افزایش عملکرد و پایداری تولید عدس با ارقام جدید بیلهسوار و سنا
آذربایجان شرقی- ایانا- عضو هیئتعلمی مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، معرفی ارقام اصلاحشده عدس با عملکرد بیشتر در مقایسه با تودههای بومی را گامی مؤثر در رفع خلاء عملکرد و افزایش پایداری تولید دانست.

مژگان تبریزی با اشاره به افزایش عملکرد و پایداری تولید عدس، گفت: این ارقام با دارا بودن صفات زراعی مطلوب و تحمل به تنشهای محیطی، پتانسیل بهرهوری این محصول استراتژیک را افزایش خواهد داد.
عضو هیئتعلمی مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در خصوص چالشهای تولید عدس در دیمزارها افزود: اغلب عدس به صورت سنتی و با استفاده از تودههای بومی کشت میشود. این تودهها در برابر تنشهای زیستی و غیرزیستی بسیار آسیبپذیر بوده و این امر منجر به کاهش متوسط عملکرد و ایجاد خلاء عملکرد در دیمزارهای کشور شده است.
تبریزی با اشاره به دستاوردهای مهم در زمینه تولید ارقام اصلاحشده عدس دیم اظهار کرد: برای افزایش پایداری تولید و ارتقای ضریب امنیت غذایی کشور، ارقام جدیدی معرفی شدهاند که توسعه آنها میتواند پتانسیل تولید در دیمزارهای کشور را بهطور چشمگیری افزایش دهد.
وی با استناد به نتایج تحقیقات گسترده در سطح مزارع کشاورزان در مناطق مختلف کشور از جمله شهرستانهای آبش احمد ، مراغه، ورزقان، نقده و اردبیل در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳، بیان کرد: ارقام جدید "بیلهسوار" و "سنا" عملکردی به مراتب بالاتر از تودههای بومی دارند. متوسط عملکرد این ارقام در مناطق مورد مطالعه به یک هزار و 125 کیلوگرم در هکتار رسیده است، در حالیکه متوسط عملکرد تودههای بومی ۴۸۵ کیلوگرم در هکتار بوده است. این دادهها نشان میدهد که با استفاده از ارقام جدید، میتوان عملکرد عدس را تا بیش از دو برابر افزایش داد.
عضو هیئتعلمی مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور جهش تولید در عملکرد عدس را ناشی از ویژگیهای منحصربهفرد این ارقام دانست و افزود: این ارقام، علاوه بر تحمل بالا در برابر تنشهای محیطی، دارای صفات زراعی مطلوب از جمله دانه درشتی، پابلندی و زودرسی هستند. این ویژگیها میتوانند خلاء ژنتیکی را برطرف کرده و باعث شوند که این ارقام به پتانسیل عملکرد واقعی خود دست یابند.
وی تأکید کرد: دستیابی به این موفقیت با استفاده از ارقام جدید، رعایت دقیق دستورالعملهای فنی مؤسسه دیم و بهکارگیری اصول بهزراعی صحیح در مراحل کاشت، داشت و برداشت این محصول ارزشمند امکانپذیر خواهد شد.
تبریزی تعداد ارقام معرفیشده عدس برای اقلیمهای مختلف کشور را هفت رقم اعلام کرد و افزود: بیشترین هستههای بذری این ارقام در استانهای اردبیل و آذربایجان غربی تولید میشود.
وی همچنین معرفی ارقام متحمل به سرما و تغییر کشت عدس از فصل بهار به پاییز را از برنامههای اساسی و آتی مؤسسه در راستای افزایش تولید در دیمزارها عنوان کرد.
عضو هیئتعلمی مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور تأکید کرد: بهکارگیری ارقام جدید نویدبخش تحولی اساسی در تولید عدس دیم در کشور خواهد بود. این تحول میتواند نقش مهمی در افزایش پایداری تولید، ارتقای ضریب امنیت غذایی و بهبود معیشت کشاورزان ایفا کند.
دیدگاه تان را بنویسید