خسارت 180 هزار میلیارد تومانی قطعی برق سال 1402 به بخش کشاورزی/ عدد خسارت امسال بزرگ‌تر خواهد بود

رئیس بخش مدیریت آب در مزرعه موسسه تحقیقات خاک و آب وزارت جهاد کشاورزی ضمن تبیین خسارات ناشی از قطع برق بر محصولات کشاورزی، تجهیز مزارع به نیروگاه‌های خورشیدی را راهکار مناسبی برای برون‌رفت از این چالش قلمداد کرد.

خسارت 180 هزار میلیارد تومانی قطعی برق سال 1402 به بخش کشاورزی/ عدد خسارت امسال بزرگ‌تر خواهد بود

به گزارش خبرنگار ایانا، باوجوداینکه وزیر جهاد کشاورزی در شهریورماه سال جاری از تفاهم با وزارت نیرو در جهت در اولویت آخر قطع برق قرار دادن بخش کشاورزی خبر داده بود، این حوزه از قطعی برق مستثنا نشد و زیر بخش‌های مختلف کشاورزی با قطعی‌های برق گسترده روبه‌رو بودند که موجب ایجاد خسارت به محصولات کشاورزی و کاهش عملکرد مزارع شد.

 

سوخت ژنراتورها تامین شود

باوجود مجهز بودن اغلب مزارع صنعتی زراعی، باغی و پرورش دام، طیور و آبزیان به ژنراتور برای زمان قطعی برق، مدیران تشکلی از دشواری  تأمین سوخت این ژنراتورها گلایه دارند و ازآنجاکه تولیدات کشاورزی بر پایه موجودات زنده شکل می‌گیرند، شرایط بخش کشاورزی را متفاوت از سایر صنایع می‌دانند.

کمال یداللهی، مدیرعامل اتحادیه سراسری باغبانی ایران دراین‌ارتباط به خبرنگار ایانا گفت: در حال حاضر با شروع فصل پاییز و پایان فصل آبیاری در اغلب استان‌های کشور، قطعی برق تأثیر چندانی بر حوزه باغبانی ندارد؛ ولی در فصل آبیاری و همچنین استان‌های گرمسیر، قطعی برق برای تولیدکنندگان چالش زا است.

وی همچنین قطعی برق صنایع تکمیلی را باعث کاهش خرید محصولات باغبانی باهدف فراوری دانست و گفت: محصولات کشاورزی و باغی فسادپذیرند و نمی‌توان خاموشی چندساعته یک کارخانه فراوری گوجه‌فرنگی یا سیب را با سایر صنایع مقایسه کرد. مواد مصرفی بسیاری از صنایع فسادپذیر نیستند. ولی اگر کارخانه‌های فراوری، محصول باغی یا زراعی کشاورز را به دلیل قطعی برق خریداری نکنند، با فساد تولیدات کشاورزی مواجه خواهیم بود که تولیدکننده ماه‌ها برای تولید آن زحمت‌کشیده و هزینه کرده است.

حمیدرضا کاشانی رئیس اتحادیه تولیدکنندگان تخم‌مرغ نیز با اشاره به مجهز بودن مزارع پرورش تخم‌مرغ به ژنراتور گفت: مرغداران طی سه‌ماهه گذشته برای تأمین سوخت ژنراتورهای خود با چالش مواجه بوده‌اند.

وی بابیان این‌که برآورد مشخصی از میزان این خسارات به صنعت تولید تخم‌مرغ وجود ندارد گفت: درصورتی‌که این قطعی برق و عدم تأمین به هنگام سوخت برای مزارع صنعتی مرغ تخم‌گذار ادامه پیدا کند، بدون شک این موضوع به چالشی جدی بدل خواهد شد.

 

حفظ حیات مزارع کشاورزی 

در نظر گرفتن این موضوع که ماشین‌آلات کارخانه‌های تولید محصولات کشاورزی در حقیقت موجودات زنده هستند؛ یادآور این حقیقت است که برای دستیابی به بیشترین عملکرد و پیشگیری از خسارت‌های جبران‌ناپذیر در این بخش، در نظر گرفتن نیازها و شرایط زیستی این گیاهان و جانوران از اهمیت قابل‌توجهی برخوردار است.

