Iranian Agriculture News Agency

لزوم بازنگری در سیاستهای کلان مدیریت آب کشور

رییس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور بر لزوم سیاستگذاری در سطح کلان کشور با هدف بهره ور کردن مصرف آب تاکید کرد.

لزوم بازنگری در سیاستهای کلان مدیریت آب کشور

به گزارش خبرنگار ایانا، هادی اسدی رحمانی در پنجمین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه که در موسسه آب و خاک کشور در مشکین دشت کرج برگزار شد با اشاره به چالش های کمی و کیفی آب در کشور خاطرنشان کرد: کیفیت آب‌ها کاهش پیدا کرده است و به دلیل عدم وجود اجماع در گفتمان مربوط به این حوزه، دستاورد مطلوبی محقق نشده است.

وی با اشاره به ضرورت جلب توجه فضای اجتماعی  به این موضوع راهبردی گفت: جو احساسی حاکم بر فضای اجتماعی در موضوع آب امکان پیگیری هوشمند موضوع را سلب کرده است.

اسدی گفت: در حال حاضر میانگین بارش های کشور یک میلیمتر کاهش پیدا کرده، و در حوزه آب های زیرزمینی دچار افت شده ایم. در چهار سال اخیر میزان تخلیه سفره ها از میزان ورودی کاهش پیدا کرده است.حدود یک چهارم آب‌های ذخیره زیرزمینی را مصرف کرده ایم ، و بسیاری از قنات ها در سطح کشور خشک شده و از بین رفته است.

وی با اشاره به چرخه مخرب حوزه آب توضیح داد: حجم آب سفره های زیرزمینی پایین تر می روند، ما منابع آبی را مصرف می‌کنیم و تدوام‌این امر در نهایت منجر به آسیب به چرخه امنیت غذایی می شود.

رییس موسسه تحقیقات خاک و آب اعلام کرد: طبق آمار رسمی، حدود ۶۰۹ دشت در کشور وجود دارد که از این تعداد ۴۲۰ دشت در شرایط بحرانی از نظر ذخیار آب  هستند که تداوم این امر سبب مشکلات اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی در آینده نزدیک خواهد شد.

وی با بیان این که هزینه های زیست محیطی در ایران حتا از شمال آفریقا بیشتر است ادامه داد: باغ های پسته و نخلستان‌های بسیاری در کشور از بی آبی خشک شده اند و هر نوع مدیریتی در سطح کلان کشور که به مصرف بهینه آب  کمک کند می تواند موثر  باشد.

اسدی رحمانی تصریح کرد: منکر اجرای سیستم های نوین در کشور نیستیم اما تاثیراتش تاثیر قابل ملاحظه ای در موضوع صرفه جویی نداشته و سبب افزایش سطوح زیرکشت نیز شده است و باید بازنگری کلی در سیاست های آبی کشور داشته باشیم.

وی موضوعاتی از جمله ساماندهی چاههای مجاز و غیرمجاز و مسائل اجتماعی، تغییر فرهنگ‌مدیریتی، انسجام در مدیریت منابع آبی و سازگاری اکو سیستم را دارای اهمیت قلمداد کرد و گفت: توانمندسازی کشاورزان ، استفاده از دستاوردهای نوین، اصلاح شبکه های آبی، استفاده از تجربیات دنیا، اصلاح و بهینه سازی توزیع جمعیت و الگوی کشت بنا بر ظرفیت های اقلیمی و مدیریت آب در مزرعه از جمله موضوعاتی است که باید میزان اثربخشی آنها مورد مطالعه و رصد قرار گیرد.

 

خبرنگار: شبنم مسعودی

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید