کیفیت در صید آبزیان و افزایش ارزآوری برای کشور، در کنار کاهش فشار به ذخایر آبزیان قلمداد کرد.
رئیسی اما با تاکید لزوم تغییر جهت جامعه صیادی به آبزی پروری عنوان کرد: در سال ۲۰۱۶ با وجود اینکه در آبهای بینالمللی سقف میزان صید ما ۱۶۷ هزار تن تعریف شده بود، ما سالانه بالای ۱۹۰ هزار تن صید داریم که این منتج به احتمال قرار گرفتن ایران در بلک لیست جهانی شده است. از این رو جامعه صیادی کشور را به پرورش ماهی در قفس و نیز پرورش جلبک و میگو در دریا و خشکی تشویق کردهایم.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه صید و صیادی در کشور ما دارای پیشینه بوده و به شغل آباء و اجدادی جوامع محلی ساکن در کنار آبهای کشور تبدیل شده است، ممانعتها و مقاومتهایی در کاهش صید وجود دارد. اما شیلات همه ساله با تامین زیرساخت و تسهیلات برای توسعه پرورش آبزیان، به ویژه در قفس، تلاش در سوق این جوامع به ویژه به تولید آبزیان در قفس دارد.
خبرنگار: شبنم مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید