افزایش قیمت پنبه در پی حذف ارز نیما/ کمبود تولید در سال آینده پیشبینی میشود
تهران- ایانا- مدیرعامل صندوق پنبه گفت: پیشبینی میشود کشاورزان امسال ۱۰۰ هزار هکتار پنبه بکارند که کمتر از برنامه تعیینشده توسط وزارت جهاد کشاورزی است.

محمدحسین کاویانی، از ورود ۱۹۰ هزار تن غوزه پنبه به کارخانجات پنبهپاککنی در سال جاری خبر داد و اعلام کرد که میزان تولید پنبه از این مقدار به ۶۰ هزار تن میرسد.
وی با اشاره به اینکه تاکنون ۴۵ هزار تن پنبه توسط صنایع نساجی خریداری شده است، گفت: «صنعت نساجی کشور سالانه به ۱۵۰ تا ۱۸۰ هزار تن پنبه نیاز دارد که عمده این نیاز از طریق واردات تأمین میشود.»
کاویانی همچنین به کاهش واردات پنبه نسبت به سال گذشته اشاره کرد و افزود: «در سال گذشته ۱۰۰ هزار تن پنبه وارد کشور شد، اما با حذف ارز نیما از دیماه و جایگزینی ارز توافقی برای واردات، قیمت این محصول ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش یافت که این امر موجب رشد قیمت پنبه داخلی نیز شد.»
افزایش قیمت پنبه داخلی و کاهش سطح زیرکشت
مدیرعامل صندوق پنبه، قیمت پنبه وارداتی را ۱۵۰ تا ۱۵۵ هزار تومان و قیمت پنبه داخلی را بین ۱۱۸ تا ۱۲۵ هزار تومان اعلام کرد و اظهار داشت: «با حذف ارز نیما، قیمت خرید وش کشاورزان ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش یافت، اما این افزایش زمانی اتفاق افتاد که ۹۰ درصد کشاورزان محصول خود را فروخته بودند. در نتیجه، سطح زیرکشت بهاره پنبه کاهش یافت و کمبود پنبه در سال آینده محتمل است.»
کاویانی با تأکید بر اینکه تنها ۳۵ تا ۴۰ درصد نیاز صنایع از طریق تولید داخلی تأمین میشود، گفت: «پیشبینی میشود کشاورزان امسال ۱۰۰ هزار هکتار پنبه بکارند که کمتر از برنامه تعیینشده توسط وزارت جهاد کشاورزی است. به همین دلیل، بسیاری از اراضی به کشت محصولاتی با ارزش اقتصادی بالاتر اختصاص یافته است.»
وی متوسط عملکرد غوزه پنبه را ۲.۸ تا ۳ تن در هکتار عنوان کرد و افزود: «دولت باید همانند سایر کشورها از تولید پنبه حمایت کند، چرا که این محصول در تناوب زراعی با غلات نقش مهمی دارد. در همین راستا، پرداخت یارانه به کشاورزان ضروری به نظر میرسد.»
چالشهای مکانیزاسیون و راهکارهای خودکفایی در تولید پنبه
مدیرعامل صندوق پنبه در ادامه به سیاست خودکفایی پنبه در برنامه هفتم توسعه اشاره کرد و گفت: «قیمت بالای ماشینآلات کشاورزی مانع بزرگی برای کشاورزان است. مکانیزه شدن برداشت پنبه و توزیع کودهای یارانهای، همراه با توسعه سیستمهای آبیاری تحت فشار، میتواند هزینههای تولید را کاهش داده و زمینه خودکفایی در این محصول را فراهم کند.»
وی در پایان خاطرنشان کرد که به دلیل بارندگیهای پاییزی و زمستانی، برداشت بهموقع پنبه اهمیت زیادی دارد، چراکه تأخیر در این فرآیند باعث کاهش کیفیت الیاف میشود. از این رو، حمایت از کشاورزان در تأمین ماشینآلات و نهادههای کشاورزی میتواند به افزایش تولید و کاهش وابستگی به واردات کمک کند.
دیدگاه تان را بنویسید