Iranian Agriculture News Agency

تولید 707 هزار تن سیب در آذربایجان شرقی

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی از تولید 707 هزار تن سیب در سال جاری در استان خبر داد.

تولید 707 هزار تن سیب در آذربایجان شرقی

مسعود جعفرنژاد ماکویی در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا در آذربایجان شرقی، با اعلام این مطلب گفت: بیشترین تولید و سطح زیر کشت محصولات باغی استان به محصول سیب اختصاص یافته است. کل سطح زیر کشت محصول سیب استان در سال جاری حدود 47 هزار هکتار بوده که شامل حدود 45 هزار و 700 هکتار سطح بارور و یک هزار و 300 هکتار سطح غیر بارور است.

وی به خسارت 22 درصدی وارده به باغات استان از جمله عدم تلقیح، سرمازدگی، تگرگ و ... در سالجاری اشاره نموده و افزود: عملکرد باغات شاخص استان 130 تا 150 تن در هکتار  است.

جعفرنژاد اظهار کرد: براساس آخرین آمارنامه رسمی کشاورزی کشور، استان آذربایجان شرقی دارای رتبه دوم از نظر میزان تولید بعد از آذربایجان غربی در این محصول است.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی گفت: تولید این محصول در اغلب شهرستان های استان انجام می‌گیرد که شهرستان‌های مراغه با مساحت 14 هزار و 689 هکتار و تولید 35 درصد محصول کل استان دارای رتبه اول و میانه با مساحت 6 هزار و 941 هکتار و تولید 18درصد محصول کل استان دارای رتبه دوم و اهر با مساحت 6 هزار و 965 هکتار و تولید 16.7 درصد محصول کل استان رتبه سوم را به خود اختصاص داده اند.

جعفرنژاد افزود: اشتغال‌زایی، ارزش افزوده بالا، ارزآوری و صادرات، مصرف تازه‌خوری و استفاده در صنایع تبدیلی در کنار سایر خصوصیات مثبت تولید سیب، اهمیت بیشتری به توجه و تولید این محصول در استان آذربایجان شرقی می دهد.

وی ادامه داد: موقعیت جغرافیائی استان آذربایجان شرقی از جمله ارتفاع از سطح دریا، قرارگیری اکثر باغات سیب استان در مناطق کوهستانی، اختلاف دمای شبانه روز، بافت و خصوصیات فیزیکی و شیمیائی خاک های استان و سایر عوامل، باعث تولید محصول سیب با ماندگاری بالا و عطر و طعم خاص و بی نظیر و قابل رقابت در بازاهای جهانی می شود.

جعفرنژاد با بیان اینکه بخش عمده سیب تولیدی استان به کشورهای روسیه، هندوستان، پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، عراق وکشورهای عربی حاشیه خلیج فارس صادر می‌شود افزود: سیب های درجه 3 استان نیز برای تبدیل به آب میوه و فرآوری به واحدهای فرآوری استان و کشور ارسال می‌شود.

وی گفت: ارقام عمده سیب استان آذربایجان شرقی  شامل رد دلیشز و گلدن دلیشز است، ولی ارقام دو رنگ فرانسه، گالا، میشگی، عروس، زنوز، قره قرمز اهر، استار کینگ، گرانی اسمیت و ... نیز بصورت محدود در باغات استان کشت شده است.

جعفرنژاد به مشکلات عمده باغات سیب نیز اشاره کرد و عدم رنگ‌گیری خوب سیب‌های رقم رد (قرمز) را از جمله مشکلات برشمرد که راه حل آن نیز استفاده از کودهای پتاسه و سایر کودهای تائید شده در زمانهای مناسب است.

وی افزود: بیماری راسیتینگ در سیب های رقم گلدن (زرد) نیز از دیگر مشکلات باغات سیب استان است که در اثر مصرف بی رویه کودهای ازته، رطوبت زیاد محیط و سمپاشی های غیرکارشناسی و غیر اصولی اتفاق می‌افتد.

جعفرنژاد وجود مشکلات در انبارداری سیب‌ها را از دیگر مشکلات باغات سیب استان بیان کرد و ادامه داد: این مشکل ناشی از کمبود کلسیم، برخی مشکلات فیزیولوژیکی میوه ها و غیراستاندارد بودن برخی سردخانه های استان است.

