سالانه ۱۱ میلیون تن میوههای سردسیری در کشور تولید میشود
مدیرکل دفتر امور میوههای سردسیری و خشک معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: طبق آمارها سالانه ۱۱ میلیون تن انواع میوههای سردسیری در سطح یک میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار از باغات کشور تولید و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه میشود.
به گزارش ایانا به نقل از ایرنا، داریوش سالمپور در گفت و گویی درباره وضعیت تولید میوههای سردسیری و خشک در کشور، افزود: آمارها نشان میدهد که سالانه ۲۵ میلیون تن محصول باغی در سطح سه میلیون هکتار از باغات اعم از گرمسیری و نیمهگرمسیری، سردسیری و خشک تولید میشود که علاوه بر تامین نیاز داخلی، مازاد بر نیاز به کشورهای هدف صادر میشود که ارزآوری به همراه دارد.
وی اضافه کرد: مجموع ارزآوری حوزه باغبانی سالانه نزدیک به سه میلیارد دلار است که هر ساله یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار معادل بیش از ۶۰ درصد درآمدهای ارزی حوزه باغبانی مربوط به میوههای سردسیری و خشک است.
مدیرکل دفتر امور میوههای سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: با توجه به شرایط ویژه آب و هوایی ایران که در کمربند خشک و نیمهخشک جهان واقع شده و به دلیل وجود اقلیمهای متنوع در داخل کشور، باغبانی یکی از مزیتهای نسبی و بعضی مناطق مزیت مطلق کشور است، به طوری که تولید برخی محصولات همچون پسته، زرشک، سیب درختی، انگور، کشمش، گردو، گیلاس، آلبالو، زردآلو، هلو، شلیل، به، آلو، بادام و فندق دارای ارزش افزوده و مزیت اقتصادی بالاست.
به گفته وی، اکنون ایران در تولید برخی میوههای سردسیری رتبه برتر جهان را دارد، به طوری که در محصول زرشک رتبه نخست، پسته رتبه دوم، سیب درختی، گردو، گیلاس، کشمش، زردآلو، هلو و شلیل رتبه سوم، بادام، به و آلو رتبه پنجم، انگور و آلبالو رتبه هفتم و فندق رتبه هشتم جهان را داراست.
سالمپور گفت: آمارها نشان میدهد سالانه حدود ۹۲ هزار تن زرشک تر در سطح ۲۰ هزار هکتار، ۲۴۰ هزار تن پسته در سطح بیش از ۵۰۰ هزار هکتار، چهار میلیون تن سیب درختی در سطح ۲۵۰ هزار هکتار، ۲۷۰ هزار تن گردو در سطح ۱۷۰ هزار هکتار، سه میلیون و ۴۰۰ هزار تن انگور در سطح ۳۰۰ هزار هکتار، ۳۴۰ هزار تن گیلاس در سطح ۴۰ هزار هکتار و ۱۴۰ هزار تن آلبالو در سطح ۲۵ هزار هکتار از باغات کشور تولید میشود.
مدیرکل دفتر امور میوههای سردسیری و خشک، با بیان این که پسته ایران در تمام جهان شناخته شده است، افزود: باغهای پسته کرمان از سنوات گذشته رتبه خوبی در سطح زیرکشت، تولید و صادرات داشته است اما در سالهای اخیر تغییر اقلیم و محدودیت منابع آبی که در آن مناطق رخ داده، از نظر کمی و کیفی باعث شوری آبها شده است؛ بنابراین بخشی از باغداران برای پایداری تولید ناچار شدهاند که از ارقام مقاوم یا شیوههای بهباغی استفاده کنند.
وی ادامه داد: تغییرات اقلیمی، سرمای زودرس بهاره، گرمای بیموقع به تدریج و به تناوب تولید پسته را در استان کرمان دچار مشکل کرده است، بنابراین سرمایهگذاران، باغداران و بهرهبرداران ما به این فکر افتادند که خیلی از این سطوح دیگر نیاز به کارهای اصلاحی و پایداری تولید نداشته و بهتر است این محصول را در استانهای دیگر کشت کنند و برنامه توسعه را پیش بگیرند.
سالمپور گفت: اکنون کشت پسته در استان خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، سمنان، قزوین، استان مرکزی و فارس در سالهای گذشته مورد توجه قرار گرفته و حتی اکنون کشت پسته در مناطق استانهای غربی و شمال غربی کشور مانند آذربایجان شرقی و غربی در مناطق مستعد در حال توسعه است.
وی یادآور شد: به تازگی ایران و فائو تفاهمنامه همکاری مشترکی را برای زنجیره کامل تولید تا عرضه محصول پسته و ساماندهی آن به امضا رساندند تا با استفاده از تجربیات جهانی کارشناسان فائو بهینهسازی باغات انجام شود که امیدواریم با اجرای این طرح بهخصوص در استان کرمان به عنوان یکی از پایلوتهای مهم، روند تولید و صادرات محصول پسته به بازارهای جهانی بهخصوص اتحادیه اروپا همانند گذشته ادامه پیدا کند.
دیدگاه تان را بنویسید