Iranian Agriculture News Agency

اجرای پنج هزار و 56 هکتار سامانه‌های نوین آبیاری در سال 1402 در آذربایجان شرقی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی از اجرای پنج هزار و 56 هکتار سامانه‌های نوین آبیاری در سال 1402 در آذربایجان شرقی خبر داد.

اجرای پنج هزار و 56 هکتار سامانه‌های نوین آبیاری در سال 1402 در آذربایجان شرقی

به گزارش خبرنگار ایانا در آذربایجان شرقی، اکبر فتحی گفت: از پنج هزار و 56 هکتار سامانه‌های نوین آبیاری که در سال گذشته در استان اجرا شد، هزار و 556 هکتار توسط بخش دولتی و سه هزار و 500 هکتار به‌صورت خود اجرایی بوده است.

وی ادامه داد: اعتبارات سیستم‌های نوین آبیاری از ردیف ملی و در قالب کمک‌های فنی و اعتباری تأمین و طی مصوبات بودجه سنواتی هر سال با برش تعهد لحاظ شده برای استان ابلاغ می‌شود و با عنایت به تقاضامحور بودن سیستم‌های نوین آبیاری شروع پروژه‌ها براساس تقاضایی که از طرف بهره‌بردار در این خصوص به این سازمان ارائه شده انجام می‌شود .

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی از اولویت بندی در اجرای این پروژه ها خبر داد و گفت: اولویت بهره مندی از مزایای کمکهای بلاعوض دولتی در اجرای سیستم‌های نوین آبیاری با اراضی تجمیعی و اراضی است که در آنها کنتورهای حجمی با مشارکت خود بهره‌بردار نصب شده است که البته رعایت میانگین هزینه ارائه شده در دستور‌العمل‌های صادره از سوی مجری طرح نیز در این زمینه دارای اهمیت است.

فتحی از اجرای 24 هزار و 645 هکتار سامانه های آبیاری تحت فشار در پنج سال اخیر در آذربایجان شرقی خبر داد و گفت: از این میزان 13 هزار و 217 هکتار به‌صورت خوداجرایی انجام شده است و 11 هزار و 428 هکتار نیز با اعتبار دولتی اجرا شده است که سه هزار و 255 هکتار آن آبیاری بارانی، دو هزار و 218 هکتار آبیاری قطره ای و موضعی و پنج هزار و 955 هکتار آبیاری کم فشار است.

وی با تشریح عملکرد استان در زمینه اجرای سیستم های نوین آبیاری توسط بخش دولتی در پایان سال 1402 گفت: در سال گذشته 97 پروژه در سطح یک هزار و 556 هکتار اجرا شده است که از این میزان یک هزار و 396 هکتار در اراضی زراعی و 160 هکتار در اراضی باغی اجرا شده است. همچنین 181 پروژه نیز در سطح 6 هزار و 180 هکتار در حال اجراست که از این میزان 4 هزار و 716 هکتار در اراضی زراعی و یک هزار و 464 هکتار در اراضی باغی اجرا شده است که در مجموع تعداد پروژه های سال گذشته را به 264 پروژه در سطح 7 هزار و 621 هکتار می رساند.

فتحی از هدف گذاری برای اجرای یک هزار و 800 هکتار سامانه های نوین آبیاری در سال 1403 خبر داد و افزود: برای عملیاتی شدن این هدف گذاری به 700 میلیارد ریال اعتبار نیاز داریم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی اجرای سامانه‌های نوین آبیاری را در صرفه‌جویی در مصرف آب، کنترل فرسایش، افزایش محصول، کاهش هزینه‌ها، افزایش درآمد و اطمینان از حاصلخیزی خاک مزرعه برای کاهش قیمت تمام شده محصول موثر دانست و بیان کرد: اجرای شبکه‌های فرعی 3 و 4 آبیاری عمومی در اراضی پایاب سدها از طرح‌هایی بود که با توجه به مصوبات ستاد احیاء و توسعه دریاچه ارومیه در اولویت برنامه‌های وزارت جهادکشاورزی قرار گرفت. در استان آذربایجان شرقی 162 سد با حجم مخزن دو هزار و 948 میلیون متر مکعب وجود دارد که 862 میلیون متر مکعب از آن به استفاده در شبکه آبیاری و زهکشی برای مصارف کشاورزی تخصیص یافته است.

