فلورهای ایران در دست جمع آوری و انتشار

تهران- ایانا- رئیس بخش تحقیقات گیاه‌شناسی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور اهم برنامه ها و دستاوردهای این بخش را تبیین کرد.

فلورهای ایران در دست جمع آوری و انتشار

به گزارش ایانا به نقل از روابط عمومی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع، بهنام حمزه گفت: مطالعات اکولوژی، جامعه‌شناسی گیاهی، مطالعات جغرافیای گیاهی، مطالعات سیستماتیک گونه‌های گیاهی ایران، مطالعه و برنامه حفاظت از گونه‌های کشور در خارج از رویشگاه اصلی شامل باغ گیاه‌شناسی ملی ایران و بانک ژن منابع طبیعی از جمله وظایف مهم بخش تحقیقات گیاه‌شناسی است.

وی افزود: مطالعه، جمع‌آوری و شناسایی گیاهان کمیاب و در معرض خطر کشور، مطالعات دیرینه‌شناسی گیاهی، تحقیقات و معرفی گونه‌های قابل پرورش خارجی جهت استفاده در فضای سبز، نیز از دیگر وظایف مهم این بخش به شمار می‌رود.

رئیس بخش تحقیقات گیاه‌شناسی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به فعالیت‌های مهم بخش تاظهار داشت: «هرباریوم مرکزی ایران» با حدود 190 هزار نمونه گیاهی، به عنوان بزرگترین هرباریوم کشور، در مجموعه باغ گیاه‌شناسی ملی ایران قرار دارد که با توجه به 24 هرباریوم استانی تحت پوشش در مجموع 440هزار  نمونه گیاهی را در هرباریوم‌های ستاد و استانی، نگهداری می‌کنیم.

حمزه اضافه کرد: در سال گذشته، مجموعه «فلور ایران» به عنوان یکی از دستاوردهای مهم بخش گیاه‌شناسی در کشور بعد از حدود چهل و پنج سال تلاش، به پایان رسید. همچنین، «فلور رنگی ایران»، یکی دیگر از انتشارات مهم این مؤسسه است که با مشارکت دانشگاه تهران، آماده و منتشر می‌شود. چاپ «فلور ایران» و «مجله گیاه‌شناسی ایران» را می‌توان به عنوان دستاوردهای شاخص هرباریوم مرکزی برشمرد.

رئیس بخش تحقیقات گیاه‌شناسی اظهار داشت: ما  مهمترین هرباریوم گیاهان بی‌گل را که شامل خزه‌ها، جلبک‌ها، گلسنگ‌ها و قارچ‌ها می‌شود، در اختیار داریم. همچنین، طرح نگارش «فلور گیاهان بی‌گل کشور» در دست اجرا است و در کنار این موارد، بانک اطلاعاتی در گروه گیاهان بی‌گل و گروه گیاهان گل‌دار، نیز ایجاد شده است.

وی با اشاره‌ به اقدامات مهمی که در گروه اکولوژی وابسته به بخش تحقیقات گیاه‌شناسی انجام می‌شود اضافه کرد: در گروه اکولوژی، طرح‌های ما شامل مطالعات زیربنایی و طرح‌های جامعه‌شناسی گیاهی است و اکنون، طرح جایگاه حفاظتی گونه‌ها بعد از حدود هشت سال به ثمر نشسته است و خروجی آن به عنوان یک کتاب منتشر می‌شود که در آن وضعیت حفاظتی گونه‌های گیاهی نادر و در معرض خطر ایران، بر اساس معیارهای بین‌المللی IUCN مشخص خواهد شد.

حمزه در زمینه طرح‌های در حال اجرای باغ گیاه‌شناسی ملی ایران توضیح داد: طرح تقویت و غنی‌سازی هدفمند تنوع گونه‌ای باغ گیاه‌شناسی که شامل 23 زیرپروژه می‌شود، در دست اجرا است. هدف این طرح، احیای گونه‌هایی است که در باغ وجود ندارد. قوی‌ترین نوع حفاظت خارج از رویشگاه از گونه‌های گیاهی، در باغ‌های گیاه‌شناسی است.

بهنام حمزه، در انتها، با اشاره به طرح‌های بلند‌مدت و چشم‌انداز مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور تا افق 1405 بیان داشت: هم‌اکنون بخش تحقیقات گیاه‌شناسی، تعداد 76 طرح مصوب در سطح ستاد و تعداد 41 طرح مصوب در سطح مراکز تحقیقات استانی دارد که مهمترین آن‌ها طرح جمع‌آوری فلور نواحی آلپی ایران با 29 زیرپروژه، طرح جمع آوری بذر نواحی آلپی و طرح حفاظت از گونه‌های نادر و اندمیک ایران که جزو طرح‌های بلندمدت مؤسسه هستند. همچنین پالینولوژی و بازسازی محیط‌های دیرینه نیز از دیگر برنامه‌های این بخش تحقیقاتی است.

وی  یادآور شد: در کنار این طرح‌های دنباله‌دار، تدوین فلور‌های منطقه‌ای و استانی، تبادل نمونه با هرباریوم‌های داخلی و بین‌المللی، ثبت اطلاعات نمونه و دیجیتال کردن هرباریوم در فضای مجازی، ساماندهی هرباریوم‌های استانی نیز، در دستورکار آینده این بخش، قرار دارند.

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید