ایجاد گلخانههای ان اف تی برای نخستین بار در استان آذربایجان شرقی
آذربایجان شرقی-ایانا-مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی از ایجاد و احداث گلخانههای ان اف تی (NFT) برای نخستین بار در استان آذربایجان شرقی خبر داد.
مسعود جعفرنژاد ماکویی در حاشیه بازدید از این گلخانه که در ابعاد 100 مترمربع و برای نخستین بار در استان آذربایجان شرقی و در بخش خسروشاه شهرستان تبریز احداث شده است در گفتگو با خبرنگاران گفت: گلخانه ان اف تی یک نوع سیستم کشت هیدروپونیک است که به موجب مصرف کمینه آب و مواد تغذیه ای در بین پرورشدهندگان دنیای نوین کشاورزی محبوبیت زیادی دارد. در استرالیا و نیوزیلند از این روش بیشتر برای کاشت کاهو استفاده میشود تا محصول به خاک آلوده نشود.
وی با بیان اینکه این نوع گلخانهها یکی از پیشرفتهترین و کارآمدترین روشهای کشت در محیطهای کنترلشده هستند افزود: این سیستمها با بهرهگیری از فناوریهای مدرن، امکان تولید محصولات با کیفیت بالا را فراهم میکنند و در عین حال مصرف منابع را به حداقل میرسانند.
جعفرنژاد به برخی از ویژگیهای گلخانههای NFT اشاره کرد و گفت: در این گلخانهها، دما، رطوبت، نور و سایر عوامل محیطی به دقت کنترل میشوند تا بهترین شرایط برای رشد گیاهان فراهم شود همچنین با استفاده از نورهای مصنوعی مانند LED، طیفهای نوری مناسب برای رشد گیاهان تامین میشود این نورها بهینهسازی شدهاند تا انرژی کمتری مصرف کنند و بازدهی بیشتری داشته باشند.
وی با بیان اینکه در سیستم NFT، محلولهای مغذی به صورت مستقیم به ریشه گیاهان میرسند و بهصورت چرخشی استفاده میشوند تاکید نمود: این روش باعث کاهش هدررفت مواد مغذی و افزایش کارایی سیستم میشود.
مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان با بیان اینکه این سیستمها به دلیل استفاده بهینه از آب و بازیافت آن، مصرف آب را تا حد قابل توجهی کاهش میدهند گفت: در مقایسه با کشت سنتی، مصرف آب در گلخانههای NFT تا ۹۰ درصد کمتر است.
وی با بیان اینکه گلخانههای NFT به دلیل استفاده از فناوریهای مدرن مانند LED و سیستمهای کنترل هوشمند، مصرف انرژی را تا ۲۰ درصد گلخانههای معمولی کاهش میدهند، افزایش بازدهی محصولات، کاهش هزینههای تولید، کاهش آلایندگی محیطی ، امکان کشت در مناطق مختلف ، کاهش ضایعات، امکان بازیافت آب و استفاده چرخشی آن، کاهش استرس آبی، صرفه جویی در انرژی با توجه به ناترازیهای موجود، صرفه جویی در مصرفه کود و سموم و تولید محصول سالم، کنترل دقیق تغذیه، نگهداری ریشه در دمای مناسب با روش گرم کردن محلول غذایی ، حذف مراحل ضدعفونی و آماده سازی خاک و فاصله زمانی کم بین برداشتها را از جمله مزایای این نوع گلخانهها عنوان کرد.
جعفرنژاد با بیان اینکه تا به امروز گیاهان برگی مثل سبزی جات و صیفی جات برگی مناسبترین گیاهانی شناخته شدهاند که میتوان در این سیستم کشت کرد و از جمله این گیاهان میتوان به کاهوهای رنگی و لوکس و همچنین سبزی جات لوکس اشاره کرد که بیشترین کشت در این سیستم را به خود اختصاص داده اند افزود: دلیل اصلی که این گیاهان را بیشتر در این سیستم کشت میکنند این است که این گیاهان با این سیستم سازگارترند و بعد از برداشت به علت اینکه با ریشه برداشت می شوند به مدت بسیار طولانی تری نسبت به کشت خاکی تازه می مانند همچنین محصولات کشت شده در این سیستم از نظر کمیت و کیفیت تفاوت چشمگیری داشته و بسیاری از مشکلات بیماریها و آفات نیز در این سیستم مرتفع شده که این مهم باعث شود میزان سم کمتری در این کشتها مصرف و میوه سالم تری به بازار ارائه شود همچنین تولید گیاهان دارویی و گلهای زینتی نیز در این سیستم امکان پذیر است.
وی به امکان احداث این نوع گلخانهها و کشت محصولات در مناطق شهری و فضاهای محدود اشاره کرده و افزود: سیستم ان اف تی، هیدروپونیک یا روش پرورش تکنیک جریان مواد غذایی (Nutrient Film Technique) یا تکنیک کاشت در آب است که گیاهان در حالی رشد می کنند که ریشه هایشان در یک ظرف پلاستیکی حاوی محلول غذایی در حال چرخش قرار میگیرند.
جعفرنژاد یادآور شد: در سیستم تکنیک جریان مواد غذایی تغذیه به صورت دقیق و کنترل شده انجام می شود و مصرف آب وعناصر غذایی بسیار کاهش پیدا کرده و از این رو مشکلاتی که به علت مصرف بی رویه کود برای آب، خاک، تجمع در گیاه (به خصوص نیتراتها) و در آخر مشکلات تغذیه برای انسان دارد را کاهش میدهد و در برخی موارد نیز باعث حذف آنها میشود.
دیدگاه تان را بنویسید