احیای قناتها در مرند، راهکاری برای تامین آب پایدار و حفظ معیشت کشاورزان
معاون رئیس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مرند گفت: بارندگیهای مناسب امسال باعث تقویت آب قناتها در این شهرستان شده است.
به گزارش خبرنگار ایانا در آذربایجان شرقی، اسماعیل الهیاری با اشاره به اینکه قناتها بهعنوان منبعی برای تأمین آب پایدار و متعادلسازی سفرههای آب زیرزمینی شناخته میشوند، افزود: با توجه به بحرانی بودن دشتهای شهرستان، فعالیت قناتها نقش متعادلکنندهای ایفا میکند.
وی ادامه داد: قناتها به دلیل عدم نیاز به مصرف انرژی و هزینههای بالای استحصال آب، همچنین حفظ محیطزیست و تأمین آب سالم، از اهمیت ویژهای برخوردارند.
الهیاری با بیان اینکه قناتها نقش بسزایی در معیشت کشاورزان دارند و احیا و مرمت آنها به تثبیت اشتغال و کاهش مهاجرت روستائیان کمک میکند، افزود: چاههای کشاورزی بزرگترین تهدید برای قناتها به شمار میروند تا ۵۰ سال پیش چاههای کشاورزی وجود نداشت، اما از دهه ۴۰ با افزایش حفاریها و استفاده از پمپ آب، حفر چاههای کشاورزی رونق یافت و متاسفانه حفر چاهها منجر به کاهش دبی قناتها شده و به ویژه چاههای غیرمجاز و تجاوز به حریم کیفی و کمی قناتها تهدیدات جدی برای این منابع آبی به حساب میآیند.
وی از دستگاههای متولی، شهرداریها، بخشداریها و دهیاریها خواست که در صدور مجوز حفر چاههای آب کشاورزی، حتماً از جهاد کشاورزی استعلام کنند تا از تخریب قناتها جلوگیری شود.
معاون رئیس سازمان و مدیر جهادکشاورزی شهرستان ویژه مرند، توضیح داد: توجه به حریم کیفی و کمی قناتها، بازنگری در قوانین و دستورالعملهای حفر چاه، افزایش مشارکت مردمی و دخالت مالکان و بهرهبرداران در احیا و مدیریت قناتها، مهار سیلابها و ساخت سازههای حفاظتی و کنترل برداشت آب از رودخانهها از جمله راهکارهای حفاظت از قناتهاست.
الهیاری همچنین بر لزوم انجام عملیات آبخیرداری در بالادست قناتها، ارائه تسهیلات ارزان قیمت به بهرهبرداران، و ارتباط نزدیک مقنیان با کارشناسان تأکید کرد و افزود: تلفیق دانش تجربی و علمی، افزایش اعتبارات ملی و استانی برای احیای قناتها، ترویج فرهنگ قناتداری و ثبت قناتهای شاخص بهعنوان میراث فرهنگی از دیگر راهبردهای حفظ این منابع آبی ارزشمند است.
وی یادآور شد: شهرستان مرند دارای ۳۴۱ رشته قنات است که از این تعداد، ۲۶۱ رشته از زمان آغاز طرح لایروبی، مرمت و بازسازی توسط مدیریت جهادکشاورزی و شرکای قنات مرمت شده و این اقدامات منجر به افزایش دبی آب و بهرهبرداری در بخش کشاورزی شده است. در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ نیز ۶ رشته قنات در شهرستان با اعتباری بالغبر ۲۸ میلیارد ریال لایروبی و مرمت شده است.
خبرنگار: مهسا رمضانی
دیدگاه تان را بنویسید