/بررسی حقوقی طرح توسعه دانشگاه تهران در ایانا/
دانشگاه تهران را با اهداف تجاری محاصره نکنید
اعضای شورای شهر باید از دانشگاه تهران به عنوان یک میراث ملی حفاظت کنند
طرح توسعه دانشگاه تهران اگرچه با هدف توسعه فضای آموزشی مطرح شد اما اکنون بحث احداث 5هزار شرکت دانشبنیان در محدوده پردیس دانشگاه تهران، ابعاد اجتماعی و حقوقی جدیدی پیدا کرده است. یک وکیل دادگستری که پیشتر در نشست حقوقی بررسی طرح توسعه دانشگاه تهران حضور داشت، ابهامات حقوقی این طرح را با ایانا در میان گذاشت.
سید صادق مصطفوی کاشانی، عضو کانون وکلا، به خبرنگار اجتماعی ایانا گفت: «طولانی شدن اجرای طرح توسعه دانشگاه تهران باعث تضییع حقوق ساکنان شده است. اخیرا این طرح با بحث ایجاد شرکتهای دانشبنیان در اطراف دانشگاه تهران که کاربری تجاری و اداری دارند، گره خورده است. بنابراین اساس این طرح زیر سوال میرود زیرا اگر ضرورتی برای توسعه دانشگاه تهران وجود داشته است، باید در اراضی تملک شده تنها مجموعههای آموزشی احداث شود و در غیر این صورت سلب مالکیتی که در این سالها رخ داده است، برخلاف قانون خواهد بود.»
مصطفوی با اشاره به آسیبهای اجتماعی حاصل از اجرای این طرح گفت: «هماکنون ساختمانهای تملک شده در ضلع غربی دانشگاه تهران، تخریب و به زمینهای خالی تبدیل شدهاند و سایر ساکنان را در یک منطقه بیدفاع شهری و وضعیت بحرانی قرار دادهاند.»
این عضو کانون وکلا ضمن اشاره به تعارض این طرح با اسناد بالادستی همچون طرح تفصیلی گفت: «هیچ بستر و توجیهی برای واگذاری کاربریهای تجاری و اداری _تحت عنوان شرکت دانش بنیان یا هر نام دیگری_ در مرکز شهر تهران وجود ندارد. همچنین لازم است که در مجاورت دانشگاه تهران، کاربریهای آموزشی و متناسب صورت بگیرد.»
وی درباره وظیفه شورای شهر تهران برای اعاده حق شهروندان گفت: «اگرچه شورای شهر در مباحث طرح تفصیلی و طرح جامع تنها صلاحیت ارائه پیشنهاد دارد و مرجع تصمیمگیری نیست اما همه اعضای شورای شهر به عنوان نماینده مردم باید این مطالبه مردمی را پیگیری کنند و از دانشگاه تهران به عنوان یک میراث ملی و دانشگاه مادر حفاظت کنند و اجازه ندهند که این دانشگاه با کاربریهای تجاری محاصره شود.»
مصطفوی با اشاره به انتقادها درباره عدم شفافیت این طرح افزود: «توسعه دانشگاه تهران مصوب کمیسیون ماده 5 شورایعالی شهرسازی و معماری است که مانند بسیاری از طرحهای دیگر عدهای در اتاقی بسته درباره آن تصمیم گرفتهاند و حاضر به ارائه توضیح نیز نیستند.»
طرح توسعه دانشگاه تهران در نیمه دهه هفتاد مصوب شد. اهالی محل که قیمت خانههایشان به دلیل قرار گرفتن در طرح به شدت کاهش پیدا کرده است و طی این بیست سال امکان نوسازی نیز نداشتهاند، هفته گذشته برای اعاده حق شهروندی خود به رئیسجمهوری نامه نوشتند.
گفتوگو: سحر عارف
دیدگاه تان را بنویسید