نیاز علی ابراهیم پاک، رئیس بخش مدیریت آب در مزرعه موسسه تحقیقات خاک و آب وزارت جهاد کشاورزی دراین‌ارتباط به خبرنگار ایانا گفت: در حوزه زراعت و باغداری، اثر قطعی برق در ارتباط با برخی محصولات ازجمله محصولات سبزی و صیفی جدی است.

وی توضیح داد: زمانی که براثر قطعی برق، دوره آبیاری با تأخیر چندساعته مواجه شود، نظام آبیاری دچار اختلال و گیاه در زمان پایان عقب‌افتادگی دوران آبیاری، دچار استرس شده که این باعث کاهش عملکرد محصول خواهد بود. قطعی برق در میانه دوره آبیاری مزرعه باعث برهم خوردن نظام آبیاری و عدم توزیع یکنواخت آب به سراسر سطح مزرعه یا باغات نیز یکی دیگر از اثرات قطعی برق در بخش کشاورزی است.

 

خسارت بزرگ قطعی برق به امنیت غذایی

ابراهیم پاک برآورد میزان خسارات واردشده به بخش کشاورزی بر اساس الگوی سال 1402 قطعی برق کشور را چیزی در حدود ۱۸۰ همت عنوان کرد و افزود: پیش‌بینی ما این است که عدد خسارت قطعی برق در محصولات کشاورزی در سال جاری بسیار بزرگ‌تر از سال 1402 باشد.

وی پیشنهاد کرد برای اجرای قطع برنامه‌ریزی‌شده برق، ازنظر مسئولین محلی ازجمله استانداران، فرمانداران و بخش‌داران استفاده‌شده و این قطعی برق در شرایطی انجام شود که کمترین آسیب ممکن را به بخش تولید وارد کند.

ابراهیم پاک تجهیز مراکز تولید محصولات کشاورزی به نیروگاه‌های خورشیدی را راهکار دیگر مدیریت مسئله دانست و گفت: این‌که کشاورزان با تأمین تسهیلات و تجهیزات از طرف دولت، مزارع خود را به نیروگاه‌های کوچک خورشیدی مجهز کنند؛ هم برای کاهش چالش‌های بخش کشاورزی دراین‌ارتباط و هم کمک به شبکه برق کشور کمک بزرگی خواهد بود.

16291024977

تجهیز چاه‌های آب کشاورزی به پنل های خورشیدی

 

مزارع در تولید برق خودکفا می شوند؟

درنهایت به نظر می‌رسد، با توجه به محدودیت منابع آب در کشور و رویکرد بخش زراعت و باغبانی به کشت گلخانه‌ای و نیز سامانه‌های نوین آبیاری و همچنین اهمیت تأمین برق در مزارع صنعتی دام، طیور و آبزیان برای حفظ حیات و سلامت این حیوانات، تأمین مداوم برق را به یکی از ضروریات حوزه کشاورزی و دستیابی به امنیت غذایی بدل کرده که با توجه به چالش کشور در تأمین برق موردنیاز و اجرایی شدن قطعی‌های برنامه‌ریزی‌شده برق نیاز به چاره‌اندیشی در این خصوص ضروری به نظر می‌رسد.

تأمین سوخت موردنیاز ژنراتورهای مزارع در زمان مقتضی می‌تواند راهکار کوتاه‌مدت و تبدیل این مزارع به مولد برق موردنیاز، خودکفا شدن بخش کشاورزی در تولید برق و قطع نیاز از شبکه برق‌رسانی کشور راهکار بلندمدت و پایدار برای حل این چالش به نظر می‌رسد که در صورت فرهنگ‌سازی و ارائه مشوق‌های دولتی قابل‌دستیابی خواهد بود.

 

خبرنگار: شبنم مسعودی

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید