اجرای عملیات پیوند از طریق تعویض تاج و سرشاخه کاری با ارقام اصلاح شده روز دنیا در مرند
مدیر جهادکشاورزی شهرستان ویژه مرند گفت: عدم مدیریت صحیح باغ های گردو در شهرستان مرند باعث وارد شدن خسارات سنگین مالی به باغداران شده است.
به گزارش خبرنگار ایانا در آذربایجان شرقی، منوچهر رحمانی، ضمن بیان این مطلب افزود: تعویض تاج درختان گردو، یکی از راهکارهای نجات باغهای شهرستان مرند و حرکت به سوی تولید پایدار و محصول باکیفیت است.
وی، ادامه داد: گردو یکی از مهمترین محصولات خشکباری ایران است، برای داشتن یک تولید مناسب و اقتصادی در باغهای بذری از قبل کاشته شده این محصول، تنها گزینه سریع و باصرفه ممکن جهت اصلاح درختان بذری، اجرای عملیات پیوند از طریق تعویض تاج یا سرشاخهکاری با ارقام اصلاح شده روز دنیا است.
رحمانی، اظهار کرد: مساحت کل باغهای شهرستان مرند بیش از 10 هزار هکتار است که از این مساحت، سیب در سطح 3000 هکتار، زردآلو 3000 هکتار و از لحاظ تولید گردو دارای رتبه سوم با سطحی بیش از 1000هکتار با متوسط عملکرد 2800کیلوگرم است که سالانه حدود بیست و هشت هزار تن گردو در شهرستان مرند تولید می شود.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان مرند عنوان کرد: به منظور افزایش عملکرد و مقاوم سازی درختان بومی و فاقد عملکرد مناسب با هرس سنگین شدید، تاج درخت گردو تعویض و با استفاده از پیوندک هایی که از ارقام خوش بار و دیر برگ تهیه شده، از طریق پیوند سرشاخه طی یک تا دو سال تاج درخت عوض می شود و پایه های قدیمی دارای شاخه های جوان، مقاوم و با عملکرد مطلوب می شوند.
وی با بیان اینکه تعویض تاج باغات نابالغ باید نسبت به بالغ از اولویت بیشتری برخوردار باشد، افزود: چون درختان در مرحله نابالغ به باردهی نرسیدهاند حذف یا کاهش محصول ناشی از تعویض تاج ناچیز است و با توجه به اینکه حجم تاج درخت کم بوده و نیز قطر شاخهها کوچک است از این رو هزینههای اجرایی آن نیز کمتر است.
رحمانی تاکید کرد: در این مسیر باید فراموش نکنیم که قدرت رشد نبات در دوران قبل از بلوغ درخت زیاد بوده و درصد گیرایی پیوندها بالا است.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان مرند خاطر نشان کرد: سرمای دیررس و بارندگی های بهاره (همزمان با گلدهی)، شیوع آفات خصوصاً چوبخوارها (آفت کرم خراط یا فری)، آلودگی درختان گردو به بیماری قارچی آنتراکنوز و بلایت باکتریایی تهدیدی جدی برای تولید گردو بوده که طی سال های اخیر باعث خشکیدگی یا زوال تدریجی درختان گردو وکاهش شدید محصول گردو در شهرستان شده است.
وی گفت: این عوامل خسارتزا در اکثر باغات گردوی شهرستان (باغات قدیمی) توسعه یافته و عدم مدیریت صحیح باغهای گردو باعث وارد شدن خسارات سنگین مالی به باغداران شده است.
رحمانی با بیان اینکه بهره برداران و تولیدکنندگان محصول گردو در مناطق مختلف شهرستان مرند عمدتاً از ارقام بذری و محلی استفاده کرده اند که نوعاً از تنوع ژنتیکی بالا و عدم یکنواختی و حساسیت به آفات و بیماریها برخوردار هستند، افزود: عمده درختان گردوی شهرستان مرند زود برگ ده و حساس در مقابل سرمای دیررس بهاره هستند و در سال های اخیر به علت وقوع سرمای دیررس بهاره آسیب دیده و عملکرد آنها به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافته است.
وی گفت: متاسفانه درختان گردو فاقد تغذیه متعادل (خصوصاً کوددهی پتاس و فسفر) بوده و لذا در برابر سرمازدگی و آفات حساس تر شده اند. ارقام غالب کشت شده گردو در شهرستان مرند از نوع بذرهای اصلاح نژاد شده نیست.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان مرند تاکید نمود: واقعیت این است که هیچ حرکتی بدون داشتن تحقیقات و مطالعه همه جانبه به نتیجه مطلوب نمی رسد و یکی از اهداف سازمان جهادکشاورزی استان و مدیریت جهادکشاورزی شهرستان، اصلاح نژاد است تا ارقامی با بازدهی بالا و مقاوم تولید کنند.
دیدگاه تان را بنویسید