پروژه جدید فائو/ راهکارهای نوین برای حفظ نخلستانهای ایران تلفیق میشوند
تهران-ایانا- سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی ایران، رویکرد مدیریت تلفیقی را برای مقابله با تهدیدات آفات و بیماریها در نخلستانهای خرمای کشور آغاز کرد.
به گزارش واحد بینالملل خبرگزاری ایانا، خرما یکی از مهمترین و اصلیترین محصولات صادراتی کشور ایران است که فواید غذایی و درمانی بسیاری دارد و به همین دلیل بیشتر کشورهای دنیا هرساله اقدام به واردات این محصول به کشور خود میکنند.
خرما محصول استانهای گرمسیر کشور است. لذا شهرها و استانهایی که دمای هوا در آنها بالا است، محل مناسبی برای کاشت نخل است. از ۹۳ نوع تجاری در صنعت خرما، ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان خرما در جهان به شمار میرود. با این حال، این بخش با چالشهایی نظیر تغییرات اقلیمی، کمبود آب و شیوههای نامناسب مدیریت محصول مواجه است.
خرما به دلیل قابلیت بالای انبارداری یک محصول صادراتی مهم در کشور است. بنابراین با توجه به اهمیت خرما در ایران حفظ کیفیت خرما در مراحل کاشت، داشت و برداشت در برابر بیماریها و آفات خرما بسیار مهم است.
در چند سال اخیر، نخلستانها با آفات مخربی مانند سوسک سرخرطومی حنایی و زنجرک خرما، همچنین بیماریهایی از جمله «اختلال خشکیدگی خوشه خرما»، به شدت آسیب دیدهاند. این آسیبها معیشت کشاورزان و پایداری زیستمحیطی مناطق تولید خرما را به طور جدی تهدید میکنند.
چونگوآن لیائو، نماینده موقت فائو در جمهوری اسلامی ایران، در این مراسم اهمیت مقابله با این چالشها را مورد تأکید قرار داد و گفت: "رها شدن آفات مهاجم مانند سوسک سرخرطومی حنایی میتواند پیامدهای اقتصادی و زیستمحیطی شدیدی به دنبال داشته باشد."
وی افزود: این پروژه با رویکردی جامع و تلفیقی به مقابله با تهدیدات پرداخته و از راهکارها و تخصصهای نهادی مختلف بهره میبرد. هدف از این ابتکار، معرفی راهبردها و شیوههای مدیریت تلفیقی و پایدار به منظور حمایت از تلاشهای ملی برای پرورش محصولات سالم و کاهش خطر شیوع آفات است.
اهداف اصلی این پروژه شامل تقویت اقدامات قرنطینهای برای جلوگیری از گسترش آفات مهاجم، سیستمهای هشدار زودهنگام و مکانیزم های نظارتی کارآمد برای مدیریت شیوع آفات مهاجم، بهبود سیستمهای هشدار زودهنگام و مکانیزمهای نظارتی کارآمد برای مدیریت شیوع آفات، ارتقای پروتکلهای مدیریت تلفیقی آفات و بیماریها با استفاده از راهکارهای نوین و افزایش ظرفیتهای ملی از طریق برنامههای آموزشی برای کشاورزان، باغداران و تیمهای حفاظت گیاه است.
اجرای این اقدامات به کاهش خسارات تولید، افزایش بهرهوری محصولات و تضمین پایداری بلندمدت صنعت خرمای ایران کمک خواهد کرد.
گزارش: زینب سادات حسینی فر
دیدگاه تان را بنویسید