واعظی خبر داد:
تاسیس یک مجتمع کشاورزی دانش بنیان در سه حیطه مزرعه، باغ و دامداری در آذربایجان شرقی
یک شرکت دانش بنیان در آذربایجانشرقی دست به خیزی بزرگ در زمینه تولید نهاده دامی دانش بنیان زده و با بهره گیری از متخصصان بومی، ضایعات بخش کشاورزی را به نهاده دامی با ارزش غذایی بالا و ارزش افزوده تبدیل میکند.

به گزارش خبرنگار ایانا در استان آذربایجان شرقی، سالانه بالغ بر ۱۰۰ میلیون تن محصول کشاورزی در دنیا تولید میشود که قریب ۱۵ درصد آن یعنی ۱۶.۵ میلیون تن تبدیل به ضایعات میشود که سهم ایران از این ضایعات با یک درصد جمعیت جهان برابر سه درصد است.
وضعیت ضایعات بخش کشاورزی کشور به خصوص در حوزه گندم ( استراتژیک ترین محصول کشور) به دلیل روشهای سنتی برداشت، توزیع و نگهداری آنچنان وخیم است که این حوزه نیازمند بررسی جدی و حضور دانشمندان و فناوران عرصه کشاورزی است.
با نگاهی به آمار شرکتهای دانش بنیان در سطح کشور نیز میتوان متوجه شد که ورود دانش بنیان به حوزه کشاورزی در مقایسه با سایر حوزهها طی سالهای گذشته با اقبال کمتری رو به رو بوده و نیازمند ایده پروری و حمایت از این عرصه است. همان طوری که مقام معظم رهبری در نامگذاری سال ۱۴۰۱ بر این موضوع تاکید داشته و بحث دانش بنیان و کارآفرینی را به خصوص در بخش کشاورزی تصریح کردند.
روز یکشنبه، دوازدهم تیرماه میزگردی با حضور عبدالرضا واعظی، رئیس پارک علم و فناوری آذربایجانشرقی، اکبر تقی زاده، استاد تمام دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، رضا موقر، مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان در حوزه کشاورزی و نمایندگانی از هلدینگ دامپروری قرارگاه خاتم الانبیا(ع) برگزار و تولیدات این شرکت دانش بنیان و نیاز مبرم جامعه به تولید چنین محصولی تشریح شد.
رئیس پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی در این جلسه گفت: در تفاهم با سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی و دانشگاه تبریز قرار است تا یک مجتمع کشاورزی دانش بنیان در سه حیطه مزرعه، باغ و دامداری تاسیس یابد.
عبدالرضا واعظی، رئیس پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی، با اشاره به وجود ۲۱۲ شرکت دانش بنیان دارای مجوز در استان، اظهار کرد: تعداد شرکتهای دانش بنیان آذربایجان شرقی طی سالهای اخیر رشد قابل توجهی داشته و از نظر تعداد دارای رتبه پنجم کشوری است.
وی با اشاره به وجود ۵۰۰ شرکت فناور در استان، افزود: در مجموع تعداد ۴۸۰ شرکت دانش بنیان و فناور در پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی فعال هستند.
وی با اشاره به وجود ۲۰ مرکز رشد و نوآور در استان و مقام نخست استان در این خصوص، ادامه داد: از ۲۱۲ شرکت دانش بنیان استان، ۵۰ شرکت در حوزه مواد پیشرفته، ۶۴ شرکت در حوزه ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته، ۴۴ شرکت در حوزه سخت افزارهایی چون برق و لیزر، ۱۱ شرکت در حوزه پزشکی، ۱۱ شرکت در حوزه فراوردههای پیشرفته تشخیص و درمان و تنها سه شرکت در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی فعال هستند.
واعظی خاطرنشان کرد: تعداد بسیاری از شرکتها نیز هستند که محصول دانش بنیان با تکنولوژی ساده تولید میکنند اما به دلیل اینکه قانون تشکیل شرکت دانش بنیان میگوید الزاما این شرکتها باید محصولات پیچیده تولید کنند، از کسب مجوز دانش بنیان محروم هستند.
وی با تاکید بر اینکه اغلب شرکتهای دانش بنیان استان در حوزههایی که ایجاد شرکت در دنیا برای آن سخت است، فعالیت میکنند، گفت: تعداد شرکتهای دانش بنیان در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی بسیار کم بوده و خلا در این خصوص وجود دارد.
وی با اشاره به تذکر مقام معظم رهبری نسبت به این موضوع، افزود: کشاورزی در کشور ما سنتی بوده و زمینهای کشاورزی نیز در قالب کوچک مقیاس هستند در حالی که کشاورزی مدرن نیازمند فناوری و نوآوری است.
