اهمیت کشت کلزا به‌ عنوان محصولی کم‌آب‌بر در مزارع آذربایجان شرقی

آذربایجان شرقی- ایانا- سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی به اهمیت کشت دانه‌های روغنی کلزا با هدف مدیریت منابع آبی و توسعه پایدار کشاورزی استان تاکید کرد.

اهمیت کشت کلزا به‌ عنوان محصولی کم‌آب‌بر در مزارع آذربایجان شرقی

شهرام شفیعی با اشاره به چالش‌های کم‌آبی در منطقه، کلزا را بعنوان یک محصول راهبردی و کم‌آب‌بر معرفی کرد که می‌تواند نقش مهمی در کاهش فشار برمنابع آبی استان ایفا کند.

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه کلزا به‌ خوبی با شرایط اقلیمی آذربایجان شرقی سازگار است، گفت: کشت کلزا علاوه بر کاهش مصرف آب، به بهبود ساختار خاک و افزایش بهره‌وری مزارع کمک می‌کند و نیاز به آبیاری را به حداقل می‌رساند و در تناوب با غلاتی مانند گندم و جو، عملکرد این محصولات را نیز افزایش می‌دهد.

شفیعی با بیان اینکه کلزا یکی از مهمترین منابع تولید روغن خوراکی است و توسعه کشت این محصول می‌تواند به کاهش وابستگی به واردات روغن کمک کند، اظهار کرد: کنجاله کلزا به‌ عنوان یک منبع پروتئینی باکیفیت، کاربرد گسترده‌ای در صنعت دام و طیور دارد که ارزش اقتصادی این محصول را دوچندان می‌کند.

وی با اشاره به برنامه‌های حمایتی دولت برای توسعه کشت کلزا، اظهار کرد: تسهیلات ویژه‌ای برای تهیه بذر اصلاح‌شده، نهاده‌های باکیفیت و اجرای طرحهای آبیاری نوین در نظر گرفته شده است و خرید تضمینی این محصول با قیمت مناسب از کشاورزان، از جمله سیاستهای حمایتی برای افزایش انگیزه کشت این محصول در میان کشاورزان است.

وی اظهار امیدواری کرد که با همراهی کشاورزان و اجرای برنامه‌های آموزشی و ترویجی، کشت کلزا به یکی از ارکان اصلی الگوی کشت پایدار در استان تبدیل شود.

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی تاکید کرد: توسعه این محصول نه‌ تنها به ارتقای بهره‌وری کشاورزی استان کمک می‌کند، بلکه گامی موثر در راستای حفاظت از خاک و تضمین امنیت غذایی خواهد بود.

مدیر امور زراعت سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی نیز از تولید و خرید توافقی دانه روغنی کلزا به میزان چهار هزار تن در سال آبی اخیر در استان خبر داد و افزود: ارسال به کارخانه‌های روغن کشی، تهیه و توزیع بذور دانه‌های روغنی ارقام جدید و پر محصول و کشت کلزا در سطح سه هزار و ۳۰۰ هکتار انجام می‌شود که نسبت به سال گذشته ۱۰ درصد افزایش سطح دیده می شود.

جلال رحیم زاده گفت: کشت پاییزه و انتظاری محصول جدید دانه روغنی به نام کاملینا نیز در اراضی نیمه آبی و دیم استان در سطح ۲ هزار و ۲۰۰ هکتار انجام می‌ شود.

وی با اشاره به برنامه ابلاغی برای کشت کلزا در 3700 هکتار از اراضی استان در سال آبی جاری، افزود: کشت کلزا در سه هزار و ۷۳۶ هکتار از اراضی استان اجرا شده است که بیش از ۵۰ درصد آن مربوط به اراضی شهرستان تبریز است.

وی استفاده از ۱۴ هزار و ۲۰۰ کیلوگرم بذر در کاشت کلزا خبر داد و گفت: ۵۰۰ تن کودهای پایه (فسفات و پتاس) و ۵۰۰ تن کودهای ازته برای کشت این محصول در استان توزیع و استفاده شده است.

رحیم زاده با اشاره به برآورد تولید ۶ هزار تن کلزا در استان، افزود: با شروع فصل بهار به ۷۰۰ تن انواع کودهای ازته و سولفاته نیاز داریم که برنامه‌ریزی لازم در این خصوص انجام و در ۷۰ درصد از سطوح مزارع نیز علف های هرز به روش‌های مختلف شیمیایی و تلفیقی کنترل شده است.

وی با تاکید بر این‌که کشت دانه‌های روغنی از جمله کلزا به‌جای محصولات پرآب‌ بر در استان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، گفت: کلزا به‌ عنوان یک محصول کم‌آب‌بر، با شرایط اقلیمی منطقه که با کمبود منابع آبی مواجه است، سازگاری بیشتری داشته که باعث می‌شود فشار کمتری بر منابع آبی وارد شده و از بحران آب در آینده جلوگیری شود.

رحیم زاده گفت: کلزا یکی از محصولات راهبردی است که توسط دولت خرید تضمینی داشته و در تنظیم اقتصادی مالی کشاورزان پایداری ایجاد می‌کند.

وی با بیان اینکه کلزا در تامین نیاز روغن و خوراک دام تاثیر بسزایی دارد، افزود: کلزا به تنوع کشت محصولات زراعی از جمله اجرا و اصلاح الگوی کشت کمک می‌کند و از وابستگی بیش از حد به محصولات تک‌کشتی می‌کاهد که این تنوع کشت باعث افزایش پایداری سیستم‌های کشاورزی شده و ریسک اقتصادی ناشی از نوسانات قیمت یا آفات بیماری‌های گیاهی را برای کشاورزان کاهش می‌دهد.

وی ادامه داد: توسعه کشت کلزا در راستای تحقق اهداف الگوی کشت ملی قرار دارد و می‌تواند به عنوان یک راهبرد کلیدی در مدیریت منابع آب و خاک کشور مورد توجه قرار گیرد.

کارشناس مسئول دانه‌های روغنی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی نیز اظهار کرد: کلزا به‌ عنوان یک منبع مهم روغن خوراکی، نقش کلیدی در کاهش وابستگی کشور به واردات روغن ایفا می‌کند و با افزایش تولید داخلی آن می‌توان نیاز کشور به روغن خوراکی را تا حد زیادی تامین و امنیت غذایی را تقویت کرد.

حمید عادل خواجه با بیان این‌که کشت کلزا به بهبود ساختار خاک و افزایش مواد آلی آن کمک می‌کند، گفت: این گیاه به‌ عنوان یک گیاه تناوبی مناسب، از فرسایش خاک جلوگیری کرده و باعث افزایش حاصلخیزی خاک می‌شود که باعث ارتقای بهره‌وری زمین‌های کشاورزی در بلندمدت است.

وی با بیان این‌که توسعه کشت کلزا می‌تواند به ایجاد اشتغال و درآمد پایدار برای کشاورزان منطقه منجر شود، اظهار کرد: با توجه به ارزش افزوده بالای دانه‌های روغنی، کشاورزان می‌توانند سود بیشتری از کشت این محصول به دست آورند و این موضوع به بهبود معیشت روستاییان و کاهش مهاجرت از مناطق روستایی به شهرها کمک می‌کند.

عادل خواجه تاکید کرد: آذربایجان شرقی از هر لحاظی استعداد کاشت و تولید این محصول را دارا است و می‌توان بستر تولید کلزا را در سطح استان به مرور افزایش داد.

وی با بیان این‌که این محصول سال‌هاست که در استان کشت می‌شود، گفت: از لحاظ فنی و ملزومات تولید کلزا در استان هیچ مشکلی نداشته و بالغ بر ۹۰ درصد کشت این محصول در سطح استان به صورت مکانیزه کامل انجام می‌گیرد.

عادل خواجه با اشاره به اینکه این محصول سه نوبت آبیاری می‌طلبد وحذف یک نوبت آن می‌تواند تولید آن را با چالش مواجه کند، خاطرنشان کرد: با توجه به این‌که محدودیت منابع آبی هر ساله در حال افزایش است، احتمال دارد که در سالهای آتی در زمینه تولید کلزا نیز مشکل داشته باشیم. 

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید