برگزاری جشنواره گلمحمدی عنصرود در آذربایجان شرقی
یازدهمین جشنواره گلمحمدی عنصرود با هدف معرفی برند گلمحمدی این خطه و کمک به اقتصاد روستایی با حضور پرشور مردم شهرستان اسکو و شهرها و استانهای اطراف در روستای گردشگری عنصرود برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایانا در استان آذربایجان شرقی، فرماندار شهرستان اسکو در این جشنواره با بیان اینکه این جشنواره، یازدهمین جشنواره گل محمدی شهرستان در دامنههای کوه سهند و روستای عنصرود است، افزود: این جشنواره امسال متفاوت تر از سالهای قبل بوده به طوری که از چند روز قبل، نمایشگاه عرضه محصولات مردم منطقه در قالب این جشنواره برپا شده و امروز نیز شاهد اختتامیه آن هستیم.
حسین فیروزی، با اشاره به برگزاری انواع نشستهای علمی، فنی و تحقیقاتی در خصوص گل محمدی، ادامه داد: شهرستان اسکو بیشترین میزان سطح زیرکشت و تولید گل محمدی را با ۷۰۰ هکتار و 2 هزار و 200 تن محصول تر در سطح استان دارد که با حساب ارزش افزوده مربوطه، کمک بزرگی به اقتصاد و معیشت اهالی محسوب میشود و مبلغی که از محل فروش محصول به دست میآید در اقتصاد منطقه و سرمایه گذاری نقش خوبی ایفا کرده و شاهد اقتصاد مطلوب خانوار روستایی هستیم.
وی با اشاره به برگزاری تور عکاسی در طول این جشنواره، خاطرنشان کرد: متأسفانه ارزشافزودهای که میتوان از طریق تولید گل محمدی ایجاد کرد، بالا ولی در عمل رقم ناچیزی است. اگر بهطرف اسانس گیری از این محصول برویم، قطعاً میزان ارزشافزوده تولیدکنندگان نیز بالا خواهد رفت.
فیروزی افزود: از جشنواره قبلی تاکنون یک واحد تولیدی صنعتی گلابگیری و فراوردههای جانبی گل محمدی در اسکو راهاندازی شده و اکنون در مرحله نصب ماشینآلات قرار دارد اما انتظار، درخواست و مطالبه تولیدکنندگان این محصول در استان گسترش این صنایع تبدیلی است.
وی ادامه داد: ۸۵ درصد از تولید گل محمدی دنیا در ایران بوده ولی کشور ما فقط از ۱۰ درصد تجارت بینالمللی آن بهرهمنداست که نشان میدهد ظرفیت بالایی در این حوزه وجود داشته و بایستی به سمت ایجاد واحدهای صنعتی باارزش افزوده بالا و دانشبنیان برویم.
وی افزود: برگزاری این نوع جشنوارهها میراث فرهنگی ما بوده و برای سال جاری نیز تعداد ۱۵ برنامه مختلف را در شهرستان برنامهریزی کردیم که این جشنواره سومین برنامه ما است.
فیروزی ادامه داد: روستاهای عنصرود و گنبرف قطب تولید این محصول در شهرستان هستند و همهساله با برپایی جشنوارهای، سعی در معرفی بیشتر ظرفیتهای این روستاها و همچنین فروش مستقیم محصولات داریم.
وی ادامه داد: رقمی که از فروش این محصولات به دست کشاورزان میرسد، اقتصاد اهالی را بهتر میکند اما اگر بتوانیم صنایع تبدیلی و فرآوری این محصول را بیشتر کنیم، درآمد کشاورزان نیز بیشتر خواهد شد.
فیروزی افزود: قیمت خام این محصول در مقایسه باقیمت محصولات فرآوری و تبدیلشده بسیار اندک است باید به سمت تولید اسانس از گل محمدی برویم که ارزشافزوده بیشتری دارد و در این راستا، در شهرک صنعتی اسکو، واحدی در حال راهاندازی است که در مرحله نصب ماشینآلات قرار دارد.
وی همچنین از خرید تضمینی گل محمدی در اسکو خبر داد و گفت: با این اقدام، کشاورزان دیگر نگران فروش محصول تولیدی خود نیستند و بهراحتی و باقیمت تعیینشده، میتوانند محصول گل محمدی خود را به خریداران ارائه کنند.
رئیس شورای اسلامی عنصرود نیز در خصوص ظرفیتهای این روستا، بیان کرد: این منطقه دارای ۳۰۰ هکتار اراضی آبی بوده و روزانه بالغبر ۱۵ تن گل محمدی با ارقام آتش و مخملی از این اراضی برداشت میشود.
یعقوب صلاحی با اشاره به کیفیت بالای محصولات این منطقه با توجه به آب و هوای مطلوب آن، افزود: برخی محصولات این منطقه به خصوص گردو و سیبزمینی حتی پیش فروش میشوند.
وی در خصوص مشکلات تولید گل محمدی در منطقه نیز گفت: عنصرود دارای چهار چشمه است که تا به امروز به خوبی از آنها استفاده میکردیم اما امسال سطح آب این چشمهها کاهش یافته و ما را با تنش آبی مواجه کرده و ما در تامین آب کشاورزی مشکل داریم.
صلاحی با درخواست از مسئولان برای لایروبی رودها و اعطای تسهیلات ویژه برای مدرن کردن تجهیزات آبیاری اراضی در منطقه، افزود: با توجه به آب و هوای مطلوب و سردسیر منطقه معمولا آنچنان آفتی نداریم و هیچ سمی نیز به درختان زده نمیشود بنابراین گل محمدی تولیدی و سایر محصولات منطقه ارگانیک هستند.
شهرستان اسکو قطب تولید محصول گل محمدی در آذربایجان شرقی محسوب میشود و بخشی از تولید سالانه حدود ۲.۲ هزار تنی شهرستان بهصورت تر و بخشی نیز بهصورت فرآوری شده، به بازار مصرف عرضه میشود که در صورت ایجاد صنایع فرآوری و زنجیره ارزش برای این محصول، ارزش افزوده و عایدی اهالی منطقه چندین برابر خواهد شد.
جشنواره برداشت گل محمدی از ۱۱ سال پیش در این شهرستان آغاز شده است و در کنار معرفی و برندسازی این محصول و جذب گردشگر، در صورت پرداختن به همه جوانب این جشنواره از سوی مسئولان مربوطه و معرفی ظرفیتهای موجود برای سرمایهگذاران، بسیاری از مشکلات کشاورزان و تولید کنندگان گل محمدی در این شهرستان برطرف میشود.
دیدگاه تان را بنویسید