/گزارش سمنها برای آگاهسازی در روز ملی یوزپلنگ/
صدای کمک یوزپلنگ را بشنوید
ایده پردازان روز ملی یوزپلنگ، با هدف آگاه سازی در مقیاس ملی و برای حساسیت نسبت به حفظ و نگهداری این حیوان زیبا با همکاری سمنها، مدارس و سایر دست اندرکاران در تاریخ 9 شهریور گرد هم می آیند تا از طریق برنامه های مختلف بالاخص آگاه سازی، صدای استمداد یوزها را هر چه بلندتر به گوش هموطنان برسانند.
به گزارش ایانا، به نقل از سازمان حفاظت از محیط زیست، 9 شهریور روز ملی حفاظت از یوزپلنگ نام گرفته است. این نام گذاری در سال 1386 و به پیشنهاد انجمن یوزپلنگ ایرانی انجام شده است. در نهم شهریورماه 1373 یک یوز مادر و سه تولهاش برای یافتن آب و غذا به شهر بافق استان یزد نزدیک شدند اما فردی غیر بومی که شناختی از یوزپلنگ نداشت، به دلیل ترس از یوزپلنگها به آنها حمله کرد. در این واقعه یوز مادر از صحنه گریخت، دو توله نر و ماده تلف شدند و یک توله ماده که زخمی شده بود به تهران منتقل شد و 9 سال در پارک پردیسان در شرایط اسارت زندگی کرد. نام «ماریتا» برای این توله یوز انتخاب شد. ماریتا در زمستان 1382 تلف شد.
تا پیش از واقعه شهریور 73، برخی تصور میکردند که یوزپلنگ برای همیشه در ایران منقرض شده است. اگرچه ماریتا سرنوشت مطلوبی نداشت اما تبدیل به نمادی برای امید به بقای یوزپلنگ شد. سالگرد این واقعه توسط انجمن یوزپلنگ ایرانی به عنوان روز حفاظت از یوزپلنگ به دبیرخانه پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ پیشنهاد شد و پس از تأیید معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی به ثبت رسید.
بدیهی است توجه مسئولان حفاظت از محیط زیست، کارشناسان، متخصصین علاقمندان و دوستداران حیات وحش، رسانه ها و پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی که زیر نظر سازمان حفاظت محیط زیست و دفتر عمران ملل متحد فعالیت می کند نیز با ایجاد فعالیت های مختلف حفاظت، آموزش، آگاه سازی و پژوهش در 7 استان و 10 منطقه از کشور می کوشد تا صدای بلندی برای آخرین بازمانده این زیرگونه را داشته باشد.
در 17 سال گذشته تمامی تلاش های مسئولان پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی برای این بوده تا با همکاری طیف گسترده ای از نهادهای شناخته شده بین المللی و داخلی مانندIUCN، سمن ها، علاقمندان و متخصصین، جوامع محلی، ذینفعان و مسئولین اجرایی، قضایی و نمایندگان محترم مجلس هر چه بیشتر به بقاء یوزهای کشور اهتمام ورزند. چرا که یوزپلنگ تنها یک میراث طبیعی متعلق به یک منطقه خاص نیست بلکه هدف از حفاظت آن ها پاسداشت یک میراث ملی و جهانی است.
دیدگاه تان را بنویسید