رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خوزستان:
کاهش هزینههای درمان با تمرکز بر تولید محصول سالم
همایش استانی تولید محصول سالم با مشارکت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز و سازمان جهاد کشاورزی خوزستان برگزار شد. در این همایش، رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خوزستان، بر لزوم توجه به کیفیت (سلامت غذا ) و کمّیت غذا به عنوان ارکان اصلی امنیت غذایی تاکید کرد.

به گزارش ایانا به نقل از روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سید بهرام اندرزیان رئیس مرکز تحقیقات در همایش استانی "تولید محصول سالم" با ارائه سخنرانی خود با عنوان "نقش و جایگاه تحقیقات و آموزش در تولید محصول سالم و سلامت غذا"، بر اهمیت امنیت غذایی تأکید کرد.
با استناد به تعریف فائو، واژه سلامت غذا قبل از کفایت(کمیت) آن ذکر شده که مبین اهمیت بیشتر سلامت غذا نسبت به کمیت آن است. اندرزیان، خواستار همکاری بیشتر بخش بهداشت با بخش کشاورزی از ابتدا تا پایان زنجیره تولید (از کاشت تا برداشت و فرآوری) شد.
وی با بیان اینکه سلامت غذا به معنای عاری بودن آن از هرگونه آلایندههای فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی است، افزود: مغذی بودن مواد غذایی خصوصیت دیگری است که برای دستیابی به این هدف، غنیسازی مواد غذایی و افزایش ارزش تغذیهای آنها ضروری است.
اندرزیان با انتقاد از تمرکز بیشتر برنامههای کلان بر افزایش کمیت غذا، و توجه کمتر به سلامت و کیفیت آن، خواستار توجه بیشتر به کیفیت تولید محصولات کشاورزی شد و بیان داشت: بخش کشاورزی نمیتواند به تنهایی هم متولی کمیت تولید و هم کیفیت آن باشد و مشارکت بخش های دیگر ضرورت دارد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خوزستان برای نمونه، با اشاره به زنجیره تولید گندم، به چالشهای موجود در این حوزه پرداخت و گفت: از مراحل کاشت (ضدعفونی، مصارف کودهای پایه)، داشت (مصرف کودهای سرک، علفکشها، قارچکشها و حشرهکشها) و پس از برداشت و نگهداری (آفتکشهای انباری) گندم این نهادههای شیمیایی مصرف میشوند، اما اطلاعات و دانش دقیقی درباره میزان جذب این مواد توسط گیاه و باقیمانده آنها در دانه، خاک و آبهای زیرزمینی در دسترس نیست.
این ناشناختهها نیاز به تحقیقات تکمیلی و رصد دقیق دارند چون آب و هوا، خاک و دیگر شرایط محیطی حاکم بر چگونگی جذب و تجزیه آنها تاثیر دارد و لازم است ارزیابی های لازم در سطح دهستانی انجام گیرد. سپس لازم است این اطلاعات به کشاورزان منتقل شود تا با بهکارگیری این توصیههای علمی، در راستای تولید محصولات سالم گام بردارند. پیشنهاد همکاری وزارت بهداشت و جهاد کشاورزی اندرزیان در بخش دیگری از سخنان خود، به نقش وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت در این زمینه پرداخت و پیشنهاد داد: وزارت بهداشت باید منحصرا بهجای تمرکز بر نظارت پس از برداشت و فرآوری، از مرحله کاشت تا برداشت در کنار بخش کشاورزی حضور فعال داشته باشد. این همکاری میتواند شامل پژوهشهای مشترک و آموزش کشاورزان باشد.
وی افزود: اگر از ابتدای چرخه تولید بر سلامت غذا متمرکز شویم، به طور خودکار غذای سالم تولید خواهیم کرد و در اختیار جامعه قرار خواهیم داد.
تأکید بر پیشگیری بهجای درمان رئیس مرکز تحقیقات با تأکید بر اهمیت پیشگیری، گفت: سلامت غذا یکی از چالشهای مهم امروز کشور است. اگر بخواهیم جامعهای سالم داشته باشیم، باید از ابتدای زنجیره تولید غذا، بر سلامت آن تمرکز کنیم. که این یعنی پیشگیری از سرچشمه، و پیشگیری همیشه اقتصادیتر و مؤثرتر از درمان است.
وی در پایان از آمادگی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خوزستان برای انعقاد تفاهمنامههای مشترک با دانشگاه علوم پزشکی خبر داد و اعلام کرد: ما آمادهایم تا از همین امروز کار را شروع کنیم و با همکاری دانشگاه علوم پزشکی، گامهای مؤثری در جهت ارتقای سلامت غذا برداریم. این همایش با تأکید بر لزوم همکاریهای بینبخشی و توجه به کیفیت غذا بهجای تمرکز صرف بر کمیت، به کار خود پایان داد.
این رویداد در تاریخ هشتم اسفندماه، با حضور محققان، اساتید دانشگاه، کارشناسان، کشاورزان و مدیران ارشد دستگاههای اجرایی استان، در سازمان جهاد کشاورزی خوزستان برگزار شد.
دیدگاه تان را بنویسید