وی تصریح کرد: شرکتهای تعاونی کشاورزی بر اساس قانون اصلاحات ارضی وظیفه تجمیع اراضی و فعالیت کشاورزان در قالب تعاونی را داشتند که متاسفانه این تعاونیها امروزه فقط اقدام به توزیع سم و کود میکنند.
واعظی اظهار کرد: بخش کشاورزی کشور با وجود تحمل هزینههای بسیار بالا، خروجی شایستهای نداشته و لازم است تا به شکل جدی به این حوزه ورود یابیم.
رئیس پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی گفت: در تفاهم با دانشگاه تبریز و سازمان جهادکشاورزی استان قرار است تا یک مجتمع کشاورزی دانش بنیان در سه حیطه مزرعه، باغ و دامداری تاسیس یابد.
وی خاطرنشان کرد: اگر فناوری دانش بنیان وارد بخش کشاورزی شود، قطعا به بهره وری بسیار خوبی در این خصوص دست مییابیم.
وی با اشاره به تشکیل چهار دفتر مشاوره دانش بنیانی در استان، افزود: خدماتی چون ارائه تسهیلات کم بهره، خدمات بازاریابی و تجاری سازی، شرکت در نمایشگاههای داخلی و خارجی، معافیت مالیاتی، گمرکی، فصای استقرار و ... برای شرکتهای دانش بنیان ارائه میشود.
رضا موقر، مدیرعامل شرکت دانش بنیانی که اقدام به تولید نهاده دامی منحصر به فرد کرده است نیز گفت: از حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار زمین سطح زیر کشت در آذربایجان شرقی، ۸۰۰ هزار هکتار دیم است. کشاورزی در جهان محور دانش بنیان بوده و ورود فناوری به این حوزه انجام میگیرد.
وی ادامه داد: سالانه چندین میلیارد دلار صرف واردات نهاده دامی از جمله علوفه میشود که امروز با وجود تحریمها با مشکل مواجه هستیم.
وی اظهار کرد: محصول شرکت ما از ضایعات و پسماندهای محصولات باغی و زراعی تهیه میشود که امروزه یکی از معضلات بخش کشاورزی است. خوراک دام رنگی شده و پروبیوتیک که اثر آفلاتوکسین آن حذف شده و هدررفت نهاده را کاهش میدهد.
وی با بیان اینکه قیمت این محصول برابر قیمت خرید یونجه است، گفت: با مصرف این نهاده، هضم بسیار سرعت یافته و میزان مصرف نهاده را به نصف میرساند. از طرفی بهبود کیفیت گوشت و پوست دام نیز تضمین میشود.
موقر افزود: یک خط تولید نهاده در خوزستان فعال بوده و خط تولید دیگر نیز در هشترود آماده فعالیت است و خط تولید دیگری در اردبیل از پاییز امسال فعال میشود. هر خط تولید سالانه بین ۱۴ الی ۱۸ هزار تن نهاده تولید کرده و یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان سرمایه گذاری انجام گرفته است.
وی در خاتمه با اشاره به اهمیت موضوع امنیت غذایی با افزایش جمعیت، افزود: اقتصاد عشایر کشور نیز وابسته به دامپروری است که این بخش نیز به تامین نهاده باکیفیت و به صرفه نیاز دارد.
در ادامه اکبر تقی زاده، عضو هئیت علمی گروه علوم دامی دانشگاه تبریز و مشاور این شرکت دانش بنیان نیز اظهار کرد: هر روستا باید یک شرکا دانش بنیان باشد و فناوری به سطح روستاها تسری یابد.
وی افزود: ۶۰ الی ۷۰ درصد ارز خروجی از کشور مربوط به نهادههای دامی بوده و از طرفی ضایعات بخش کشاورزی کشور بسیار بالا است.
وی با بیان اینکه بهره وری ضایعات کشاورزی در تولید نهاده دامی این شرکت تا ۷۰ درصد است، ادامه داد: میزان پروتئین و انرژی این نهاده در قیاس با سایر نهادهها نبوده و آنقدر مقاوم و قابل هضم تر است که مشکل نگه داری در سیلو و فساد جل شده و محصولی سالم و دارای ارزش بالای غذایی عرضه میکند.
نمایندگان شرکت هلدینگ دامپروری قرارگاه خاتم الانبیا(ع) نیز از حمایت از این شرکت تولید نهاده دامی خبر دادند.
دیدگاه تان را بنویسید