عضو هیئتعلمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی کرمان مطرح کرد:
گیاهپالایی راهکاری جدید و کمهزینه برای رفع آلودگی خاک و آب
عضو هیئتعلمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان گفت: گیاهپالایی راهکاری جدید، موثر و کمهزینه برای رفع آلودگی خاک و آب از فلزات سنگین است.
منصوره تشکریزاده در گفتوگو با خبرنگار ایانا بیان کرد: آلودگی محیط زیست با فلزات سنگین یک مشکل جدی و در حال رشد در کشور است به همین دلیل کرمان از استانهای صنعتی ایران است که کارخانهها و معادن مختلفی در آن قرار دارد بنابراین ایــن صــنایع میتوانند به افزایش سطح فلزات سـنگین در گردوغبار، خاک و آب منجر شوند.
وی ادامه داد: تعدادی روش شیمیایی و فیزیکی برای تمیز کردن خاک و آب با تبدیل یونهای فلزی به اشکال نامحلول وجود دارد که همه آنها بسیار گران هستند و بهسختی میتوان آنها را در هزاران هکتار اعمال کرد.
عضو هیئتعلمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمان در خصوص ارائه یک راهحل مناسب برای این معضل بیان کرد: یافتن برخی از گیاهان متحمل به فلزات سنگین که مواد مؤثر نهایی آنها نیز آلوده نشوند، میتواند یک جایگزین برای حل این مشکل باشد.
زیست پالایی یک فناوری جایگزین برای حذف آلایندههای مختلف
تشکریزاده افزود: در سالهای اخیر زیست پالایی بهعنوان یک فناوری جایگزین برای حذف آلایندههای مختلف در خاک و آب اهمیت زیادی پیدا کرده است.
وی اضافه کرد: گیاهپالایی یک فنّاوری با هزینه کم و ساده است که از گیاهانی نظیر گیاهان علوفهای، گونههای چوبی و بوتهها بهمنظور خروج، نگهداری و بیاثر کردن آلایندههای زیستمحیطی نظیر فلزات سنگین، عناصر کمیاب، ترکیبات آلی نفتی و مواد رادیواکتیو در خاک و آب استفاده میکنند. این گیاهان قادرند فلزات سنگین را از خاک جذب، انتقال و تثبیت کرده و در اندامهای خود تجزیه کنند.
عضو هیئتعلمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی کرمان بابیان اینکه بعضی از گونههای اختصاصی گیاهان میتوانند فلزات سنگین را به اندام هوایی انتقال دهند، ادامه داد: برداشت اندام هوایی غنی از فلزات سنگین از مکانهای آلوده میتواند در خروج فلزات سنگین از خاک بدون صرف هزینههای بالایی همچون خاکبرداری و انتقال و خروج خاکهای سطحی از منطقه مؤثر باشد. همچنین بیش اندوزها گیاهانی هستند که میتوانند فلزات سنگین را تا حد غیرطبیعی در اندام هوایی خود تجمع دهند.
تشکریزاده ادامه داد: گیاهپالایی موفق بستگی زیادی به انتخاب صحیح گیاه باقدرت بالای تجمع فلز دارد.
معرفی 400 گونه گیاهی باقدرت تجمع بالای فلزات
وی با اشاره به معرفی گونههای گیاهی مختلف جهت گیاهپالایی فلزات سنگین بیان کرد: تقریباً 400 گونه گیاهی از 45 خانواده گزارششده که قدرت تجمع بالای فلزات را دارند. برخی از این خانوادهها شامل براسیکاسه، فاباسه، افوربیاسه، آستراسه، لامیاسه و اسکروفولاریاسه هستند.
عضو هیئتعلمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی کرمان ادامه داد: بهعنوان مثال گیاه نعناع فلفلی و سوسنبر را میتوان با موفقیت در مناطق بسیار آلوده به فلزات سنگین بدون آلودگی محصول نهایی مواد مؤثر، کشت کرد. این گیاهان محصولات بسیار سودآوری هستند و میتوانند بهعنوان جایگزینی مناسب برای سایر گیاهان حساس به آلودگی استفاده شوند.
تشکریزاده بیان کرد: شاهدانه و اسطوخودوس نیز گیاهانی با زیستتوده بسیار بالا و قابلیت جذب و تجمع فلزات سنگین در ریشه و اندام هوایی هستند و کاندیدای خوبی برای گیاهپالایی خاکهای آلوده به فلزات هستند. از میان گیاهان خانواده براسیکاسه، خردل هندی از سایر گیاهان به دلیل قدرت بالای استخراج فلزات سنگین و بهخصوص کادمیوم مجزا شده است.
وی اضافه کرد: همچنین ریشه خردل در انتقال فلزاتی مانند کادمیوم، کروم، مس، نیکل، سرب و روی نقش دارد و این گیاه باعث کاهش 28 درصدی سرب و کاهش 13-48 درصدی سلنیوم از خاک میشود.
تشکریزاده با بیان اینکه برخی گونههای کلم، کاهو و تنباکو باعث تجمع سطوح بالای کادمیوم در برگها میشوند، افزود: همچنین گل آفتابگردان میتواند فلزاتی نظیر سرب و سزیوم را از محلولهای آبی درکشت هیدروپونیک منتقل کند. خردل و آفتابگردان همچنین باعث افزایش جذب مس از خاک میشوند.
وی ادامه داد: برخی گیاهان خانوادههای فاباسه و افوربیاسه و برخی محصولات غلهای مثل ذرت، سورگوم و یونجه بهطور موفق در یک دوره منطقی و قابلقبول جهت پالایش خاکهای آلوده با فلزات سنگین میتوانند به کار روند.
مزایای گیاهپالایی چیست؟
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمان در توصیف مزایای گیاهپالایی بیان کرد: با افزایش سالانه فلزات سنگین در محیط زیست، رفع و پالایش این آلایندهها از منابع آبوخاک جهت حفظ سلامت محیط زیست و تجدید زیستبوم و سلامتی انسان بسیار مهم است.
تشکریزاده ادامه داد: گیاهپالایی یک راهکار جدید، سبز و خوشایند جهت پالایش آلایندهها و یا جابهجایی آلودگی از سایتهای آلوده است. این تکنولوژی سبز میتواند بدون هیچ اثر مخرب بر ساختمان خاک باعث پالایش خاکهای آلوده شود.
وی بیان کرد: برخی گیاهان علفی و چوبی پتانسیل قابلتوجهی جهت جذب فلزات سمی از منابع خاک دارند که بهعنوان هایپر اکومولیتور (قدرت بالای تجمع فلز) مطرح میشوند. همچنین با استفاده از مهندسی ژنتیک نیز میتوان گیاهان مقاوم به فلزات سنگین ایجاد کرد.
دیدگاه تان را بنویسید