حدود 43 هزار بازدید و نظارت بهداشتی بر مراکز عرضه فرآورده‌های خام دامی در آذربایجان شرقی

طی سه ماهه نخست سال جاری حدود 43 هزار بازدید و نظارت بهداشتی بر مراکز عرضه فرآورده‌های خام دامی در سطح استان انجام شده است.

حدود 43 هزار بازدید و نظارت بهداشتی بر مراکز عرضه فرآورده‌های خام دامی در آذربایجان شرقی

به گزارش خبرنگار ایانا در آذربایجان شرقی،  رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی آذربایجان شرقی با اعلام این خبر گفت: اداره کل دامپزشکی استان در راستای انجام رسالت نظارت و تامین بهداشت فرآورده های خام دامی، اقدام به انجام نظارتهای روزانه، دوره ای، نمونه برداری و استقرار مسئولین فنی بهداشتی در واحدهای پرورش دام، کارخانجات خوراک دام و طیور، کشتارگاه های دام و طیور و واحدهای بسته بندی و مراکز عرضه فرآورده های خام دامی می‌کند که در همین راستا و در سه ماهه اول سال 1403 اداره کل دامپزشکی استان با استقرار مسئولین فنی بهداشتی و ناظر دولتی در کشتارگاه های دام و طیور سطح استان اقدام به نظارت و بازرسی بهداشتی قبل و بعد از کشتار 119 هزار و 621 راس دام سبک و سنگین و 13 میلیون و 877 هزار و 597 قطعه طیور کرده است.

سیدمحمد علوی شوشتری افزود: با توجه به تعدد بیماری‌های مشترک بین انسان و دام و با عنایت به اینکه برخی بیماری ها مانند هاری، جنون گاوی، بیماری‌های متابولیک و ... فاقد هر گونه علائم در لاشه دام پس از کشتار بوده و صرفا در مرحله بازرسی قبل از کشتار قابل شناسائی بوده و در صورت مواجه اجازه کشتار داده نشده و حذف می شوند از طرفی در بازرسی بهداشتی لاشه و آلایش تعداد بسیار زیادی از بیماریهای ویروسی، باکتریایی و انگلی (مانند آنفلوانزای پرندگان، سل، بیماری‌های انگلی مثل سارکوسیست، سیتی سرک، سپتی سمی، زردی و ...) مورد بازرسی قرار گرفته و در صورت مشاهده علائم بیماری در لاشه دام و یا طیور کشتاری، می‌تواند منجر به حذف جزئی و یا کلی لاشه و آلایش شود بصورتی که در 3 ماهه نخست سال جاری مقدار 32 هزار و 625 کیلوگرم گوشت قرمز و آلایش دامی و 120 هزار و990 کیلوگرم گوشت طیور در کشتارگاه های دام و طیور استان ضبط و معدم شده است.

وی در خصوص بازرسی بهداشتی این اداره از اماکن عرضه فرآورده های خام دامی، رستوران ها، هتل ها و واحدهای بسته بندی، سردخانه های نگهداری مواد خام دامی، کارخانجات خوراک دام و طیور و مراکز جمع آوری شیر خام اظهار کرد: طی 3 ماه نخست سال جاری، همکاران این اداره اقدام به انجام 42 هزار و 887 مورد بازدید بهداشتی کرده اند که در مجموع با تعداد 2 هزار و 836 مورد غیربهداشتی مواجه شده و 78 هزار و420 کیلوگرم فرآورده های خام دامی فاسد و غیرقابل مصرف کشف و ضبط شده است و تعداد 84  مورد با تشکیل پرونده برای اقدام قانونی به مراجع قضائی ارجاع شده است.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی افزود: با توجه به ماهیت مواد خام دامی و سریع الفساد بودن این مواد و با توجه به خطر بهداشتی بالقوه این مواد غذایی در انتقال آلودگی های میکروبی و ایجاد مسمویت های غذایی همانند کلی باسیلوز، پاستورلوز و سالمونلوز، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، سل، وبا، کلستریدیوم بوتولینم که باعث ایجاد علائمی چون اسهال، استفراغ ، سردرد و سرگیجه، دل درد، دل پیچه، نارسایی کلیوی برگشت ناپذیر، خونریزی داخلی و مرگ می شود نظارت بهداشتی و کنترل دقیق مواد خام دامی عرضه شده در سطح فروشگاه ها، قصابی ها و همچنین نظارت بر عملیات فرآوری و بسته بندی مواد خام دامی از اهمیت ویژه ای در تامین امنیت غذایی و تامین بهداشت جامعه دارد.

وی همچنین افزود: این اداره همچنین در بازدیدهای میدانی خود نظارت ویژه بر کنترل کشتار غیرمجاز دارد که  اکیپ های نظارت بهداشتی ادارات دامپزشکی شهرستان به تنهایی و یا در قالب اکیپ مشترک با کشتارگاه دام تبریز اقدام به بررسی و شناسائی موارد کشتار غیرمجاز می‌کند که با توجه به عدم نظارت شرعی و بهداشتی بر دامهای کشتارشده بصورت غیرمجاز  و احتمال انتشار بیماری های فوق الذکر علی الخصوص تب کریمه کنگو این اداره کل با  متخلفین در این خصوص برخورد و موارد را به مقامات قضایی ارجاع می دهد.

شوشتری با اشاره به نظارت های بهداشتی در حوزه خوراک دام و طیور اظهار کرد: علاوه بر نظارت بهداشتی مستمر مسئولین فنی بهداشتی کارخانه های تولید خوراک دام و طیور، کارشناسان این اداره نیز با انجام بازدیدهای دوره ای و نمونه برداری ادواری سلامت خوراک دام از نظر بیماری های میکروبی نظیر سالمونلا و باقیمانده سموم قارچی مانند آفلاتوکسین B1 پایش می شود که در این راستا 579 نوبت نمونه برداری از ابتدای سال جاری انجام شده و مقدار 54 تن خوراک دام آلوده و غیر قابل مصرف ضبط و معدوم شده است.

 

خبرنگار: مهسا رمضانی

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید