رئیس مؤسسه تحقیقاتی علوم شیلاتی:
گونه تیلاپیای انتخابی ایران، جزو فهرست گونههای آبزی مهاجم جهان نیست/ تولید تیلاپیا در 140 کشور جهان
در حالی که برخی مخالفان، نگران مهاجم بودن تیلاپیا هستند، اما گونهای که برای پرورش در ایران انتخاب شده، در فهرست 100 گونه مهاجم آبزی قرار ندارد.

در حالی که برخی مخالفان، نگران مهاجم بودن تیلاپیا هستند، اما گونهای که برای پرورش در ایران انتخاب شده، در فهرست 100 گونه مهاجم آبزی قرار ندارد.
به گزارش خبرنگار ایانا، رئیس مؤسسه تحقیقاتی علوم شیلاتی، امروز در نشستی خبری با اشاره به اینکه بیشترین رشد و توسعه در عرصه تولید مواد غذایی مربوط به آبزیان است، گفت: با وجود برخی انتقادها مبنی بر مهاجم بودن تیلاپیا اما باید اعتراف کرد که گونه انتخاب شده برای پرورش در ایران از نوع رودخانه نیل بوده و جزو 100 گونه مهاجم جهان قرار ندارد.
محمد پورکاظمی افزود: این در حالی است که برخی از گونههای کپور و قزلآلا در این فهرست خودنمایی کرده و در ردیفهای بالاتری هستند. ضمن اینکه 83 درصد تیلاپیایی که در جهان تولید میشود، از گونه رودخانه نیل است.
وی با بیان اینکه یکهزار و 600 گونه و 221 جنس از تیلاپیا در جهان شناخته شده، عنوان کرد: طبق آمار منتشر شده توسط فائو، در سال 2016 حدود 5.6 میلیون تن از این ماهی در کشورهای مختلف تولید شده که چین و مصر رتبههای برتر را به خود اختصاص دادهاند. همچنین آمریکا نیز به عنوان بزرگترین واردکننده شناخته میشود.
رئیس مؤسسه تحقیقاتی علوم شیلاتی ادامه داد: کشور چین در سال 2012 نزدیک به 41 میلیون تن انواع آبزیان تولید کرده که 1.5 میلیون تن آن تیلاپیاست. این در حالی است که کل تولید شیلات ایران کمی بیش از 1.5 میلیون تن برآورد میشود که تقریبا هیچ سهمی از تیلاپیا ندارد.
پورکاظمی بیان کرد: در استخرهای تحقیقاتی که در بافق یزد برای تولید این ماهی تعیین شده، به ازای هر یکهزار مترمربع، با آب لبشور و در زمینهای غیرکشاورزی، 10 تن برداشت میشود. بنابراین در صورت توسعه آن ضمن اینجاد اشتغال، میتوان کل نیاز کشور به تیلاپیا را تامین کرد. زیرا سالانه حداقل 15 هزار تن از این ماهی وارد کشور شده و حدود 20 میلیون دلار ارز را از کشور خارج میکند.
وی یادآور شد: هر جا دمای آب به 9 درجه سانتیگراد برسد، ماهی تیلاپیا قدرت زندگی را از دست داده و بنابراین از چنین مکانیسمی میتوان به عنوان یکی از شرایط کنترلی آن بهره برد.
رئیس مؤسسه تحقیقاتی علوم شیلاتی تأکید کرد: با توجه به نسبت امگا3 به امگا6 که در این ماهی دیده میشود، مصرف آن برای هیچ قشری از جامعه مضر نبوده و اتفاقا برای زنان باردار و کودکان توصیه میشود و هماکنون 140 کشور جهان به تولید این ماهی مشغول هستند.
رشد سریع و برخورداری از توجیه اقتصادی، سازگاری با محیط زیست به دلیل استفاده نکردن برخی مواد شیمیایی، قابل تلفیق بودن با کشاورزی، بازار مصرف متنوع، هزینه ارزان تولید و ریسک پایین سرمایهگذاری از مهمترین مزایایی بود که پورکاظمی درباره تیلاپیا مطرح کرد.
به کانال ایانا در تلگرام بپیوندید
افزایش گونههای آبزیپروری به 560 گونه
در ادامه، معاون آبزیپروری سازمان شیلات ایران نیز اظهار کرد: برخورداری از اقلیمهای مختلف، تولید انواع ماهی ازجمله تیلاپیا در ایران را فراهم کرده و در سال گذشته توانستیم 459 هزار تن محصولات مختلف آبزیپروری را به بازار عرضه کنیم.
حسین عبدالحی با اشاره به اینکه کشورهای بسیاری به بازار 80 میلیون نفری ایران چشم دوختهاند، خاطرنشان ساخت: تا قبل از دهه 50 حدود 50 گونه برای آبزیپروری معرفی شده بود که بعد از این دهه تاکنون رقم آن به 560 گونه افزایش یافته است؛ اتفاقاً تیلاپیا نیز یکی از همین گونههاست که به جهان معرفی شده است.
وی با تأکید بر اینکه بیشترین تحقیقات در ایران درباره ماهی تیلاپیا انجام گرفته است، اضافه کرد: البته هنوز مجوز رسمی برای پرورش آن از طرف سازمانهای متولی صورت نگرفته که امید میرود با توجه به تغییر رویکرد سازمان محیطزیست، این اتفاق در آیندهای نزدیک بیفتد./
V-961018-01
دیدگاه تان را بنویسید