هشتمین کاروان ترویج بهره‌وری الگوی کشت به مناسبت روز جهانی خاک در مرند

آذربایجان غربی-ایانا- به مناسبت روز جهانی خاک، هشتمین کاروان ترویج بهره‌وری الگوی کشت با موضوع سنجش، پایش و مدیریت خاک در کانون جوانان روستایی شهید کسائی شهرستان مرند (هنرستان فنی و حرفه‌ای و کار و دانش کشاورزی پسرانه شهید کسائی) برگزار شد.

هشتمین کاروان ترویج بهره‌وری الگوی کشت به مناسبت روز جهانی خاک در مرند

این برنامه همزمان با سراسر کشور و استان، با هدف جریان‌سازی اجتماعی برای نهادینه‌سازی فرهنگ الگوی کشت ملی و تبیین اهمیت حفاظت از خاک برگزار شد.

معاون رئیس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مرند در این مراسم به اهمیت خاک به‌عنوان منبع عظیم و ثروت گرانبها اشاره کرد و گفت: بیش از ۹۵ درصد نیازهای غذایی بشر و بسیاری از مایحتاج ضروری انسان به خاک وابسته است. خاک به‌عنوان بستر طبیعی برای رشد گیاهان و اساس کشاورزی، نقش حیاتی در تأمین و پایداری امنیت غذایی جامعه دارد.

اسماعیل الهیاری، در خصوص اهداف اجرای این طرح، افزود: جریان‌سازی اجتماعی برای نهادینه‌سازی فرهنگ الگوی کشت ملی، تبیین اهمیت سنجش، پایش و مدیریت حفاظت خاک، افزایش مشارکت کشاورزان در بیمه محصولات کشاورزی، افزایش مشارکت بهره‌برداران در تأمین امنیت غذایی و تشریح جایگاه و نقش تناسب اراضی در ارتقای بهره‌وری کشاورزی از عمده اهداف اجرای این طرح است.

وی با بیان اینکه خاک به عنوان یکی از مهم‌ترین منابع تولید در بخش کشاورزی، نقش انکارناپذیری در تأمین و پایداری امنیت غذایی جامعه دارد، ادامه داد: در بخش تولید محصولات زراعی، حفاظت از خاک به عنوان یک سرمایه ملی ضرورتی انکارناپذیر است و قطعاً باید از این خاک بهره‌برداری اصولی صورت گیرد و از فرسایش آن جلوگیری شود و راهکارهایی اندیشید تا این سرمایه گرانبهای ملی به نسل‌های آینده تحویل داده شود.

الهیاری همچنین به تاریخچه روز جهانی خاک اشاره کرد و گفت: در سال ۲۰۰۲ به پیشنهاد اتحادیه جهانی علوم خاک، پنجم دسامبر به عنوان روز جهانی خاک نامگذاری شد. این روز به نمایان‌سازی اهمیت خاک برای جوامع در سرتاسر جهان کمک می‌کند و در ایران نیز هفته‌ای با عنوان هفته خاک تعیین شده است.

وی تأکید کرد: برای تشکیل هر سانتیمتر خاک به طور متوسط حدود ۳۰۰ سال زمان نیاز است و به این دلیل خاک به عنوان یکی از منابع غیرقابل تجدید در نظر گرفته می‌شود.

الهیاری به محدودیت‌های خاک در ایران اشاره کرد و گفت: فرسایش خاک، به ویژه فرسایش آبی و بادی، یکی از مهم‌ترین عوامل از بین بردن خاک است. نرخ سالانه فرسایش خاک در ایران  از ۱۲ تا ۳۳ تن در هکتار گزارش شده که تقریباً پنج تا شش برابر حد مجاز است.

وی با بیان اینکه شعار امسال سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) مراقبت از خاک (سنجش ، پایش و مدیریت) نامگذاری شده است، خاطرنشان کرد: در این روز تلاش می‌شود تا استفاده صحیح و پایدار از خاک فرهنگ‌سازی و ترویج شود امیدواریم با همکاری و مشارکت همه، فرهنگ حفاظت از خاک در جامعه نهادینه شود و به ارتقای بهره‌وری کشاورزی کمک کند.

 

خبرنگار: مهسا رمضانی

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید