مدیرکل دفتر امور آب معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی مطرح کرد؛
آموزش سالانه مرمت و بازسازی قنوات توسط وزارت جهاد کشاورزی
مدیرکل دفتر امور آب وزارت جهاد کشاورزی گفت: حفظ و مرمت قنوات برای وزارت جهاد کشاورزی اهمیت بسیاری دارد. هر سال آموزشهایی از طریق وزارت جهاد کشاورزی به مقنیهای خبره و شرکتهای فنی و مهندسی فعال در حوزه قنات ارائه میشود.
به گزارش خبرنگار ایانا، ﻗﻨﺎت؛ میراث ماندگاری از گذشته برای ماست و ایران خواستگاه این فناوری کهن است. با توجه به اهمیت آب در توسعه کشاورزی و نقش حیاتی آن در برآوردن نیازهای اساسی و وجود هشدارهای همیشگی مبنی بر کم آبی در کشور، شایسته است تا این میراث ماندگار که به نگهداری آب کمک کرده است مرمت و احیا شود. بر همین مبنا، وزارت جهاد کشاورزی هر سال بخش زیادی از قناتهای کشور را با توجه به نیازها و شاخصهای مربوط به هر استان ترمیم و بازسازی میکند. برای بررسی بیشتر اهمیت بازسازی و مرمت قنوات به سراغ مدیرکل دفتر امور آب وزارت جهاد کشاورزی رفتیم.
رضا سرافرازی مدیرکل دفتر امور آب وزارت جهاد کشاورزی در گفت و گو با ایانا درباره اثرگذاری مرمت و بازسازی قناتها در میزان آبدهی گفت: بهطور کلی انجام عملیات مرمت و بازسازی قنات ها در همه قنوات یکسان نیست. اما به طور متوسط 10 تا 15 درصد در میزان آبدهی اثرگذار است. این امر در افزایش کلی آب قنات اثری ندارد؛ اما در خروج آب بیشتر از دهانه قنات موثر است.
وی درباره تعداد قناتهای موجود در کشور و قنوات مرمت شده طی سالهای گذشته افزود: در حال حاضر، 41 هزار و 120 قنات در کشور داریم. در سال گذشته بیش از 700 کیلومتر رشته قنات در سراسر کشور توسط وزارت جهاد کشاورزی مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. استانهای یزد، کرمان، خراسان رضوی، جنوبی، سیستان و بلوچستان و سمنان هم از جمله استانهایی هستند که بیشترین کارکرد قنات را دارند.
مدیرکل دفتر امور آب وزارت جهاد کشاورزی در ادامه با اشاره به کارکردهای قنات، ورای از توسعه کشاورزی تصریح کرد: مرمت قنات در بسیاری از مناطق باعث توسعه دامپروری و ایجاد اشتغال شده است. بهطور کلی 14 درصداز اراضی آبی کشور وابسته به آب قنات هستند. حدود 4 تا 6 میلیارد متر مکعب هم آب استحصالی از قناتهاست که مصرف میشود.
سرافرازی درباره اولویتبندی استانها در جهت مرمت و بازسازی قنوات تاکید کرد: مرمت قناتها در همه استانها برای ما حائز اهمیت است. در عین حال براساس شاخصهایی که برای هر استان تعریف شده و نیازسنجی که انجام میشود، اقدام به مرمت میکنیم و اعتبارات در اختیار استان مربوط قرار میگیرد.
وی در پایان درباره برنامههای وزرات جهاد در جهت آموزش مرمت قنات متذکر شد: در حال حاضر، 11 قنات در کشور داریم که ثبت یونسکو شده است. قنات، مهمترین سازه آبی است که بدون کوچکترین آسیبی به محیط زیست، امکان بهرهبرداری دارد و مدیریت آن با خود بهرهبردار است. قنات تنها سازه آبی است که توسط مردم مدیریت میشود. دولت دخل و تصرفی در مدیریت آن ندارد، بر همین مبنا حفظ و مرمت آن برای وزارت جهاد کشاورزی اهمیت بسیاری دارد.
سرافرازی گفت: در همین راستا، هر سال آموزشهایی از طریق وزارت جهاد کشاورزی به مقنیهای خبره و شرکتهای فنی و مهندسی فعال در حوزه قنات ارائه میشود.
دیدگاه تان را بنویسید