وی بیان کرد: به دلیل بالا بودن سن درختان سیب به ویژه در شهرستان‌های مراغه و اهر، باردهی اقتصادی مطلوب بدست نمی‌آید و به دلیل برداشت همزمان سیب‌های رسیده و نارس، اغلب محصولات بصورت سیب درجه یک و دو و سه و مخلوط برداشت می‌شود، در صورتی‌که اگر برداشت محصول به‌صورت تدریجی و براساس رسیدگی و رنگ‌گیری میوه صورت پذیرد سیب درجه یک به ممتاز و سیب درجه دو به درجه یک و درجه سه به درجه دو تبدیل شده، منافع مالی بیشتری نصیب بهره بردار خواهد شد.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی بر رعایت تمام موارد به باغی و مدیریت اصولی باغات و اجتناب از رهاسازی باغات، تعبیه سیستم‌های هوشمند به روز برودت هوا و تخلیه اتیلن در سردخانه های استان، تعبیه سیستم‌های هوشمند در سردخانه‌ها برای آمارگیری موجودی سردخانه‌ها به‌منظور اتخاذ تصمیمات لازم و به موقع در خصوص صادرات محصول سیب به‌منظور جلوگیری از متضرر شدن باغداران تاکید نموده و گفت: با توجه به تغییرات اقلیمی و کثرت تولید محصول سیب درجه سه و زیر‌درختی لازم است قبل از حمل و جابجائی محصول، هماهنگی لازم با واحدهای صنایع فرآوری سیب برای جلوگیری از جابجائی های متعدد و اضافی صورت پذیرد. صنایع بسته‌بندی، سورت و وکیوم زنی در سطح شهرستان‌ها رونق پیدا کرده و براساس نیاز بازارهای هدف، بسته بندی و حمل صورت بگیرد.

وی با بیان اینکه سیب مراغه با وجود کیفیت بالا برندسازی نشده و با این همه اوصاف فاقد هویت است افزود: با هماهنگی انجام شده میان نظام مهندسی کشاورزی، مدیریت امور باغبانی سازمان و مدیریت شهرستان برآن هستیم تا از سال آینده باغداران را مجاب به دریافت کد QR کنیم. عملیات نرم‌افزاری و تهیه بستر الکترونیک برای این امر فراهم شده و کارشناسان فنی باغات در مرحله شناسایی، بازآموزی و معرفی به باغداران قرار دارند. باغ های شهرستان به صورت سنتی اداره می شوند و این باعث آسیب دیدن می‌شود، باید به سمتی برویم که سرمای دیررس بهاره و تگرگ محصولشان را تهدید نکند که این امر مستلزم ایجاد شید بر روی باغ است که در باغات مدرن انجام می گیرد.

جعفرنژاد همچنین افزود: باغ های اطراف شهرستان مراغه (حریم شهر) در حدود یک هزار هکتار با وجود آب و خاک مناسب و به دلیل سنتی بودن و درختان کهنسال تولید اقتصادی ندارند و این امر موجب می شود که این اراضی مرغوب تغییر کاربری یابند.

وی اظهار امیدواری کرد: در سال جاری با تخصیص اعتبار مدیریت بحران به صورت صد در صدی ان شاءالله قدمهای خوبی در بحث حذف باغات درجه 3 و جایگزینی آنها و همچنین کشت گیاهان دارویی برخواهیم داشت. در حال حاضر ظرفیت سردخانه های شهرستان مراغه 160 هزار تن است که جوابگوی سال های پرمحصول نیست. امسال پیش بینی تولید ما270 هزار تن است که ان شاءالله تولید از این میزان هم بیشتر خواهد بود.

جعفرنژاد گفت: همچنین عملکرد نامطلوب بیمه کشاورزی باعث شده که کشاورزان برای بیمه کردن رغبت نداشته باشند و در زمان آسیب و خسارت از دولت می‌خواهند که کمک کند. بایستی اقداماتی برای حمایت کشاورزان و ترویج و ترغیب باغداران به بیمه کردن محصولات صورت گیرد.

وی بیان کرد: یکی از مشکلات مطرح شده نبود پایانه صادراتی برای محصولات تولیدی در شهرستان مراغه است و این موضوع باعث شده است که متاسفانه قیمت سیب مراغه در تهران و سقز تعیین می شود. مشکل دیگر کمبود صنایع تبدیلی مذکور به محصولات تولید بالاخص سیب است. کارخانجات صنایع تبدیلی موجود جوابگوی تولید انبوه سیب نیستند. نبود شهرک گلخانه ای و عدم شارژ تسهیلات تبصره 18 در سال گذشته نیز از مشکلات دیگر بود.

۲۴۷ هزار هکتار باغ سیب در کشور، وجود دارد که در ایران سالانه حدود ۴.۲ میلیون تن سیب تولید می‌شود که از این میزان، ۲.۲ میلیون تن متعلق به استان‌های شمال‌غربی کشور است که سهم تولید سیب کشور در آذربایجان شرقی 20 درصد می باشد.

ایران در حال حاضر از نظر سطح زیر کشت باغات سیب، در رتبه سوم جهان قرار دارد و از نظر پس از کشورهای چین، ایالات متحده و لهستان، در رتبه چهارم دنیا قرار گرفته است و در صادرات محصول سیب درختی بعد از کشور چین در رده دوم جهان قرار دارد . بیشترین ارقام تولید شده در کشور مربوط به سیب قرمز و زرد بوده و استان‌های آذربایجان‌غربی، آذربایجان‌شرقی، فارس، اصفهان، تهران، زنجان و همدان قطب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های تولید سیب‌درختی در کشور هستند.

 

خبرنگار: مهسا رمضانی

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید