بیمه بیکاری بگیران افزایش یافتند
موج جدید بیکاری با تعدیل نیروی واحدهای تولیدی
کارخانههای خودروسازی، قطعه سازی، شرکتهای مهندسی و... نسبت به تعطیلی واحدها و تعدیل نیروهایشان هشدا میدهند.
در شرایطی که آمارهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نشان می دهد بیش از 3 میلیون و 200 هزار نفر در کشور بیکار هستند، کارشناسان اقتصادی نسبت به موج جدید بیکاری در مشاغل مختلف و افزایش جمعیت بیکاران کشور هشدارهای جدی میدهند. موضوعی که با رصد اخبار اقتصادی و صنعتی و مشاهدات میدانی از شهرکهای صنعتی و بازار هم به سادگی قابل تایید است.
به گزارش ایانا به نقل از اتاق بازرگانی تهران، این روزها بسیاری از کارخانهها، شرکتهای مهندسی، خدماتی و... اقدام به تعطیلی واحد اقتصادی خود یا کاهش تعداد نیروهایشان کردهاند. برای مثال روز گذشته خبرگزاری ایلنا از تعطیلی موقت کارخانه تولی پرس با 150 نیرو داد؛ واحد تولیدی مواد شوینده که چندین دهه سابقه دارد ولی با مشکل کمبود مواد اولیه روبهرو شده و نزدیک دو ماه است که حقوق و دستمزد نیروهای خود را پرداخت نکرده است. همچنین در روزهای گذشته برخی از اخبار نشان میدهد که در استان خوزستان هم دو واحد تولیدی نیشکر هفت تپه و فولادسازی با مشکل روبهرو شدهاند و کارگرانشان دست به تجمع و تعطیلی کار زدهاند. البته این موج بیکاری و مشکلات واحدهای صنعتی به کارخانههای بزرگ از جمله صنایع خودروسازی هم رسیده است تا جایی که «مازیار بیگلو» دبیر انجمن قطعه سازان و عضو کارگری شورای عالی کار اعلام کرده است: «هفته پیش طی نامهای به وزیر کار به طور رسمی اعلام کردیم که از شهریورماه آماده موج بیکاری ۴۵۰ هزار نفر در قطعهسازیها باشند.» به گفته او از ابتدای سال ۱۴ هزار نفر در صنعت قطعهسازی بیکار شدهاند و شرکت قطعهسازی کروز نیز میخواهد ۳۵۰۰ نفر را تعدیل کند. علاوه براینها در روزهای گذشته نسبت به موج گسترده تعطیلی شرکتهای ارائه دهنده خدمات گردشگری هم هشدارهای جدی داده شده است.
اما در این میان سوالی اصلی چرایی تعطیلی واحدهای تولیدی، خدماتی و... است که در پاسخ به آن کارشناسان از افزایش هزینههای تولید، سخت شدن واردات مواد اولیه، افزایش قیمت شدید مواد خام و اولیه، نبود نقدینگی در واحدها، کاهش شدید تقاضا، سیاستگذاریهای غلط، سوء مدیریتها، افزایش رانت و فساد، گرانی دلار و به دنبال آن بالا رفتن انواع قیمت بلیط پروازها، اجاره واحدها و... به عنوان عوامل اصلی چالشهای کنونی نام میبرند.
افزایش تعداد بیمه بیکاری بگیران
یکی دیگر از شواهد روشن برای افزایش تعداد بیکاران کشور مراجعه به آمارهای سازمان تامین اجتماعی از افرادی است که بیمه بیکاری دریافت میکنند، افزایش تعداد مقرری بگیران بیمه بیکاری نشانه خوبی برای بازار کار یک کشور نیست. چرا که معمولا نشان از مسائل و مشکلات اقتصادی واحدهای صنعتی و خدماتی و تعطیلی آنها دارد. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بخشی از گزارش خود که در اردیبهشت ماه تحت عنوان «ویژه نامه روز جهانی کار و کارگر» منتشر شده است، آمار جدیدی را در زمینه تعداد مقرری بگیران بیمه بیکاری اعلام کرده است. این گزارش نشان میدهد که تعداد مقرری بگیران بیمه بیکاری کشور در سال ۱۳۹۶ نسبت به سال قبل آن، حدود ۲٫۴ درصد افزایش یافته است. گزارش وزارت کار نشان میدهد از ۱۷۸ هزار نفری که در سال ۱۳۹۶، مقرری بیمه بیکاری دریافت کردهاند، تنها ۱۶ هزار نفر مجددا وارد بازار کار شدهاند و مابقی افراد به جمعیت بیکار کشور اضافه شدهاند. البته در این گزارش به این موضوع هم اشاره شده که تنها 7 درصد از کل بیکاران کشور بیمه بیکاری دریافت میکنند و این خود نشان میدهد که جمعیت بیکاران کشور چندین برابر این عدد است.
دیدگاه تان را بنویسید