Iranian Agriculture News Agency

لزوم مدیریت پایدار جنگل های هیرکانی با دیدگاه همگام با طبیعت

معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته های مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور طی یک سخنرانی علمی در محل فرهنگستان علوم، بر لزوم مدیریت پایدار جنگل های هیرکانی با دیدگاه همگام با طبیعت تأکید کرد.

لزوم مدیریت پایدار جنگل های هیرکانی با دیدگاه همگام با طبیعت

 

به گزارش ایانا به نقل از روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، خسرو ثاقب طالبی در این سخنرانی علمی ضمن اشاره به تفاوت دیدگاه جنگل­داری کلاسیک با دیدگاه همگام با طبیعت اظهار داشت: در جنگل­داری کلاسیک، جنگل به عنوان یک معدن تولید چوب دیده می شود و درخت به عنوان عنصر اصلی، محسوب شده و توده جنگلی، عموماً همسال، همگن و منظم، در بیشتر موارد خالص و عرصه جنگل، پاک و پاکیزه از درختان خشک و مقطوعات بهره برداری در نظر گرفته می شود. وی افزود: در پایان دوره بهره برداری، همه درختان قطع شده و نسل جدید همسال در توده، مستقر می شوند.

وی در ادامه تصریح کرد: در دیدگاه نزدیک به طبیعت، که یک فلسفه مدیریت جنگل با نگرش اکوسیستمی است، به همه عناصر تشکیل دهنده جنگل، توجه می شود.

وی ادامه داد: درخت، همچنان به عنوان عنصر اصلی جنگل درنظر گرفته می شود ولی سایر عناصر گیاهی (فلور)، به همراه سایر موجودات (پرندگان، پستانداران، خزندگان، حشرات، قارچ ها و خاک جنگل با همه عناصر زنده) نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.

 طالبی در توضیح جنگل شناسی همگام با طبیعت اظهار داشت: در این دیدگاه، تنوع زیستی و پایداری توده های جنگلی، جایگاه مهمتری به دست آورده اند. وی افزود: هدف از این دیدگاه، “حفظ و ایجاد توده های پایدار و سالم، تأمین کارکردهای اکولوژیکی و محیط زیستی و تولید چوب با ارزش به صورت مستمر با تأکید بر نگرش اکوسیستمی” است.

معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته های مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در بخش دیگری از سخنرانی خود ضمن تأکید بر مدیریت مستمر جنگل گفت: جنگل همیشه باید مورد مدیریت و نظارت قرار گیرد. گرچه طرح تنفس جنگل یا توقف بهره برداری از جنگل در یک برهه زمانی، الزامی به نظر می رسید، ولی عملاً به رهاسازی جنگل و توقف مدیریت منجر شده است. وی ادامه داد: نه تنها بهره برداری بلکه سایر الزامات و تعهدات قابل اجرا در  طرح های جنگل­داری به ویژه حفاظت، به فراموشی سپرده شده است.

وی در بخش پایانی سخنان خود اظهار داشت: در دیدگاه جنگل شناسی همگام با طبیعت، حفظ آمیختگی، ناهمسالی، تنوع زیستی، پایداری خاک و سایر کارکردهای محیط زیستی جنگل، جنگل­کاری با گونه های مناسب رویشگاه، پرهیز از گونه های غیر بومی، حفظ خشک­دارها و درختان زیستگاهی همچنین، زیبایی شناختی جنگل برای جامعه در دستور کار قرار می گیرد.

گفتنی است جلسه سخنرانی علمی معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته های مؤسسه، به دعوت گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم، برنامه ریزی و برگزار شد. پس از ارائه سخنرانی، میزگرد تخصصی پرسش و پاسخ و اظهار نظر مدعوین درخصوص موضوع سخنرانی انجام شد.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید