لزوم استاندارد سازی کیفیت عسل/ مصرف آنتیبیوتیک ها در زنبورداری کنترل شود
آذربایجان شرقی- ایانا- صنعت زنبورداری در استان آذربایجان شرقی با چالشهای جدی در زمینه بازاریابی، تأمین ملکههای اصلاحشده و کمبود نقدینگی مواجه است.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی اظهار کرد: استان آذربایجان شرقی با تنوع گیاهی و اقلیمی غنی خود، بهعنوان یکی از مناطق برتر تولیدکننده عسل در کشور شناخته میشود. ارتفاعات و آبوهوای متنوع این استان، طیف وسیعی از منابع گل را ایجاد میکند که به تولید عسلهای باکیفیت در کشور کمک میکند.
لیلا قره داغی در ادامه اشاره کرد: در برخی از شهرستانهای استان، زنبورداری از حالت تکمحصولی خارجشده و زنبورداران به تولید محصولات جانبی کندو نیز پرداختهاند، اما میزان تولید این محصولات نسبت به تعداد کندوهای موجود در سطح استان، قابلتوجه نیست.
وی افزود: با توجه به اهمیت بالای اقتصادی محصولات جانبی کندو، از قبیل زهر، ژل رویال، برهموم و... هموار کردن مسیر تولید این محصولات برای زنبورداران، امری ضروری است که لازمه آن ارتقاء دانش و برگزاری کلاسهای آموزشی ترویجی و همچنین رفع مشکلات بازاریابی و فروش محصولات است.
وی ضمن اشاره به اهمیت جایگزینی کندوهای بومی با کندوهای مدرن، ادامه داد: با توجه به اینکه مشکل اصلی زنبورداران در سطح استان، مربوط به بازاریابی و فروش محصولات کندو، از جمله عسل به عنوان مهمترین تولید کندو در این مناطق است، ضرورت استانداردسازی کیفیت عسل اجتنابناپذیر به نظر میرسد که این امر میتواند مشوقی برای خرید این محصول ارزشمند توسط مصرفکنندگان باشد.
همچنین علاوه بر استانداردسازی کیفیت عسل، با توجه به اینکه یک ماده ارزشمند غذا - دارو است و خاصیت دارویی آن به شدت به منبع گل بستگی دارد، آنالیز عسلهای مناطق مختلف و معرفی آن به بازار به عنوان عسل برند میتواند قیمت عسل را چندین برابر قیمت معمول در کشور افزایش داده و از لحاظ اقتصادی به زنبورداران کمک کند.
قره داغی همچنین بیان کرد: اطلاعات مربوط به آمارنامهها و مطالعات انجام شده نشان میدهد که اکثر زنبورداران استان روی تولید عسل تمرکز دارند. با توجه به اهمیت اقتصادی بسیار بالای تولیدات جانبی کندو، لزوم برگزاری کلاسهای آموزشی و ترویجی برای تولیدات غیر از عسل (مانند ژل رویال، زهر و برهموم) به شدت احساس میشود.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی گفت: کمبود نقدینگی از مشکلات عمده زنبورداران است که ارگانهای دولتی میتوانند با ارائه تسهیلات به زنبورداران و همچنین تأمین نهادهها (مانند شکر) با قیمت مناسب، کمک موثری در جهت مرتفع ساختن این دغدغه مهم داشته باشند.
وی افزود: یکی دیگر از مشکلات اصلی زنبورداری در کشور تأمین ملکههای اصلاحشده و پرتولید است. همکاری اتحادیهها و تعاونیها در این زمینه میتواند به زنبورداران کمک کند تا بدون دغدغه، ملکههای مورد نیاز زنبورستانهای خود را از منابع مطمئن تأمین کنند. همچنین، یکی از مشکلات اساسی زنبورداری در کشور، استفاده بیرویه از آنتیبیوتیکها و باقیماندن آنها در عسل و سایر محصولات کندو است که به عنوان مهمترین عامل کاهش کیفیت عسل تولیدی شناخته میشود. برای رفع این مشکل، نیاز است که زنبورداران دورههای آموزشی و توجیهی در این رابطه گذرانده و همچنین استفاده از پروبیوتیکها و پریبیوتیکها به عنوان راهی مؤثر در جهت افزایش ایمنی زنبور و سلامت کلنی مورد توجه قرار گیرد.
دیدگاه تان را بنویسید