اگر اروپا پایبند بماند
هادی حق شناس ، تحلیلگر اقتصادی: با خروج آمریکا از برجام بدون شک تغییراتی در آینده اقتصادی کشور رخ می دهد؛ البته این تغییرات تنها به معنای بدتر شدن فضا نخواهند بود چراکه با تصمیمات درست میتوان به بهبود وضعیت هم امیدوار بود. ایالات متحده پیش از آنکه برجام را ترک کند، سیاستهایی را در پیش گرفت که بستر افزایش قیمت دلار در ایران را پدید آورد. این میان از نقش نهادهای تصمیم گیرنده پولی نیز نباید چشمپوشی کرد ولی به هر روی صحبتهای خصمانه دولت آمریکا نیز بیتاثیر نبود.
افزایش قیمت دلار در گام نخست و برای کوتاهمدت صادرات ایران به طور عام و صادرات محصولات کشاورزی را بهطور خاص افزایش داد. در شرایط خروج آمریکا از برجام نیز از آن جایی که ایران بیشتر محصولات کشاورزی خود را به همسایگانش صادر میکند در بدترین حالت میتواند آنها را تهاتر کند و یا از ارزهای ملی دو طرف استفاده کند. البته باید توجه داشت اثرات تورمی افزایش قیمت دلار به مرور خود را نمایان میکنند که در میان مدت میتواند کاهش صادرات را به همراه داشته باشد.
از آن جایی که تکنولوژی در بخش کشاورزی بسیار مهم است و اهمیت آن برای کشورهای کم آب چون ایران دو چندان میشود، مهمترین مشکل در این بخش ایجاد خواهد شد. چنانچه اروپاییها همانطوری که وعده دادند، پایبند برجام بمانند این مشکل نیز مرتفع خواهد شد. در هر حال از سال 1357 ایران هیچگاه مراودات مهمی با آمریکا نداشته و تحریم ایالات متحده بهتنهایی مشکلی ایجاد نخواهد کرد ولی طرف مقابل نیز به این مهم آگاه است و میخواهد به گونهای ایران را تحریم کند که شرکتهای غیرآمریکایی نیز نتوانند با ایران معامله کنند.
اگر روسیه، چین و اروپا به تعهدات خود متعهد بمانند مشکلی جدی گریبان کشور را در هیچ زمینهای نمیگیرد و اگر هم این کشورها پایبند تعهدات خود نمانند آنگاه باید مسیر دیگری را ترسیم کرد.
دیدگاه تان را بنویسید