فتحی با بیان اینکه مساحت کل اراضی پایاب سدهای استان آذربایجان شرقی 162 هزار و 815 هکتار است که از میزان 107 هزار ر 948 هکتار قابل برنامه‌ریزی است، اضافه کرد: در حال حاضر 66 هزار و 502 هکتار شبکه اصلی و 50 هزار و 619 هکتار شبکه فرعی در پایاب سدهای استان اجرا شده است و اجرای 33 هزار و 685 هکتار از شبکه در سال‌های آتی انجام خواهد شد.

وی هدف گذاری سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی برای سال 1403 را مطالعه و اجرای پنج هزار هکتار شبکه‌های فرعی مدرن سه و چهار اراضی پایاب سدهای بزرگ و کوچک و راکد اعلام کرد و اداممه داد: برای عملیاتی کردن این برنامه به 6 هزار و 250 میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی اجرای طرح‌های بهسازی و لاینینگ کانال‌های آبیاری عمومی و انتقال آب با لوله را از طرح‌های مورد استقبال کشاورزان دانست و در خصوص مزایای آن گفت: این طرح‌ها موجب افزایش راندمان آبیاری، افزایش راندمان محصول با توجه به آبیاری به موقع و بهینه، کاهش نیروی کارگری آبیاری، کاهش اثرات خشکسالی به خصوص در سنوات جاری، جلوگیری از مهاجرت روستائیان، افزایش سطح اشتغال‌زایی و جلوگیری از ایجاد شغل‌های کاذب، افزایش درآمد و سطح اقتصاد روستا و تأثیر مثبت در زندگی خانوارهای روستایی، افزایش بهره‌وری از منابع آب استحصال شده و تقلیل برداشت از منابع آب زیرزمینی خواهد شد.

فتحی بازسازی، نوسازی و احیای قنوات را یکی دیگر از طرح‌های حوزه کشاورزی در آذربایجان شرقی دانست و گفت: تا امروز هزار و 953 کیلومتر از قنوات استان بازسازی، نوسازی و احیا شده‌اند که 22 کیلومتر آن در سال گذشته با اعتبار 75 میلیارد ریال انجام شد که در سال 1403 هدف گذاری ما بازسازی، نوسازی و احیا 65 کیلومتر از قنوات استان است که برای انجام آن به 200 میلیارد ریال اعتبار نیاز داریم.

وی تجهیز و نوسازی اراضی کشاورزی با احداث جاده‌های دسترسی به مزارع را از دیگر طرح‌های سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی دانست و خاطرنشان کرد: در این حوزه سه هزار و 267 کیلومتر جاده دسترسی به مزارع احداث شده که 11 کیلومتر آن در سال 1402 انجام شده است. در سال 1403 هدف گذاری انجام شده در قالب پروژه‌های استانی و قرارگاه امام حسن (ع) احداث 50 کیلومتر جاده دسترسی به مزارع است که 15 میلیارد ریال اعتبار برای انجام آن مورد نیاز است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی افزود: در حوزه لوله گذاری و انتقال آب با لوله 536 کیلومتر انجام شده است که برنامه داریم در سال 1403 با اعتبار هزار و 200 میلیارد ریال 50 کیلومتر لوله گذاری و انتقال آب با لوله انجام شود.

فتحی گفت: در حوزه احداث و بهسازی کانال‌های آبیاری عمومی 898 کیلومتر اجرایی شده است و هدف گذاری ما در سال 1403 احداث و بهسازی 60 کیلومتر کانال آبیاری عمومی است که اعتبار مورد نیاز برای اجرای آن دو هزار و 200 میلیارد ریال است.

وی افزود: تاکنون 445.5 میلیون متر مکعب از محل تامین و استحصال آب کشاورزی از محل طرح‌های کوچک تامین آب و سایر طرح‌ها (بهره‌وری و سامانه‌های اطلاعاتی) تامین شده است و هدف گذاری سال 1403 در این حوزه تامین 10 میلیون مترمکعب است که برای اجرای آن 500 میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی یادآور شد: در سال گذشته هزار و یک میلیارد ریال در حوزه آب و خاک هزینه شده است و برای سال 1403 و اجرای طرح‌های آب و خاک به 11 هزار 200 میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

 

خبرنگار: مهسا رمضانی

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید