خسارت ایران از فرسایش خاک سالانه 10میلیارد دلار است/ رسیدگی خارج از نوبت به تخلفات حوزه خاک

تهران- ایانا- معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، ضمن اشاره به شرایط نا مساعد فرسایش و آلودگی خاک در ایران، بر لزوم استفاده از داده های قابل اندازه گیری و مطالعه شده در حوزه خاک تاکید کرد.

خسارت ایران از فرسایش خاک سالانه 10میلیارد دلار است/ رسیدگی خارج از نوبت به تخلفات حوزه خاک

شینا انصاری، در مراسم بزرگداشت روز جهانی خاک که امروز، شنبه، دهم آذرماه در محل وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد، ضمن قدردانی از زحمات وزیر جهاد کشاورزی و همکاران این وزارتخانه، به عنوان بانیان بزرگداشت روز حفاظت خاک گفت: در حوزه حفاظت و مدیریت پایدار منابع خاک، اهداف مشترکی بین سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت جهاد کشاورزی وجود دارد.

وی یکی از عواقب از دست رفتن کیفیت خاک، کشاورزی ومشکلات تابعه آن را مهاجرت‌های شتابانی دانست که از روستا به شهرها صورت می‌گیرد و نتیجه آن ایجاد سکونتگاه‌های غیر رسمی است که بانی مشکلات محیط زیستی در شهرهای بزرگ هستند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، با توجه به شعارامسال روز جهانی خاک، تحت عنوان مراقبت از خاک با سنجش، پایش و مدیریت، به تاکید جامعه جهانی براهمیت اندازه‌گیری و نظارت مدیریت در حوزه خاک  اشاره کرد و گفت: این نشان دهنده اهمیت داده‌های متقن و اندازه‌گیری‌های دقیق کیفیت خاک است که می‌تواند مبنای تصمیمات مدیریتی قرار بگیرد.

وی خاطرنشان کرد: این نکته فصل مشترک بین وظایف سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت جهاد کشاورزی و واحدهای تابع است که بتوانیم در موضوعات مشترک، با تمرکز بر مدیریت پایدار و حفاظت کیفی خاک، پایش‌ها و داده‌های تولید شده را در یک فرایند منسجم تبادل کنیم.

انصاری با بیان این که مهمترین سند بالادستی ما در خاک، قانون حفاظت از خاک است گفت: این قانون در دو محور فرسایش و آلودگی خاک، تکالیفی را مشخص کرده است. در حوزه فرسایش خاک وزارت جهاد کشاورزی، و در حوزه آلاینده‌ها سازمان حفاظت محیط زیست ذی مدخل هستند.

وی افزود:  در گزارش اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس که آبان ماه امسال با تمرکز بر فرسایش خاک منتشر شد، آمارهایی ارائه شده است که جای تامل دارد. نرخ فرسایش خاک در کشور ما در حدود 16.5 تن در هکتار در سال برآورد شده است که این مقدار بالغ بر ۷ برابر متوسط جهانی است. ایران به تنهایی ۷.۷ درصد فرسایش خاک جهان را به خود اختصاص داده است. در حالی که تنها یک درصد از وسعت جهان را در اختیار دارد. خسارت سالانه وارد به کشور از محل فرسایش خاک بالغ بر ۱۰ میلیارد دلار برآورد شده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست  تصریح کرد: در ارتباط با آلودگی خاک نیز وضع مناسب نیست. ما شاهد آلودگی خاک ناشی از ورود فاضلاب‌ها، مصرف نامتعارف نهاده‌های شیمیایی، پسماندها و نیز موضوعات مختلفی که موجب تشدید آلودگی‌های خاک می‌شوند و خاک را از حیز انتفاع خارج می‌کنند؛ هستیم.

وی ادامه داد: سازمان حفاظت محیط زیست با توجه به وظایف حاکمیتی و نظارتی که بر عهده دارد، با رویکرد پایش منابع خاک، شناسایی منابع آلوده کننده و نیز شناسایی اشخاص آلوده کننده، همچنین موضوع بازسازی و جبران خسارت خاک، اقدامات نظارتی، ارجاعات حقوقی و قضایی را به عنوان طرح پایش، بازسازی و احیای خاک در دستور کار دارد.

وی توضیح داد: در سال ۱۴۰۲ از مجموع ۱۴۶۲ مورد پایش خاک انجام شده در سراسر کشور توسط این سازمان و شناسایی منابع آلوده کننده مطابق با قانون حفاظت از خاک، تعداد ۸۰۱ مورد منجر به شناسایی آلوده کننده شد. ۱۰۷۷ مورد اخطار صادر شد. ۲۶۰ مورد بازسازی و رفع آلودگی و ۱۳۸ مورد ارجاع به مراجع قضایی اتفاق افتاده است.

انصاری همچنین  از راه اندازی شعب تخصصی رسیدگی به جرائم مرتبط با خاک را در مراکز استان‌ها با هدف رسیدگی سریع و خارج از نوبت به تخلفات مرتبط با خاک ذیل ماده ۲۱ قانون حفاظت از خاک خبر داد.

 

خبرنگار: شبنم مسعودی

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید